Birlikte olduğunuz insanın karakter özelliklerini çözmek her zaman kolay olmuyor. Eğer karşınızdaki kişi narsist biri ise bunu fark etmeniz haftalar hatta aylar alabilir. İlişki belirli bir bağlılık seviyesine ulaştıktan sonra ise birçok şey için geç kalmış olabilirsiniz. İlişki kurduğunuz kişinin narsist kişilik bozukluğuna sahip olduğunu gösteren birçok işaret mevcut.
Psikolog Stephen Johnson’a göre, narsist insanlar, gerçek söylemlerini gelişmiş bir beceri ile gizleyerek kendisini diğer insanlardan üstün gördüklerini yansıtmazlar. Bireyselliğin yüksek olduğu toplumlarda bu narsistlik, şaşırtıcı bir şekilde, kabul gören bir tutum olarak öne çıkıyor.
1. Yalnızca kendi görüşlerine önem vermek
Narsist biri, kendinden bahsetmekten keyif aldığı için size söz hakkı vermez. İkili bir diyalog kurmak ve siz de görüş beyan etmek istiyorsanız, oldukça fazla çaba göstermek zorunda kalırsınız. Eğer söylediğiniz şeyde hemfikir değilseniz, ya söylediğiniz şeyi düzeltir ya da görmezden gelir.
2. Söz kesmek ve kendinden bahsetmek
Narsist biriyle sağlıklı bir diyalog kurmak oldukça zordur. Siz bir şeylerden bahsediyor olsanız bile kolayca lafınızı kesip konuyu bir anda değiştirebilir.
3. Kuralları ve toplum normlarını yıkmak
Narsist bireyler kurallara karşı gelmekten hoşlanırlar. Sıra beklerken öne geçmek, ofis malzemelerini eğlence için kullanmak, trafik kurallarını hiçe saymak ya da birkaç kişiye aynı anda randevu verip gitmemek gibi dikkat çekici davranışlarda bulunabilirler.
4. Kişisel sınırları aşarak insanların özeline müdahale etmek
Evinizdeki çekmeceniz ya da biriyle olan arkadaşlığınız bu özel alanlardan biri olabilir. Narsist bireyler, bu alanlara izin almadan müdahale edebilir. Saygısız bir davranışı için aslında mağdur ettiği kişiyi suçlamak, söz verip tutmamak da yine narsist kişilik bozukluğuna dair özelliklerden.
5. İlgi toplamak için her türlü yönteme ve hileye başvurmak
Narsist kişilik bozukluğuna sahip insanlar, toplum nezdinde üstün bir imaj oluşturmak için çaba sarf ederler. Fiziksel, sosyal, matematiksel, dini, akademik kültürel gibi her alanda sizden başarılı olduklarını göstermek için çıkarcı davranabilirler.
6. Dünyanın onların etrafında döndüğü düşüncesiyle her şeyi başkalarının yapmasını beklemek
Narsist biriyle ilişki yürütüyorsanız bütün problemleri siz çözmek zorundasınız. Dünya onun etrafında döndüğü için bütün sorumluluklar size aittir. Üstelik bunlar karşılık beklemeden yapmanız gereken şeylerdir.
7. Değerli – değersiz hissettirmek
Narsist insanlar çok karizmatik ve etkileyici olabilirler. Özellikle ilişki konularında size bir ilgi duyuyorlarsa bir anda aşırı ilgi göstererek kendinizi özel hissettirebilirler. Ancak bir şekilde sizden sıkıldıklarında ya da ilişkinizin yürümediğine karar verdiklerinde sizi bir anda silebilirler. Eğer ilgi ve alakanız, sevdiceğinizin taleplerini karşılamaya yetiyorsa aşırı derecede ilgili ve sosyal olabilirler. Bu tatmin sağlanmadığında ise ilişkiniz, siz daha farkına bile varmadan bitmiş olabilir.
8. Kendileri olmadan yaşayamayacağınızı düşünmek
Narsist insanlarla sağlıklı bir ilişki yürütmek zordur. Kendilerini bir çeşit kahraman, prens ya da prenses olarak görürler. İlişkiyi yürüten ve sizin hayatta başarılı olmanızı sağlayan onlardır. Eğer hayatınızdan çıkarlarsa yıkılacağınızı ve asla başarılı biri olamayacağınızı düşünürler.
9. Negatif duygular beslemek ve kötü enerji yaymak
Birçok narsist insan, negatif enerji yaymaktan ve olumsuz şeylerden bahsederek moral bozmaktan hoşlanır. Bu sayede sizin güçsüz ve dengenizi kaybetmiş hissetmenize neden olarak kendilerini güçlü hissederler. Eğer onların görüşlerini desteklemez ya da beklentilerini yerine getirmezseniz öfke nöbeti geçirebilirler. Eleştiriye kapalıdırlar ve eleştirildiklerinde aşırı tepki gösterebilirler.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip insanlar, aynı zamanda çok hızlı bir şekilde yargı dağıtabilirler. Saniyeler içinde sizi eleştirip suçlu çıkartabilir, duygularınızı manipüle ederek bu sayede kendilerini üstün ve güçlü hissedebilirler.
10. Manipüle etmek ve çıkar sağlamak
Narsist insanlar sevgililerini, arkadaşlarını hatta çocuklarını bile kendi istek ve arzularına hizmet etmek için kullanmaktan çekinmezler. Kendi eksikliklerini kapatmak ya da uçarı hayallerini gerçekleştirmek için ilişkide manipülatif davranabilirler.
”Senin için neler yaptım ama sen kıymet bilmez bir insansın.’’ ya da ‘’Bana zarar verdin. Eğer bana yardım etmezsen sen kötü bir insansın.’’ gibi suçlayıcı yöntemler de narsist insanların ilişkide üstün olmak ve dilediklerini yaptırmak için başvurduğu metotlar arasında.
Bonus: Narsist kişilik bozukluğunun tedavisi için bu bozukluğa sahip insanlara nasıl yaklaşmanız gerektiğini araştırarak daha sağlıklı ilişkiler kurabilir, tedavi yoluna gidebilirsiniz
Narsist olduğunu düşündüğünüz partnerinize sağlıklı, saygılı ve dengeli bir üslupla yaklaşmak, bu kişilik bozukluğunun tedavisi için doğru bir adım olabilir. Bir uzmandan yardım alarak tedavi yoluna gitmeniz sağlıklı olacaktır.
Kaynak: 1