Simyacı, okuyucuları mistik bir yolculuğa çıkaran, mutlaka okunması gereken eserlerin başında geliyor. Kitap, içsel bir dönüşüm ve arayış temaları üzerine kurulu. Eser, baş karakterin kendi potansiyelini keşfetme süreci ve hayatın anlamını bulmak için çıktığı bir yolculuğu anlatıyor. Ne kadar hikayesi bir hazine arayışı ile başlamış olsa da kitabın sonunda farklı bir insan olarak başladığı yere dönüyor. Bu tür eserler, okuyucuyu sürükleyici bir maceraya davet ediyor. Okurken kendinizi baş karakterin yerine koyacak ve hayatın anlamını onunla birlikte keşfedeceksiniz. Bu yazımızda, Simyacı benzeri kitaplar arayanlara bazı önerilerde bulunacağız.
1. Siddhartha- Hermann Hesse
Siddhartha, Herman Hesse tarafından yazılmış bir roman. Ülkemizde yazar ve kitabı çok tanınmıyor. Ancak Simyacı benzeri kitaplar arıyorsanız mutlaka göz atmanız gereken bir eser. Konusunu kısaca şu şekilde anlatabiliriz: Bir Brahman’ın yakışıklı ve saygın oğlu Siddhartha, babasıyla birlikte eski Hindistan’da yaşar. Köydeki herkes Siddhartha’nın babası gibi başarılı bir Brahman olmasını beklemektedir. Ancak genç adam bir şeylerin eksik olduğunu hisseder. Kitap, Siddharta’nın aydınlanma arayışında geçirdiği yolculuğu anlatıyor. Tanıdık geldi mi? Simyacı benzeri kitaplar arasında bulunan bu esere mutlaka bir şans verin deriz. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Bülbülü Öldürmek- Harper Lee
Harper Lee tarafından yazılan ve 1960 yılında yayımlanan Bülbülü Öldürmek ön yargı, bütünlük, adalet, masumiyet, iyiye karşı kötü gibi temaları işliyor. Ayrıca, Amerika’nın Güney eyaletlerindeki ırk, ayrımcılık ve adalet gibi sorunları ele alıyor. Kitap bu konuları bir çocuğun masumiyeti üzerinden okuyuculara anlatıyor. Küçük kız Scout Finch, kardeşi Jem ve dul babaları Atticus ile Alabama’nın Maycomb kasabasında yaşamaktadır. Atticus tanınmış bir avukattır ve Finch ailesinin durumu, toplumun geri kalanına kıyasla oldukça iyidir. Bir yaz, Jem ve Scout, yaz için mahallelerinde yaşamaya gelen Dill adında bir çocukla arkadaş olur ve üçlü birlikte hikayeler canlandırır. Atticus, beyaz bir kadına tecavüz etmekle suçlanan Tom Robinson adlı siyahi bir adamın savunma avukatı olunca olaylar gelişir. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
3. Bir İdam Mahkumunun Son Günü- Victor Hugo
Ünlü yazarlardan Victor Hugo’nun “Bir İdam Mahkumunun Son Günü” mutlaka okunması gereken bir eser. Adı olmayan baş karakter bir suçludur. Biz, okuyucu olarak suçu hakkında hiçbir şey bilmesek de karakter, altı hafta içinde giyotine gidecektir. Bu roman, geleceksiz yaşayan ve dolayısıyla psikolojik işkence gören bir mahkumun ruh halini anlatıyor. Romanın sonuna kadar “acaba idam edilecek mi, edilmeyecek mi?” diye düşünüyorsunuz. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Yüzyıllık Yalnızlık- Gabriel Garcia Marquez
Yüzyıllık Yalnızlık, Macondo kasabasının ve onu kuran ailenin, Buendias’ın tarihidir. Kasabanın yıllarca, ara sıra ziyarete gelen, buz ve teleskop gibi teknolojiler satan çingeneler dışında dış dünyayla hiçbir bağlantısı yoktur. Ailenin reisi José Arcadio Buendia fevri ve meraklıdır. Gizemli konulara yönelik saplantılı araştırmalarında kendisini diğer erkeklerden uzaklaştıran, aynı zamanda son derece yalnız bir lider olmaya devam eder. Bu karakter özellikleri, roman boyunca onun soyundan gelenlere miras kalır. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
5. Ben, Kirke- Madeline Miller
Kirke, babasının sarayındaki gölgelerde kutsal ailesinin üyeleri tarafından alaya alınan ve hor görülen yarı tanrı bir kadındır. Başkalarını memnun etmeye ve kendisine değer verildiğini hissetmeye çalışır, ancak başaramaz. “Ben, Kirke” istenmeyen bir evladın hikayesidir. Kendini değersiz hisseden Kirke, sevgiyi ölümlü bir denizcide bulur ve olaylar gelişir. Eğer Simyacı’yı sevdiyseniz, bizce bu kitaba bayılacaksınız! Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
6. Fahrenheit 451– Ray Bradbury
Guy Montag, fütüristik bir Amerikan şehrinde kitaplar yakan bir itfaiyecidir. Montag’ın dünyasında, itfaiyeciler yangınları söndürmek yerine yakar. Bu toplumdaki insanlar kitap okumazlar, doğadan zevk almazlar, kendi başlarına vakit geçirmezler, bağımsız düşünmezler, anlamlı konuşmalar yapmazlar. Montag, Clarisse McClellan adında on yedi yaşında kibar bir kızla karşılaşınca hayatı değişir. Masumca nüfuz eden soruları, insanlara ve doğaya olan alışılmadık sevgisiyle Montag bir anda hayatının boşluğuna gözlerini açar. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Sofie’nin Dünyası- Jostein Gaarder
Sophie Amundsen adlı 14 yaşındaki Norveçli bir kız bir dizi tuhaf mektup almaya başlar. Mektuplar ona gönderilmiş ama Hilde Møller Knag adında birine yazılmıştır. Bunların içinde “Dünya nasıl yaratıldı?” ve “Ölümden sonra yaşam var mı?” gibi zor felsefi sorular yer alıyordur. Sophie, Hilde adına işaretlenmiş mektuplar almaya devam eder. Mektuplar ona Batı felsefesi tarihine dair bir ders verir. Sofie’nin felsefeye olan ilgisi gelişir. Oldukça kafa karıştıran bu ilginç kitapla listemizi tamamlıyoruz! Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Siz hangilerini okudunuz?
İlginizi çekebilir:
Paulo Coelho: Simyacı Kitabıyla Tanınan Dünyaca Ünlü Yazar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Büyülü Dünyalara Adım Atın: Harry Potter Benzeri En İyi Kitaplar