Seyahat etmek, hayatın monotonluğundan kaçarak yenilenmek için yapabileceğimiz en güzel aktivitelerden biri. Yepyeni mekanlar keşfetmek ve farklı insanlarla tanışmak beynimizdeki dopamin seviyesini yükseltirken etrafımızdan keyif almamızı sağlar. Peki, seyahat etmenin zihnimiz ve vücudumuza başka ne gibi etkileri var?
1. Uzun süreli seyahatler kişiliğinizi bir nebze değiştirebilir.
Seyahat etmek bizi konfor alanımızdan çıkarır. Çoğumuzun seyahate bu denli meraklı olmasının önemli sebeplerinden biri olarak bu gösterilebilir. Psikolojide kişiliğimizi oluşturan beş farklı özelliğin olduğu varsayılır. Buna, “Beş Faktör Kişilik Kuramı” ismi verilir. Bu karakter özellikleri; dışa dönüklük, nevrotizm, deneyime açıklık, uyumluluk ve öz-disiplindir.
Yeni insanlarla tanışıp, birbirinden farklı deneyimler edindikçe kişilik getirilerimizin de “deneyime açıklık” faktöründe ilerleme kaydettiğini gözlemleyebiliriz.
2. Ergenlik döneminde kökünü kazıdığınızı zannettiğiniz sivilceleriniz geri dönebilir.
Tertemiz bir cilt ile bindiğiniz uçaktan, nur topu gibi sivilcelerle inmek maalesef çok mümkün. Seyahatiniz boyunca cildinizin maruz kaldığı hava değişimi ve değişen beslenme düzeniniz de bu duruma sebep olabilir.
Uçaklardaki düşük nem oranı, ciltteki yağ üretiminin artmasına sebep olur ve böyle sivilcelerde de artış gözlemlenebilir.
3. Beslenme düzeniniz aniden değişebilir.
Seyahate çıktığınız zaman düzenli beslenmeniz de bir süreliğine bozulabilir. Gittiğiniz yerlerdeki yerel lezzetlerden tatmak ve sık sık değişik şeyler denemek isteyebilirsiniz. Ne de olsa, seyahatte alınan kaloriler sayılmaz.
4. Seyahat esnasında egzersiz rutininiz de sekteye uğrayabilir.
Yepyeni bir şehri doyasıya dolaşmak varken hangimizin spor salonuna gitmeye vakti kalır ki? Eğer doğa ile iç içe spor yapmayı sevmeyenlerdenseniz ve çeşitli derslere yoğunlaşmayı tercih ediyorsanız, seyahatiniz sırasında istediğiniz gibi bir şey bulmanız zor olabilir.
Şimdilik bir ara verin ve seyahatinize odaklanın.
5. Seyahat hayata karşı yeni bir bakış açısı kazanmanızı sağlar.
Başka kültürlerden insanlar ile tanışıp kaynaşmak hayat görüşünüzü genişletir.
Dünyanın dört bir yerinde, binbir çeşit hayat gözlemledikten sonra sahip olduğunuz şeylerin değerini daha iyi anlar hale gelirsiniz.
6. Kadınlar için ise: Seyahat esnasında regl döngünüz biraz şaşabilir, korkmayın bu hamile olduğunuz anlamına gelmiyor.
Seyahat etmenin getirdiği ufak da olsa bir stres söz konusu olabilir. Bu durum vücudunuzun dengesini değiştirerek döngünüzün biraz şaşmasına sebep olur.
Eğer uzak bir yere seyahat ediyorsanız, saat farkı da bu duruma etki edebilir.
7. Seyahat ederken düzenli olarak tuvalete çıkamadığınızı da gözlemleyebilirsiniz. Bu da oldukça normal.
Seyahat ederken kaygılı olmanız, beslenme düzeninizin yanı sıra belirli rutinlerinizin de değişmesi tuvalete düzenli bir şekilde çıkamamanıza sebep olabilir. Jet-lag olmanız da bu duruma etki edebilir.
8. Jet-lag enerjinizi bir süreliğine emebilir.
Farklı bir zaman diliminde yer alan bir ülkeye seyahat ediyorsanız, uyku düzeninizin bir süreliğine bozulması oldukça beklenilebilir bir durum. Saat farkı olan bir yerde vücudunuzun yeni düzene alışması bütün bir günü alabilir.
9. Uzun uçuşlar baş ağrısına ve yorgunluğa sebep olabilir.
Hava basıncı sebebiyle uçağın içerisindeki oksijeni vücudumuz tam anlamıyla ememez. Böylece baş ağrılarına ve genel bir vücut yorgunluğuna karşı daha savunmasız hale geliriz. Bazılarımız uçakta oldukça huysuz bile olabilir. Bütün bunların sorumlusu yükseklik ve hava basıncı.
10. Seyahat etmek duygusal istikrarınızı arttırır.
Seyahat ederken değişen mekanlara ve planlara adapte olmayı öğrenen bünyemiz, günlük değişimlerle karşılaştığımızda daha az kaygı içeren tepkiler vermeyi öğrenir.
Sık gezen insanlar; hayatın getirdiği değişimlere korku ve şüphe ile yaklaşmaktansa, bu değişimleri içselleştirmeye daha açık olurlar.
11. Adrenalin seviyenizde artış olabilir.
Yeni yerler keşfederken değişik maceralar yaşamaya daha açık oluruz. Normal şartlarda asla denemeyeceğimiz bir takım aktivite bile (sky-diving gibi) bize seyahat esnasında daha cazip görünür. Bu aktiviteler adrenalin seviyemizi yükselterek, heyecan katsayımızı arttırır.
12. Başka bir dilde konuşmak, beyninizin güçlenmesine ve daha hızlı işlem yapabilmesine katkı sağlar.
İki veya daha fazla dil konuşabilmek beynin daha hızlı çalışarak işlem yapabilmesini sağlar. Sürekli olarak ikinci dilinizi kullanmıyor bile olsanız, beyniniz öğrendiğini hatırlayarak potansiyelinizi gerçekleştirmenizi sağlar.
13. Algınız daha açık bir hale gelir.
Tanımadığınız bir yerde gezerken, potansiyel tehlikelere karşı hazırlıklı olmak için algınız daha açık bir hale gelir.
Bu algı açıklığı, aynı zamanda çevrenizdeki her şeyi fark etmenizi ve maceralarınızdan daha da çok zevk almanızı sağlar.
14. Seyahat esnasında konfor alanınız dışındaki ilişkileri yaşamaya daha meyilli hale gelirsiniz.
Gündelik streslerin çoğunu evde bırakarak çıktığınız tatiller, güzel şeylerin başınıza geleceği beklentisiyle daha da keyifli bir hale gelir.
Eğlenerek, gezerek, keşfederek vakit geçirdiğiniz zaman daha rahat bir hale gelirsiniz ve böylece konfor alanınız dışındaki ilişkilere, kişilere, aşklara olan ilginiz de artar.
Kaynak: 1