90’lı yılların en başarılı televizyon olaylarından birisi olan Sıdıka, usta mizah yazarı Atilla Atalay’ın kaleminden çıkan bir mizah dergisi köşesi olarak başladığı yolculuğuna (sinemamızda “kadın” temasına en çok sahip çıkan yönetmen olan Atıf Yılmaz’ın da desteğiyle) TV dizisi olarak devam etmiştir. Bölümlerinin çoğu 2000’lerden sonra çekilen ikinci yayın dönemine ait olsa da esasen çıkışı 1997 yılında çekilen 20 dakikalık kısa bölümlerdir. 97’de çekilen bu kısa süreli bölümler yayından kaldırıldıktan yıllar sonra tekrar bölümleriyle yayınlanmaya başladığında o kadar çok sevildi ki; diziyi 2003’te aynı kadroyla tekrar çekme kararı aldılar. İşte bu muhteşem yapımın birbirinden ilginç karakterleri.
1. Sıdıka Saka
Sıdıka Saka, İstanbul’un kenar mahallelerinden birisinde oturan Sinoplu bir ailenin kızıdır. Sıdıka’nın oldukça fazla olan okuma aşkı ve hazırcevap kişiliğinden de anlayabileceğiniz keskin zekası ailesini aşıp eğitimine devam etmeye maalesef yetmemiştir. Son derece tutucu insanlar olan ailesi öyle pek evden çıkmasına falan izin vermez. Ama o içinde bulunduğu kafesten dışarıya kafasını uzatmadan bile farkını belli eder. Hayırlı kısmet, yemek, örgü düşünmek yerine aklını bambaşka işlere çalıştırdığı için annesi onun biraz kaçık olduğunu düşünür. Sıdıka dünya barışına katkı sağlamak için George Bush ve Birleşmiş Milletlere frigofirik kargo ile aşure gönderebilecek kadar troll bir insandır. Hasibe Eren tarafından canlandırılmıştır.
2. Safiye Saka
Sıdıka’nın annesi alışık olduğumuz klasik ev hanımı tiplemesidir. Sıdıka’nın en büyük dinleyicisidir ama hayalci kızının anlattıklarını pek umursamaz. Onun derdi daha ziyade “aman ağzımızın tadı kaçmasın, kocam kızmasın, ele güne dedikodu olmasın”dır. Mürüvvetini görmek istediği kızının sivri diline çokça maruz kalır ve lazımgelen terbiyeyi terlik maharetiyle kızına vermeye çalışır. Füsun Demirel tarafından canlandırılmıştır.
3. Zekeriya Saka
Zekeriya Saka ailenin son derece sinirli ve sabırsız olan babasıdır. Onun için şiddet, olayların çözümü için kullanılabilecek olan çözüm yöntemlerinden birisidir. Muhitlerinde emlakçılık yapar. Eve döndüğünde yemek hazır değilse yaygarayı basar. Yemekten sonra içip içip uyuklar. Sıdıka’nın ukalalıklarına annesi gibi katlanmaz. Tam bir karabasan da değildir elbet. Komik tarafları da vardır. Ali Erkazan tarafından canlandırılmıştır.
4. Samim Saka
Samim, gettodaki ailenin serseri oğludur. Sıdıka’nın abisi olan Samim, Sıdıka’yla sık sık ağız dalaşına girer. Sıdıka’nın hazırcevaplılığı karşısında madara olduktan sonra şiddete başvurmaktan çekinmez. Mahallede yürümediği kız kalmamıştır. Sıdıka’nın da bütün arkadaşlarına yürümüştür. Bir baltaya sap olmuşluğu yoktur. Tek düzenli yaptığı iş karete kursuna gitmektir.
5. Baturalp Hoca
Samim’in karate hocasıdır. Aslında tam anlamıyla yüksek ninja mertebesinde üstat bir senseidir. Kiremit kırma falan onun için hava gazıdır. Dişleriyle helikopter çeker, sekteye uğramış bülbül tekniğiyle göz kamaştırır, Saka ailesinin halılarını döver. Dövüş öğrenmeye gelenlere işin felsefesini ücretsiz paket program halinde verir. Kimseden korkmaz ama herkese karşı çok kibardır.
6. Kenar
Sıdıka’nın sapığıdır. Daha doğrusu telefon sapığıdır. Elinde telefonsuz görmenin pek imkanı yoktur. Fantezi dünyası oldukça geniş olan “Kenar” karakterini Ümit Çırak canlandırmıştır.
7. Ezgisu
Sıdıka’nın arkadaşıdır. Annesi tarafından sakıncalı bir arkadaş olarak görülmektedir. Flörtöz bir ilişki kadınıdır. Yeni aşklar yeni heyecanlar anlatarak Sıdıka’nın aklını zehirler şüphesiyle sakıncalı arkadaş listesine girmiştir.
8. Şon Li Hoca
Baturalp Hoca’nın üstadıdır. Onun gibi bir ninja yetiştirmiş olmasına rağmen artık biraz bunamıştır. Nefsini terbiye ettiği günler çok geride kalmıştır. İlk sezonunda Selim Naşit, daha sonra ise Erol Günaydın tarafından canlandırılmıştır.
10. Apartman Yengesi
Baturalp Hoca’nın spor salonunun bulunduğu apartmanın yöneticisidir. Binayı diktatörlükle yönetir. Binada hiçbir gürültüye, taşkınlığa sabrı olmadığı için bütün karate okuluna ve Baturalp Hoca’ya kabus olur.
11. Drahşan Gudde
Apartman Yengesi’nden sonra onun misyonunu üstlenmiştir. Ondan birazcık daha uyumlu gibi olsa da Baturalp Hoca’nın kabusu devam etmektedir.
12. Şetaret Hala
Ayla Algan tarafından canlandırılan Şetaret Hala, sürekli eşiyle kavga edip memleketten Saka ailesinin yanına gelen kurnaz yakın akrabadır.
13. Deli Zehra
Deli Zehra klasik akıllı deli tiplemesidir. Serra Yılmaz tarafından canlandırılmıştır.