Çay, dünyanın farklı bölgelerinde oldukça popüler bir içecek. Çayın ülkemizde en çok sevilen ve tüketilen içeceklerden biri olduğu ise bilinen bir gerçek. Bununla birlikte bilim dünyasında son derece tartışmalı bir konumunda. Örneğin çayın özellikle bazı gıdalarla birlikte tüketildiğinde insan sağlığına ciddi şekilde zarar verdiğini belirten uzmanlar var. Ancak bu popüler içecek, bugünlerde yeni bir bilimsel araştırmayla gündemde. Buna göre çayı çok sıcak içmek, yemek borusu kanserine neden oluyor. Detaylara birlikte bakalım.
Çay, ülkemizin en sevilen ve en çok tüketilen içeceklerinden biri
Buna karşın bilim dünyasında oldukça tartışmalı bir konumda. Bazı uzmanlar, çayın özellikle de belirli gıdalarla birlikte tüketildiğinde insan sağlığına ciddi şekilde zarar verebildiğini ifade ediyor. Öte yandan bu sevilen içecek, bugünlerde hayli dikkat çekici yeni bir bilimsel çalışmayla gündemde.
Yeni araştırmaya göre çayı çok sıcak içmek, yemek borusu kanserine sebep oluyor
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Atilla Eroğlu, farklı üniversitelerden 4 akademisyenle birlikte Doğu Anadolu’da sık rastlanan yemek borusu kanseri üzerine bilimsel bir araştırma gerçekleştirdi. Buna göre Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt, Erzincan ve çevre şehirlerde yemek borusu kanserinin yaygın olmasının temel sebebi bölgede çayın çok sıcak şekilde tüketilmesi.
Araştırmacılar, 25 yıllık dönemde yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ile 720 kadının verilerini inceledi
Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlanan çalışmada, katılımcıların yüzde 85’inin çayı çok sıcak şekilde tükettiği tespit edildi
Bilim insanlarına göre sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ederek kansere sebep oluyor
Ayrıca Eroğlu’nun ifade ettiğine göre çayın normalden çok daha sıcak şekilde tüketilmesi mukozalar gibi hassas sindirim sisteminde ciddi yanıklara ve hücre değişikliğine neden oluyor.
Bölgede ağız ve yutak kanserinin yaygın olmasının başlıca sebebi de yine sıcak çay tüketimi
Eroğlu, Erzurum’da suyun 94-95 derecede kaynadığını, bardağa döküldüğünde ve içine şeker atılıp karıştırıldığında bu sıcaklığın 83-85 dereceye düştüğünü dile getiriyor. Ancak bilim insanına göre bu da çok yüksek bir sıcaklık. Eroğlu, çayın hafif ılıtılmış şekilde içilmesi gerektiğini ifade ediyor. Peki, çayın ideal sıcaklığı kaç derece olmalı.
Bilim insanlarına göre çay, 65 derecenin altındaki sıcaklıklarda tüketilmeli
Çünkü ilgili araştırmaya göre 85 derecenin üzerinde içilen çay, 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla yemek borusu kanseri riskini 8 kat artırıyor. Uzmanlar çayın bardağa doldurulduktan sonra 3-4 dakika bekletilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Çalışma kapsamında çay tüketim yoğunluğu ile kanser arasındaki ilişki de incelendi
Buna göre günde 7-8 bardak çay içen grup ile 15-20 bardak çay içen grup kıyaslandığında daha fazla çay içen grupta yer alan kişilerin yemek borusu kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi.
Araştırmacılara göre yemek borusu kanserine neden olan başka şeyler de var
Genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara kullanımı da belirleyici unsurlardan. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi bilimi insanları, bölgede yemek borusu kanserini yaygın hale getiren başlıca unsurun çayın çok sıcak şekilde tüketilmesi olduğunu ifade ediyor.
İlginizi çekebilir:
Rooibos’tan Oolong’a: Siyah Çaya Alternatif Çay Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Kaynak: 1