Günümüzün en önemli teknolojileri arasında gösterilen yapay zeka mühendislik, finans veya sanat gibi alanların yanı sıra tıp sektöründe de kullanılıyor. Ancak bazı alanlarda çığır açabilecek denli öneme sahip yapay zeka modelleri veya uygulamaları genellikle dev teknoloji şirketleri tarafından geliştiriliyor. Fakat bu yazımıza konu olan yapay zeka modeli ne OpenAI ne de Google imzası taşıyor. 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Simay Yüksel yapay zeka ile başta alzheimer olmak üzere çeşitli hastalıklar erken aşamada tespit etmeyi hedefliyor. Yüksel, bu doğrultuda “Epigenetik Tabanlı Bir Yapay Zeka Modeli” çalışmasıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan patent numarası almayı başardı. Yüksel ve arkadaşları tarafından geliştirilen yapay zeka modeli, çeşitli nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisinde önemli bir rol üstlenebilir. Detaylara birlikte bakalım.
Yapay zeka mühendislik, finans veya sanat gibi alanların yanı sıra tıp sektöründe de kullanılıyor
Bununla birlikte dikkat çeken yapay zeka modelleri veya uygulamaları dev teknoloji şirketleri tarafından geliştiriliyor. Ancak bu yazımıza konu olan hayli ilginç ve heyecan verici yapay zeka modeli ne OpenAI ne de Google imzası taşıyor. Son günlerde çeşitli haberlere konu olan ve tüm dünyada milyonlarca insanın yaşamını değiştirebilecek potansiyele sahip yapay zeka modelinin ardındaki isim Simay Yüksel isimli lise son sınıf öğrencisi.
17 yaşındaki Simay Yüksel, “Epigenetik Tabanlı Bir Yapay Zeka Modeli” çalışmasıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan patent numarası almayı başardı
Yüksel, ülkemizde 18 yaş altında patent numarası almaya hak kazanan az sayıdaki isimden biri
TED Ankara Koleji 12. sınıf öğrencisi olan Yüksel’in bu başarısı çok sayıda basın kuruluşunun da ilgisini çekmiş durumda. Haliyle yeni yapay zeka modelinin özelliklerinin yanı sıra Simay Yüksel kimdir sorusunun yanıtı da merak ediliyor.
Simay Yüksel, çocukluğundan beri bilim insanı olmak istediğini biyoloji başta olmak üzere fen bilimlerine ve matematiğe meraklı olduğunu dile getiriyor
Yüksel’in esas ilgi alanı ise günümüzde kesin bir tedavisi bulunmayan nörodejeneratif hastalıklar
Beyindeki nöron fonksiyonlarının ilerleyici kayıp ve yapısal bozulması olarak isimlendirilen nörodejeneratif bozukluklar içerisinde frontotemporal demans, alzheimer, parkinson, ALS ve huntington gibi hastalıklar yer alıyor. Yüksel, bu hastalıkların dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, kendisinin de bu alana yönelik çalışmalar yaptığını ifade ediyor. 17 yaşındaki lise öğrencisi, tıp ve teknoloji alanındaki gelişmelere karşın nörodejeneratif hastalıkların görülmesindeki artışın devam ettiğini ve “bu sorunu nasıl çözebilirim” sorusu üzerinden harekete geçtiğini dile getiriyor.
Simay Yüksel ve arkadaşları yapay zeka modelini çeşitli nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisinde kullanılması amacıyla geliştirildi
Epigenetik Tabanlı Bir Yapay Zeka Modeli isimli çalışma demans, alzheimer, parkinson, ALS ve huntington hastalıklarının erken teşhisinde kullanılacak. Çalışma kapsamında kişilerden alınan tükürük ve kan örnekleri, geliştirilen makineye yükleniyor. Yapay zeka modeli ise bu 5 hastalık için geçerli olan yaklaşık 16 ayrı belirtece odaklanıyor ve bunların analizini yapıyor.
Yapay zeka algoritması, DNA ve aile geçmişi gibi genetik veriler ile yaş ve yaşam tarzı gibi genetik olmayan diğer faktörleri birlikte inceliyor
Daha sonra verileri incelenen kişi için risk tahmini hesaplıyor. Simay Yüksel verilerin, kişinin bu hastalıklara ne kadar yatkınlığı olduğunu ortaya koyabileceğini ve geliştirdikleri yapay zeka modelinin erken teşhis imkanını daha kolay bir hale getirebileceğini belirtiyor.
Kaynak: 1