Sigara içen bir çok insan sigaranın sebep olduğu zararların farkında, buna rağmen tütün kullanımı önlenebilecek bir çok hastalığın ölümle sonuçlanmasına sebep olmaya devam ediyor. Hepimiz biliyoruz ki sigarayı bırakmak bir günde, birdenbire olan bir olay değil; sigara bırakmak bir süreçtir. Bugün sizlerle sigarayı bırakmaya yardımcı olabilecek tavsiyeler ve sigarayı bırakmanın ‘daha kolay’ yollarını paylaşmak istiyoruz. Umarım birinize yardımımız dokunur!
Bilim insanlarına göre sigarayı bırakmanın en iyi yolu nedir?
Yapılan araştırmalara göre sigarayı bırakmanın iki yolu var: ya birden bırakmak, ya da azaltarak bırakmak. Peki hangisi daha etkili? Bir çok insan sigarayı azaltarak bırakmanın daha kolay ve yapılabilir olduğunu düşündüğü de nu araştırmalar sayesinde ortaya çıktı. Ama araştırmanın sonucu tam tersini söylüyor, sigarayı gerçekten bırakmak isteyen bir insan birden bırakırsa başarıya ulaşma oranı daha yüksek.
Yapılan araştırmaya göre sigarayı birden bırakan insanların başarıya ulaşma yüzdesi daha fazla
Oxford Üniversitesinde yapılan bu araştırmada, İngilterede, günde 15 sigara içip buna rağmen sigarayı bırakmayı düşünen neredeyse 700 insan incelenmiş. Herkes için iki hafta sonrasına bir bırakma tarihi belirlenmiş. Bu insanlardan bazıları bırakacakları güne kadar içmeye devam edip aniden bırakırken, diğerleri iki haftalık süreçte içtikleri sigara sayısını azaltarak bırakmaya karar vermişler. Araştırmacılar başarı oranlarını görmek adına, bu insanları sigara bırakma tarihinden sonraki 4 hafta daha inceleyerek bir sonuca varmışlar. Aniden sigarayı bırakan grubun %49’u başarıya ulaşırken, yavaş yavaş bırakan grubun %39’u sigarayı bırakabilmiş.
Araştırmacılar öyle ya da böyle, sigarayı bırakmak isteyen herkesin desteklenmesi gerektiğini savunuyor
Her şeye rağmen araştırmacıların da kabul ettiği bir şey var ki o da çoğu insanın sigarayı birden bırakmak yerine yavaş yavaş bırakmayı tercih ettiğini ya da edeceğini söylemesi. Peki böyle bir durumda ne yapmalıyız? Tabii ki de kimseyi ‘ya şimdi, ya da hiç’ diyerek zorlayacak halimiz yok. O yüzden yavaş yavaş bırakmak isteyen insanlara da saygı duyup, onları desteklemeliyiz. Zaten arada uçurumlar yok, o yüzden önemli olan nasıl olduğundan çok sonuç.
Sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak tavsiyeler:
1.Psikolojik olarak kendinizi hazırlayın
Yapmanız gereken ilk ve en önemli şey belki de kendinizi sigarayı bırakma fikrine alıştırmak. Böylece sigarayı bırakınca oluşabilecek mod değişikliklerinizin de önüne geçmeniz kolaylaşabilir.
2.Sigarayı bırakmak için bir tarih belirleyin
Kendinizi psikolojik olarak hazırladıktan sonra artık bu kararınızı hayata geçirmek için bir tarih belirlemeye hazırsınız. Çok uzak olmamak şartıyla bir tarih seçin, böylece hem kendinize hazırlanmak için yeterince zaman tanımış olursunuz, hem de kararınızdan vazgeçmek için yeterince zamanınız olmaz.
3.Sigarayı nasıl bırakacağınıza karar verin
Sigarayı bırakmak için eninde sonunda iki yoldan birini seçeceksiniz. Ya bırakacağınız tarihe kadar içip o gün gelince bırakacaksınız, ya da o güne kadar azaltarak devam edeceksiniz ve o gün geldiğinde bırakmanız psikolojik olarak sizin için daha kolay olacak. Zaten araştırmanın sonucunda iki yol arasında çok büyük bir uçurum olmadığını öğrendik. O yüzden kendinize en uygun olan yolu seçin.
4.Aldığınız kararı insanlara söyleyin
Ailenize ve arkadaşlarınıza sigarayı bırakacağınızı ve hangi gün bırakmaya karar verdiğinizi söyleyin. Böylece kendinizi daha çok sorumlu hissedecek ve kararınızdan vazgeçmek istemeyeceksiniz.
5.O gün geldiğinde sigarayla ilgili olan bütün eşyalarınızı çöpe atın
Böylece canınız istediğinde ulaşamayacağınızı bildiğiniz için pes etmenizin önüne geçmiş olacaksınız.
6.Etrafınızda sigara içen tanıdıklarınızdan bir süre çevrenizde sigara içmemelerini rica edin
Böylece sizi sigara içmeye itecek olan etmenler azalacaktır. Eğer her şeye rağmen hala daha sigara içmek istiyorsanız sürekli bir şeylerle uğraşmayı, derin derin nefes almayı ve bol su i.meyi deneyebilirsiniz.
7.Daha önce bırakmayı denediyseniz neyin işe yarayıp neyin yaramadığını düşünün
Eğer tek başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız yardım alın. İster etrafınızda daha önce bırakmış birinden, isterseniz de bir uzmandan yardım almayı deneyin.