Sigara, modern insanın sağlıklı yaşam sürmesinin önündeki en büyük engellerden biri. Çünkü sağlık açısından son derece tehlikeli fakat buna karşın bir o kadar yaygın. Yapılan araştırmalar dünya genelinde milyonlarca insanın sigara bağımlısı olduğunu ve her gün ciddi miktarda sigara içtiğini ortaya koyuyor. Buna bağlı olarak her yıl çok sayıda insan başta akciğer kanseri olmak üzere sigara kullanımına bağlı çeşitli hastalıklardan hayatını kaybediyor.
Peki, bir sigara tiryakisinin hiç sigara içmemiş bir insanla benzer ölüm riskine sahip olması mümkün mü? Bilim insanlarına göre cevap evet! Geçtiğimiz günlerde sonuçları paylaşılan kapsamlı bir çalışmaya göre sigarayı bırakan insanlarla hiç sigara içmemiş insanların, sigaraya bağlı hastalıklardan ölme ihtimali benzerlik gösterebilir. Ancak bunun için sigaranın bırakılması gereken ideal bir yaş sınırı var! Detaylara birlikte bakalım…
Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde sigara bağımlılığı, yaş ve ölüm oranları arasındaki ilişkiye dair kapsamlı bir çalışmanın sonuçları açıklandı
Çalışmada 1997 ve 2018 yılları arasında düzenli olarak çeşitli anketlere katılan 550 binden fazla deneğin verileri analiz edildi. Anketleri doldukları sırada deneklerin yaşları 25 ve 84 arasında değişiyordu. Bu geniş çaplı araştırmaya katılan denekler arasında halen sigara içenler, sigarayı bırakanlar ve hiç içmemiş olanlar vardı. Öte yandan çalışmaya katılanlar arasındaki 75 bin kişinin 2019 yılına kadar yaşamını kaybettiği tespit edildi.
Çalışma kapsamında 1997-2018 yılları arasında hayatını kaybeden 75 bin deneğin ölüm nedenleri analiz edildi
Bununla birlikte hayatını kaybeden 75 bin kişiden hangilerinin sigara içmeye devam ettiği, hangilerinin ne zaman bıraktığı ve hangilerinin hiç başlamadığı da incelendi. Böylece hangi yaş aralığının sigara kullanmayı bırakmak için en ideal olduğu ortaya çıkarıldı…
Çalışmanın sonuçlarına göre 35 yaşından önce sigarayı bırakmak gerekiyor
Çalışma, 35 yaşından önce sigarayı bırakanların bir süre sonra ömründe hiç sigara içmeyen insanlarla benzer ölüm oranlarına sahip olduğunu ileri sürüyor. Yani bu araştırmaya göre, 35 yaşından önce sigarayı bırakırsanız sigaraya bağlı ölüm riskiniz hiç içmeyen bir insanınkiyle benzer. 35 yaşından önce sigarayı bırakmak, sigara kullanımına bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor. Çalışmaya göre bireylerin sigarayı bırakmasının üzerinden ne kadar çok zaman geçerse, ölüm oranları da hiç içmeyenlerinkine o kadar yaklaşıyor.
35-44 yaş aralığında sigarayı bırakanların hiç içmeyenlere kıyasla, sigarayla ilişkilendirilen hastalıklardan ölme ihtimali yüzde 21 daha yüksek
45-54 yaş aralığında ise bu oran yüzde 47. Bununla birlikte 35 yaşından sonra sigarayı bırakmanın anlamsız olduğunu düşünmek yanlış. Çünkü hangi yaşta olursa olsun sigara kullanmayı bırakmak sigaradan kaynaklı ölüm riskinin azaltıyor. Ancak 35 yaşından önce sigarayı bırakmanın sağlık açısından çok daha önemli olduğuna dikkat çekiliyor.
Bu nedenle Kaliforniya Üniversitesinden John P. Pierce bulguların, gençleri sigarayı bırakmaları için teşvik edebileceğini düşünüyor. Pierce ayrıca çalışmanın, insanların 35 yaşından önce sigarayı bırakmayı hedeflemelerini sağlayacak veriler sunduğunu ifade ediyor.
Kaynak: 1