İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir belde olan Sığacık; mimarisi, cumbalı konakları, lezzetli yemekleri ve mavi bayraklı plajlarıyla Türkiye’nin en huzurlu kasabalarından biri. Öyle ki ülkemizde Citta Slow, yani Sakin Şehir unvanını alan ilk yerleşim yeri. Hâl böyle olunca, huzurlu ve sakin bir atmosfer isteyen tatilcilerin ilk tercihi Sığacık oluyor. Eğer siz de mavi ve yeşilin iç içe geçtiği Sığacık’ta huzurlu birkaç gün geçirmeyi planlıyorsanız, Sığacık gezilecek yerler listemize mutlaka göz atın!
1. Teos Antik Kenti
Sığacık gezilecek yerler listesinin başında ilk olarak elbette Teos Antik Kenti geliyor. Tarihi M.Ö 1000’li yıllara dayanan Teos, uzun bir süre İyonyalıların başkentiydi. Önemli bir liman kenti olan bu şehir, o dönemlerde deniz ticaretinin öncüsü konumundaydı. 2 adet devasa limana sahip olan kentin kuzey limanından herhangi bir kalıntı günümüze kadar ulaşamasa da güney limanından bazı izlere rastlamak mümkün.
Teos’u diğer antik kentlerden özel kılan en önemli şey, tarihte ilk kez Dionysos adıyla kurulan sanatçılar birliğine ev sahipliği yapmasıdır. Bununla birlikte ziyaretiniz sırasında dönemin en önemli mimarı olan Hermogenes’in eseri Dionysos Tapınağı’nı, Bouleuterion adıyla bilinen meclis binası kalıntılarını ve 500 kişilik kapasiteye sahip olan antik tiyatroyu görebilirsiniz.
Çok geniş bir alana yayılan Teos Antik Kenti, şimdilerde büyük zeytin ağaçlarıyla çevrilmiş durumda. Şehir merkezine yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta olan antik kentin her yerini görmek isterseniz ortalama 2 saatinizi ayırmanız gerekir.
2. Sığacık Kalesi
Limanın kuzeydoğusunda bulunan Sığacık Kalesi, ilçeye girer girmez sizi karşılayacak ilk yapılardan biri. Bazı bilim insanları Sığacık Kalesi’nin Cenevizliler tarafından yapıldığını savunurken, bir kısmı Selçuklular döneminde yapıldığını ifade ediyor.
Aydınoğulları ve Osmanlı döneminde birçok kez tadilat gören yapı, son olarak Kanuni Sultan Süleyman döneminde büyük bir onarım sürecinden geçti. Zira Rodos seferi öncesinde bu kale, yapılan büyük değişikliklerle deniz üssüne çevrildi. Kalenin yapımında Teos Antik Kenti’ndeki taşlar kullanıldığından, günümüzde Sığacık Kalesi’ni gezerken iyon tabletlerine rastlamanız mümkün.
Belde, aslında Sığacık Kalesi’nin içine kurulu diyebiliriz. Yani Sığacık’ı gezerken aslında kalenin iç surlarını da aynı anda gezmiş oluyorsunuz. Kaleiçi olarak adlandırılan bu alan ise birkaç katlı rengârenk binalarla dolu. Bu yüzden son yıllarda fotoğraf tutkunlarının uğrak mekânı olmuş durumda.
3. Kaleiçi sokakları
Sığacık; surların içine saklanmış, Arnavut kaldırımlı sokaklara sahip, cumbalı, geniş avlulu ve tahta panjurlu konaklarla dolu huzur kokan bir sahil kasabası. Bugüne kadar birçok dizi ve filme ev sahipliği yapan belde, mimarisi ve renkli atmosferiyle Seferihisar’a gelenlerin mutlaka uğradığı bir lokasyon. Taş konakların büyük bir kısmı kafe, hediyelik eşya veya organik ürünler satan dükkan olarak kullanılıyor. Ayrıca butik otellerin büyük bir kısmı Kaleiçi olarak bilinen bu sokaklarda yer alıyor. Genişlikleri en fazla 3 – 4 metre olan Sığacık sokaklarında gezinirken her adımınızda bir fotoğraf çekmek isteyeceğinize eminiz.
4. Sığacık pazarı
Kaleiçi’nde kurulan Sığacık pazarını normal bir pazar gibi düşünmeyin. Burada satılan ürünlerin hepsi yerel halk tarafından üretiliyor. Farklı bir ifadeyle, Menemen bölgesinde üretilen bir ürün Sığacık pazarında satılmıyor. Bu nedenle Sığacık pazarı aslında bir üretici pazarı olarak da adlandırılıyor. Yerel halk ise daha çok organik pazar ismini kullanıyor.
Organik sebze ve meyvelerden hediyelik eşyalara, el açması baklavalardan zeytinyağlı sarmalara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz Sığacık pazarı, pazar günleri Kaleiçi’nde kuruluyor. Yeme – içme tezgâhlarının daha baskın olduğu pazar, yaz sezonunda çevre il ve ilçelerden yoğun bir şekilde ziyaretçi ağırlıyor.
5. Teos Marina
Sığacık gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir diğer yer ise Teos Marina. 2010 yılında hizmete açılan ve 450 tekne kapasitesine sahip olan marinada restoranlar, marketler ve çeşitli alışveriş dükkanları bulunuyor. Oldukça canlı bir çarşıya sahip olan marinada ayrıca Yunanistan’ın Samos Adası’na kalkan feribotlar da yer alıyor. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren bu yolculuk için Schengen vizesinin zorunlu olduğunu hatırlatalım.
6. Mandalina Festivali
Eğer Sığacık’a Kasım – Aralık ayları gibi gidecekseniz, Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen Mandalina Festivali’ne mutlaka uğramanızı öneririz. Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan mandalinanın tanıtılması ve üreticilerin desteklenmesi amacıyla düzenlenen festival her yıl çok renkli karelere sahne oluyor. Mandalina Kralı / Kraliçesi, en iyi mandalinalı yemek veya en iyi mandalina üreticisi gibi kategorilerde birçok ödülün dağıtıldığı festivalde, içinde mandalina bulunan birçok tarif keşfetmeniz mümkün.
7. Akkum Plajı
Sığacık’a oldukça yakın olan Akkum Plajı, bölgedeki en popüler plajlardan biri. Belediye tarafından işletildiği için oldukça uygun bir fiyat karşılığında şezlong, şemsiye, duş, tuvalet ve soyunma kabini hizmetinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca civarda yeme içme ihtiyacının karşılanabileceği çok sayıda restoran ve kafe de bulunuyor.
Mavi Bayraklı Akkum Plajı’nda sahil tamamen kumdan oluşuyor. Masmavi ve tertemiz suyunun ise normalden biraz daha soğuk olduğunu söylemeliyiz.
8. Ekmeksiz Tabiat Parkı
Sığacık Kalesi’nden Teos Antik Kent’e doğru giden yol üzerinde bulunan Ekmeksiz Tabiat Parkı, yeşil ve mavinin buluştuğu muazzam bir doğa harikası. Çam ağaçlarının arasından masmavi denize inebileceğiniz park, pandemi veya yangın riski nedeniyle bazen ziyaretlere kapatılabiliyor. Bu nedenle eğer uğramayı düşünüyorsanız gitmeden önce mutlaka ziyarete açık olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Sığacık ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz!
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Mudanya’da Bir Rum Köyü: Trilye’de Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer!