Son dönemlerde DC Comics’in “restart” yaptığı, daha çok solo filmlere yöneldiği bir süreçteyiz. Hatta daha doğru bir şekilde söyleyecek olursak bu sürecin başındayız. Önce Wonderwoman, Aquman şimdi Shazam. En az Superman kadar güçlü ve onun kadar yaşlı olan kahramanımızın bilinmeyen yönleri çok. Shazam’a biraz çizgi romandaki geçmişine biraz da bu filmdeki yerine bakalım!
İlk adı Captain Marvel !
1940’lar… (Superman kadar yaşlı demiştik) Fawcett Comics, Captain Marvel olarak karşımıza çıkartıyor bu süper kahramanı. Tabii DC Comics “e bu Süperman’ın fake hesabı gibi olmuş” diyip dava açıyor(1950). Bu dava yıllar yıllar sürüyor(1970’lere kadar) ve Dc Comics haklı bulunuyor. Tabi bu kargaşada Marvel, Shazam’ın isim haklarını alıyor ve aynı adla bir karakter yaratıyor. E böylece DC Comics de isim değişikliğine gidiyor ve bu kahramanımıza Shazam denilmeye başlanıyor…
Manidar hareketler
Captain Marvel ve Shazam bu kadar birbiriyle içli dışlıyken (hatta zamanında aynıyken) şimdi iki ayrı dünyaya ait olmalarına rağmen ikisinin de aynı yıl vizyona girmesi de oldukça manidar oldu… Tıpkı “birbirini özleyen eski sevgililer gibi…”
Solomon yetmez! Herkül yetmez! Zeus yetmez…
Shazam süper kahraman dünyasındaki en güçlü karakterlerden birisi. 6 farklı tanrının gücünü almış;
Solomon’un bilgeliği
Herkül’ün kuvveti
Atlas’ın dayanıklılığ
Zeus’un gücünü
Aşil’in cesareti
Mercury’nin hızı
“Bu kadar muhteşem bir kahraman olsam da içimde bir ergen var!”
Filmi kısaca anlatalım: 14 yaşındaki Billy Batson birçok koruyucu ailenin yanından (annesini aramak için) kaçmış kimsesiz bir çocuk. Kendisini yanına alan son ailede kendisi gibi kimsesiz çocuklarla bir araya gelir. Bu ailede en yakın arkadaşı engelli Freddy olurr. Bir gün metroda yolculuk ederken karşısına çıkan rapçi görünümlü büyücü, Billy’e adını söylediği anda 30 yaşlarında bir süper kahramana dönüşme gücü verir. Shazam olarak güçlerini keşfetmeye çalışan Billy, bir yandan da kötü kahraman Dr. Thaddeus Sivana’yla savaşması gerekecektir. Konusu kısaca böyle bizim burada en hoşumuza giden kısım Billy Batson’un tamamen dümdüz bir insan olması ki bu da çok daha güzel empati kurmamızı sağlıyor… (Tıpkı Spider Man gibi)
Bazı tanrılar tatile çıkmış
Filmin bizce en zayıf tarafı Shazam’ın güçlerinin eksik yansıtılması oldu. Ne Solomon’un bilgeliğini görebildik ne de Aşil’in cesaretini. Hatta bazı yerlerde bu konuda çok büyük çelişkiler yaşandı ve bu da seyir zevkimizi büyük oranda düşürdü.
Çocuk oyuncular harikalar yaratmış , en sevdiğimiz karakter sürpriz bir seçim
14 yaşındaki Bill Batson’u canladıran Asher Angel ve felçli arkadaşını canlandıran Jack Dylan Grazer harikalar çıkarmış. Bu ikili adeta “çocuk oyunculuk böyle yapılır” demiş. Tabi ki de Shazam’ı Shazam yapan Zachary Levi’yi es geçmek ayıp olur. Karakterin içinde yaşayan Bill Batson’u o kadar güzel iyi yansıtmış ki bayıldık. İşte zaten filmin de en çok eleştiri alan kısmı buydu. Bazılarına göre bu” içindeki çocuk” kısmı çok fazla yansıtıldığı için film tamamen çocuk kitleye hitap etmiş düşüncesi hakim. Biz o kadar sert bakmasak da en az Superman kadar güçlü bir karakterin çok iyi yansıtılmadığından az önce şikayetçi olmuştuk.(not: eskiden Billy Batson Shazam’a dönüştüğünde kişiliği de ona dönüşüyordu yani içindeki ergen kayboluyordu.)
Ama bizim en sevdiğimiz karakter kesinlikle bu ailedeki kimsesiz çocuklardan biri olan Faithe Herman (Darla Dudley) oldu. Kendisini tebrik ediyor ve yanaklarından öpüyoruz.
Aile her şeydir
Bu filmde diğer süper kahraman filmlerine oranla aile konusu daha güzel ve daha derin işlendiğini düşünüyoruz. Hatta o kadar gaza geldik ki bizi de bu koruma aile evlatlık alsa dedik.(Nedenini de yazmak isterdik lakin spoiler olurdu ve bu duruma çok üzülürdük)
Özlediğimiz kötü kahraman
Özellikle son yıllardaki süper kahraman filmlerinde (Thanos hariç) kötü kahramanlar bizim gözümüzde vasatın da vasatıydı. Ama bu sefer karşımıza çıkan Mark Strong’un canlandırdığı Dr. Thaddeus Sivana bizi çok tatmin etti. Özellikle neden “kötü yola “ düştüğü hikayesinde o kadar onun yanında durduk ki “iyi ki kötü yolu seçmiş” dedik.
Daha az karanlık
DC’nin filmlerinde karanlıklar meşhurdur. Özellikle Batman vs Superman’de az mı siyah perde izledik. Shazam’da ise bu karanlık doğası gereği olsa da diğer DC filmlerine oranla çok az olmuş. Böyle olması çok da iyi olmuş.
Queen
DC, filmlerinde Queen’i kullanmayı seviyor, e haliyle biz de çok seviyoruz. Bu filmde de Queen’i duymak çok güzel bir keyifti.
Salonu hemen terk etmeyin! İkincisi yolda
Genel olarak savaş sahnelerini ve karakteri tanıma sürecini yetersiz bulsak da “serinin ilk filmi” olarak tatmin olduk. Ayrıca film bittikten sonra lütfen hemen salondan çıkmayın biz film bittikten sonra hemen çıkanlar adına çok üzüldük çünkü film bittikten sonra 2 sahne daha var. Bunlardan bir tanesi 2. filmle alakalı. (İkinci film 2022 yılında çıkacak deniliyor.)
DC’nin 5 yıllık kalkınma planı
Dc, Wonderwoman ile bir kalkınma harekatına girişti, akabinde Aquman vizyona girdi şimdi ise karşımızda Shazam var. Shazam’dan sonra da The Flash, Arrow, The Flashpoint Paradox, Justice Leauge: Throne of Atlantis gibi filmleri göreceğiz.