Amerika Birleşik Devletleri’ndeki önemli bankalardan biri olan Silikon Vadisi Bankası, kısa süre önce iflas etti. 1983 yılından beri faaliyette olan ve teknoloji endüstrisindeki yeni girişimlere kredi sağlamasıyla bilinen Silikon Vadisi Bankası’nın ardından New York merkezli, kripto para alanına yoğunlaşan Signature Bank isimli banka da piyasa düzenleyicileri tarafından kapatıldı. Silikon Vadisi Bankası’nın iflas etmesi 2008 küresel finans krizinden bu yana görülen en büyük iflaslardan biri olarak kayıtlara geçti. Bu gelişmeler tüm dünyada, “yeni bir finans krizi mi başlıyor,” sorusunu da gündeme getirdi. Detaylara birlikte bakalım.
Silikon Vadisi Bankası geçtiğimiz cuma günü müşterilerinin birkaç saat içerisinde milyarlarca doları hesaplarından çekmesinin ardından iflas etti
1983 yılında kurulan banka, teknoloji endüstrisi bankacılığında uzmanlaşmıştı ve genellikle start-uplara krediler veriyordu. Bununla birlikte Silikon Vadisi Bankası, start-upların halka arzlarına da yardımcı oluyordu. Geride kalan 10 yıl içerisinde önemli oranda büyüdüğü ifade edilen bankanın Birleşik Krallık, Danimarka, Çin, Almanya, Hindistan, İsrail ve İsveç gibi ülkelerde de şubeleri bulunuyordu.
Ancak 8.500’den fazla çalışanı olan bankanın operasyonlarının büyük bölümü Amerika Birleşik Devletleri’ndeydi. Öte yandan Silikon Vadisi Bankası’nın toplam varlıklarının değeri geçtiğimiz yılın aralık ayı itibarıyla 209 milyar dolar değerindeydi. Ayrıca bankanın 175,4 milyar dolar değerinde mevduatı bulunuyordu.
Silikon Vadisi Bankası’nın iflası, 2008’den sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde görülen en önemli banka iflası olarak kayıtlara geçti
Öyle ki bu iflas, ülke tarihindeki en büyük ikinci banka iflası olarak niteleniyor. Peki, büyüklük bakımından ABD’deki bankalar arasında 16. sırada yer alan Silikon Vadisi Bankası’nın iflas etmesinin sebebi neydi?
Silikon Vadisi Bankası nasıl iflas etti?
ABD Merkez Bankası’nın son bir yılda enflasyonla mücadele etmek için uygulamaya soktuğu agresif faiz artırımı politikasının Silikon Vadisi Bankası’nın iflas etmesine neden olan unsurlardan biri olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası’nın faiz artırımı, borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden olarak Silikon Vadisi Bankası’nın fayda sağladığı, teknoloji hisselerindeki artış hızını durdurmuştu.
Bununla birlikte “yüksek faiz” bankanın geçmiş dönemde “sıfıra yakın faiz” ile aldığı tahvillerin de değer kaybetmesine neden oldu. Bu gelişmeler üzerine Silikon Vadisi Bankası, bazı senetleri zararına satacağını, ayrıca 2,25 milyar dolarlık yeni hisse satışı yapacağını açıkladı. Ancak bu kararlar bankayı iflas etmekten kurtaramadı.
ABD Hazinesi, Merkez Bankası ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu, mevduat sahiplerinin tam koruma altında olacağını duyurdu
Üç yetkili kurum tarafından yapılan ortak açıklamada “ABD bankacılık sistemi, büyük ölçüde finansal kriz sonrası yapılan ve bankacılık endüstrisini koruyan reformlar sayesinde, dirençli ve sağlam bir temel üzerinde durmayı sürdürüyor. Bu reformlarla birlikte bugün attığımız adımlar, mevduat sahiplerinin tasarruflarının güvende olmasını sağlamak için gerekli tüm adımları atacağımızın göstergesidir.” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca açıklamada, “faturayı vergi mükelleflerinin ödemeyeceği” vurgusu yapıldı ve Silikon Vadisi Bankası’ndaki mevduat sahiplerinin bankada kalan tüm paralarını çekebilecekleri ifade edildi.
Silikon Vadisi Bankası’nın iflasından birkaç gün sonra New York merkezli kripto para üzerine yoğunlaşan Signature Bank da kapatıldı
New York Finansal Hizmetler Departmanından yapılan açıklamada, mevduat sahiplerini korumak için ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından Signature Bank’a kayyum atandığı duyuruldu. 8 Mart itibarıyla bankanın 89,17 milyar dolar değerinde mevduatı ve 31 Aralık 2022 itibarıyla da 110,36 milyar dolar varlığı bulunuyordu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde peş peşe meydana gelen banka iflasları, “yeni bir küresel finans krizi mi başlıyor” sorusunu akıllara getirdi
Amerika Birleşik Devletleri’nde 2008’den bu yana görülen en ciddi finans krizi olarak yorumlanan gelişmeler, tüm dünyadaki bankacılık ve finans sektörlerini alarma geçirmiş durumda. Özellikle Silikon Vadisi Bankası’nın faaliyet gösterdiği ülkelerdeki çok sayıda sektör temsilcisi, iflasın küresel bir krize neden olmasından endişe ediyor.
Örneğin Birleşik Krallık’taki 250 teknoloji şirketinin lideri, Maliye Bakanı Jeremy Hunt’a bir mektup yazarak konuya müdahale edilmesini istedi. Bunun yanı sıra girişimciler, hükümet müdahaleleri olmazsa iflasın dünya genelindeki birçok şirketi batırabileceği uyarısında bulunuyor.