Tatilden eve dönerken yanınızda sadece hediyelik eşyalar ve değerli anılar değil, bazen korkunç bir soğuk algınlığı, sindirim sorunları veya diğer sağlık sorunları da getirebilirsiniz. Seyahate çıkınca hastalanmak oldukça yaygın bir durumdur ancak bunu önlemek de bir o kadar kolaydır. Kaldığınız otel ne kadar temiz olursa olsun çok fazla insanın bir arada olduğu her yerde hastalanma riski vardır. Peki bunu önlemek için ne yapmalısınız? İşte doktorların seyahat ederken hasta olmamak için yaptıkları şeyler 👇
1. Havaalanında ve uçakta maske takın
COVID artık eskisi kadar büyük bir sorun olmasa da uçakta aynı dolaşımdaki havayla temas ettiğimiz için maske takmak en doğrusu. Çantanıza bir-iki paket maske atarak her zaman tedbirli olabilirsiniz. N95 gibi yüksek kaliteli maskeler, kalabalık iç mekan koşullarında mikrop bulaşmasını azaltmak için en iyi seçenektir.
2. Ellerinizi sık sık yıkayın
Seyahat ederken hasta olmamak için ellerinizi sürekli yıkamak önceliğiniz olmalı. Ayrıca mikropların yayılmasını önlemek için her zaman yanımda en az %60 alkol içeren el dezenfektanı taşıyabilirsiniz. Yanınıza alkol bazlı dezenfektan mendil alarak koltuğunuzu, kafalığınızı, kol dayanaklarınızı, tepsi masasını ve önünüzdeki ekranı, yani koltuğunuzda otururken dokunabileceğiniz her şeyi temizlemek için kullanabilirsiniz.
3. Susuz kalmayın
Seyahat ederken hasta olmamak için uçak ya da otobüs yolculuğuna çıkmadan önce bol bol su tüketmeye çalışın. Eğer uçakla seyahat edecekseniz alkolden uzak durun. Ayrıca elektrolit bakımından yüksek olduğu için uçakta soda da tercih edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Sürekli Seyahat Edenler İçin 14 Seyahat İcadı
4. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviye kullanın
Uçağa binmeden önce yanınıza burun spreyi ve C vitamini tabletleri alabilirsiniz. Uçak kabininde hava kurudur ve mikroorganizmalar havada serbestçe dolaşabilir. Bu nedenle uçağa binmeden önce bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve vücudunuzu havadaki mikroplardan korumak için birkaç C vitamini tableti alabilirsiniz. Burun spreyleri de burun kanallarınızı nemli tuttukları için mikroplarla savaşmaya yardımcı olacaktır. Ancak herhangi bir sağlık sorununuz varsa, hamileyseniz ya da düzenli bir ilaç kullanıyorsanız, vitamin de olsa doktorunuza danışmadan takviye kullanmayınız.
5. Dinlenmeye öncelik verin
Uçuştan önce yeterince dinlendiğinizden emin olun ve mümkünse uzun bir yolculuk sırasında da uyumaya çalışın. Uykusuz kalmak bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği için uykusuz kaldığınızda hastalıklara yakalanma riski çok daha fazladır.
6. Aşırı plan yapıp kendinizi yormayın
Bağışıklık sisteminiz için dinlenmek ne kadar önemliyse, stresi azaltmak da bir o kadar önemli. Seyahatinizi planlarken sizi strese sokacak bir takvim çıkarmayın. Stres, özellikle yeni bir ortamda hastalığa neden olabilir.
İlginizi çekebilir:
Sık Sık Yolculuğa Çıkanlar İçin Çok Faydalı 14 Seyahat Uygulaması
7. Dengeli beslenin
Vücudunuzu ve bağışıklık sisteminizi korumak için seyahat sırasında ne yediğinize dikkat edin. Çoğu insan tatildeyken o kadar sağlıklı beslenmez ancak bağışıklık sisteminizi en yüksek seviyede tutmak için tüm öğünlere meyve ve sebzeleri dahil etmeye çalışmalısınız.
8. Seyahat aşılarını ve ilaçları araştırın
Seyahat ederken hasta olmamak için yola çıkmadan önce yaptırmanız gereken aşılar konusunda bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Seyahat aşılarını önceden yaptırmanın yanı sıra, özel ilaçları da önceden temin etmek isteyebilirsiniz. Eğer yurt dışına çıkıyorsanız bazı ülkelere gitmeden önce mutlaka bazı aşıları yaptırmanız gerekebilir. Bu konuda detaylı bilgi almak için T.C. Sağlık Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
9. Güneşten korunmayı ihmal etmeyin
Her gün güneş kremi kullanın. İster evde ister tatilde olsun, her gün en az 30 SPF’li geniş spektrumlu bir güneş koruyucu uygulamalısınız. Seyahatleriniz sırasında dışarıda çok fazla zaman geçirecekseniz güneşten korunmayı asla ihmal etmeyin.
10. Böcek kovucu alın
Eğer açık havada bir geziye ya da tropik bölgelere gidiyorsanız, yanınıza böcek kovucu mutlaka almalısınız. Sivrisinekler, keneler ve diğer ısıran böceklerden enfeksiyon bulaşabilir. Bunu engellemek için mutlaka bütün vücudunuza böcek kovucu sıkın, mümkünse yanınızda taşıyın.
11. İlaçlarınızı unutmayın
Ani bir baş ağrısına karşı yanınızda mutlaka bir ağrı kesici olmalı. Mide bulantısı içinde bir bulantı hapı alabilirsiniz. Ayrıca çantanıza atacağınız ilk şey, eğer kullanıyorsanız, reçeli ilaçlarınız olsun.
Kaynak: 1