Gün geçmiyor ki yeni bir kavramla tanışmayalım! ? Son aylarda iş dünyasının gündeminden düşmeyen sessiz istifayı mutlaka duymuşsunuzdur. Sessiz istifa kavramına henüz alışmışken şimdi bir de karşımıza sessiz işten çıkarma kavramı çıktı. Patronunuzun sizi işten çıkarmak yerine iş hayatınızı giderek daha can sıkıcı hale mi getiriyor? Cevabınız evetse doğru yerdesiniz! Son zamanlarda iş dünyasının gündemini meşgul eden sessiz işten çıkarma kavramını sizler için araştırdık ve yazdık. İşte sessiz işten çıkarma hakkında bilmeniz gerekenler…
Sessiz işten çıkarma nedir?
Kariyerinizi ilerletebilmek için tek seçeneğinizin işi bırakmak olduğunu mu düşünüyorsunuz? LinkedIn anketlerine göre sessiz işten çıkarma, bir kişiye zam ya da terfi vermeden onu daha vasıfsız işlere kaydırmak ve bu şekilde gelişim ve liderlik fırsatlarından alıkoymak anlamına geliyor. Yine aynı anketlerde katılımcıların %48’i bu tip bir sessiz kovulmaya daha önce şahit olduklarını dile getiriyor.
Sessiz istifadan farklı olarak çalışanlar, işverenler tarafından kontrol ediliyor ve kariyer basamaklarını bir bir tırmanmak yerine olduğu yerde sayıyor. Bu aslında çalışandan ziyade işverenle ilgili bir durum. İşveren çalışanıyla ilgilenmediğinde, ona yatırım yapmadığında ya da gelişmesi için fırsat sunmadığında sessiz işten çıkarmaya da davetiye çıkarıyor. Elbette bu noktada çalışana da pay düşmüyor değil. İşveren geri bildirimde bulunuyorsa ve bir beklenti içerisindeyse çalışanın da bunları dikkate alması gerekiyor. Aksi takdirde işveren beklediği ilerlemeyi göremediğinde pes ediyor ve o çalışandan umudunu kesiyor. Peki sessiz işten çıkarmaya maruz kalıp kalmadığınızı nasıl anlarsınız?
Patronunuz sizinle konuşmaktan kaçınıyor mu?
Sessiz işten çıkarmanın en önemli işaretlerinden biri patronunuzun sizinle konuşmaktan kaçınmasıdır. Elbette meşgul olabilirler. Ancak yapılan anketlere göre sık sık toplantıları iptal etmek ya da zamanını değiştirmek yaygın bir sessiz işten çıkarma yöntemi. Yöneticilerin bir numaralı görevi çalışanlarının mutlu ve başarılı olmalarını sağlamak ve önlerindeki engelleri kaldırmaktır. Eğer patronunuz size vakit ayırmaktan kaçınıyorsa bu önemli bir işaret olabilir.
Beklediğiniz fırsatlar ekip arkadaşlarınıza mı paylaştırılıyor?
İlgi gören projelerde hiçbir zaman yer alamıyor musunuz? Daha önce belirli bir görevi size vereceğini söyleyen patronunuz vakti geldiğinde bu görevi başkasına veriyorsa bu sessiz işten çıkarmanın bir işareti olabilir. Elbette fikri değişmiş olabilir, yine de bu konuda sizi bilgilendirmesi gerekir. İşler bu noktaya geldiğine çalışma arkadaşlarınıza benzer bir durum yaşayıp yaşamadıklarını sorabilirsiniz. Projelerde yer almak istiyorsanız patronunuzla bir toplantı ayarlamayı deneyebilirsiniz.
Ekip arkadaşlarınız zam ya da terfi alırken siz almıyor musunuz?
Eğer patronunuz sizinle kendinizi nasıl geliştireceğiniz hakkında konuşmaktan kaçınıyorsa bu bir sessiz işten çıkarma yöntemi olabilir. Tüm ekip arkadaşlarınız zam ya da terfi alırken sizin neden almadığınızla ilgili net açıklamalar yapması gerekir. Bu konudaki belirsizlikler şirkette yok sayıldığınızın bir göstergesi olabilir. Eğer yok sayıldığınızı hissediyorsanız patronunuzla bir görüşme ayarlayarak aklınızdaki sorulara yanıt arayabilirsiniz.
Pek de makul olmayan bir performans iyileştirme planına mı dahil edildiniz?
Performans iyileştirme planları çalışanların kendilerini geliştirmeleri için iyi bir fırsattır. Bununla birlikte hali hazırda görevlerinizi yerine getiriyorsanız patronunuzun sizi bir iyileştirme planına dahil etmesi “gitmeni istiyorum” demenin farklı bir yolu olabilir. Özellikle de açıklanan hedeflerin zamanında gerçekleştirilmesi neredeyse imkansızsa ve takım arkadaşlarınız ya da yöneticileriniz size destek olmaktan kaçınıyorlarsa… Patronunuz bu iyileştirme planını bahane ederek sizi sessizce işten çıkarmayı planlıyor olabilir.
Size herhangi bir bilgi verilmeden sorumluluklarınız mı değiştiriliyor?
Sessizce kovulduğunuza dair bir başka ipucu da işvereninizin unvanınızı ve sorumluluklarınızı sizden habersiz bir şekilde değiştirmesidir. Örneğin iş yükünüzü ve sorumluluklarınızı azaltarak şirketle aranızdaki bağı zayıflatmak isteyebilirler. Üstüne üstlük sorumluluklarınız ve unvanınız değiştiği halde maaşınızda bir iyileştirmeye gitmezler. Daha düşük bir pozisyona alınmak, sessizce işten çıkarıldığınızın en önemli işaretlerinden biridir.
İlginizi çekebilir:
Şaşırtan LinkedIn Araştırması: Daha Az Bağlantısı Olan İnsanların İş Bulma Olasılığı Daha Yüksek
İş Dünyasında Yere Göğe Sığdırılamayan Multitasking Nedir? Zararları Nelerdir?
Kaynak: 1