Shiatsu masajı, kendi kendinize yapabileceğiniz en basit masajlardan biri. Sağlığınıza büyük fayda sağlayabilecek bu masaj Japonlar tarafından sık sık tercih ediliyor. Shiatsu, Japonca parmak anlamına gelen şi, ile baskı anlamına gelen atsu kelimelerinden türeyen Japon geleneksel el ile manipülasyon terapisi olarak biliniyor. Etkilerinin hem önleyici hem de iyileştirici olduğuna inanılıyor. Bu masaj stresi veya eklem ağrılarını azaltmak için de yapılıyor. Ancak daha sık olarak kırışıklıkları önlemek, gidermek ve cildi daha genç göstermek için yapılıyor. İşte göz çevrenizdeki kırışıklıklardan kurtulmanızı sağlayacak shiatsu masajı.
Kaz ayağı olarak bilinen kırışıklıklardan kurtulmak için;
Kaz ayağı gözün kenarında bulunan kırışıklıklardır. Son derece belirgin olabilen bu kırışıklıkların sebebi yaşlanma ve UV ışınlarına maruz kalma şeklinde açıklanabilir. Ancak shiatsu ile bu kırışıklıklardan kurtulmak mümkün. Öncelikle yapmanız gereken işaret parmaklarınızı gözünüzün dış köşelerine yerleştirip o bölgeyi biraz ısıtmak. Ardından ise;
- Hareket : Parmaklarınızla bastırın, ardından bırakın. Ayrıca parmaklarınızı bölgeden ayırmadan kaslarınızı şakaklara doğru da çekebilirsiniz.
- Süre ve tekrarlar : Bunu her iki taraf için de 3’er saniye boyunca 3 kez tekrarlayın.
Göz altı kırışıklıklarından kurtulmak için;
Göz altı derisi son derece ince bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kırışıklık oluşması son derece kolaydır ve hızlı yaşlanır. Shiatsu, bu bölgeyi gençleştirmenize ve cildin daha sıkı, daha genç görünmesine yardımcı olabilir. Yapmanız gereken işaret, orta ve yüzük parmaklarınızı her iki gözün hemen altındaki kemiğe koymak ardından;
- Hareket : 3 noktaya hafifçe bastırın.
- Süre ve tekrarlar : Parmaklarınızı 10 saniye orada tutun, ardından bırakın. Egzersizi iki kez tekrarlayın.
Göz altı şişkinliklerinden kurtulmak için;
Göz altı şişlikleri olduğunuzdan daha yaşlı görünmenize sebep olabilir. Yapmanız gereken ise işaret parmaklarınızı gözünüzün iç köşelerine yerleştirmek. Oradan gözünüzün dış köşelerine ulaşana kadar yukarıda gösterildiği gibi çizgiyi takip ederek hareket ettirmelisiniz. Egzersizi bitirdikten sonra işaret ve orta parmaklarınızı gözünüzün iç ve dış noktalarına yerleştirin ve hafifçe bastırın.
- Hareket : Parmaklarınızla çizgiyi takip edin. Ardından gözlerinizin hem iç hem de dış taraflarına hafifçe bastırın.
- Süre ve tekrarlar : Bu adımların hepsini 3’er defa 3’er saniye tekrarlayın.
Shiatsu, bir masaj türünden daha fazlasıdır
Şiatsu 指圧 Japonca parmak anlamına gelen şi, ile baskı anlamına gelen atsu kelimelerinden türeyen Japon geleneksel el ile manipülasyon terapisidir. İki ana Şiatsu okulu vardır. Bu iki okuldan biri batılı anatonik ve fizyolojik teori diğeri Geleneksel Çin Tıbbı teorisi üzerine temellendirilmiştir. Şiatsu Japonya’da “tıbbi tedavi” anlamına gelen “Teiate” adıyla doğmuştur. Şiatsu terimi ilkin Tenpaku Tamai’nin 1915 tarihinde yayınlanan “Shiatsu Ryoho” adlı kitabında kullanılmıştır. Tokujiro Namikoshi 1940 yılında Japan Shiatsu College kurmuş ve batı anatomi ve fizyolojisi üzerinde temellenmiş bir şiatsu terapi formunu sistemleştirmiştir. Tokyo Üniversitesinde psikoloji profesörü olan Shizuto Masanuga, Geleneksel Çin Tıbbı temelinde Zen stili Şiatsu veya Zen Şiatsu olarak bilinen kendi okulunu kurmuştur.
Shiatsu’nun prensibleri
Japon tıbbının temel kavramlarından biri qi’dir (“chee” olarak telaffuz edilir). qi dengesinin bozulması; soğuk algınlığı, grip, baş ağrısı, vücut ağrıları, kas ağrısı veya sindirim güçlüğü gibi belirtileri ortaya çıkarabilir. Shiatsu, vücudumuzdaki qi akışını uyarır ve uyumlu hale getirir, bu da kendimizi iyi ve sağlıklı hissetmemizi sağlar. Shiatsu terapistleri vücudumuzdaki bu dengesizlikleri fark edebilir ve seanslar yoluyla onları düzeltmeye çalışabilir.
Kaynak: 1