Ülkemizdeki otomobil sürücüleri arasında belki de başka hiçbir ülkede görülmeyen bir “yardımlaşma” biçimi var. Evet, bazı sürücülerin trafikteki diğer sürücüleri radar olduğuna dair selektörle uyarmasından bahsediyoruz. Bu yardımlaşmaya, özellikle tatil dönemlerinde rastlamak mümkün. İşte bu hususta geçtiğimiz günlerde özellikle sosyal medyada tartışma yaratan bir gelişme yaşandı. Düzce’de radar uygulaması yapılan bir bölgede, selektör yaparak diğer sürücülere haber veren 66 sürücüye toplam 45.540 lira para ceza kesildi. Bazı sosyal medya kullanıcıları, radarı haber verenlere para cezası kesilmesinin doğru olduğunu savunurken, uygulamanın hukuka aykırı olduğunu dile getirenler de vardı. İşte bu gelişmenin ardından pek çok sürücü selektörle radar uyarısı yapmak suç mu, sorusunun yanıtını arıyor. Peki, hukuk bu konu hakkında ne söylüyor, uzman görüşleri neler? Detaylara birlikte bakalım.
Geçtiğimiz günlerde Düzce’deki radar uygulaması sırasında yaşananlar sosyal medyada dikkat çekici bir tartışmaya neden oldu
Radar uygulamasının yapıldığı bölgede diğer sürücüleri selektörle uyaran sürücüler olduğunu gören Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri, diğer şeritte de uygulama başlattı ve selektörle radar uyarısı yapan sürücülere cezai işlem uyguladı.
Selektörle radar uyarısı yapan 66 sürücüye toplamda 45.540 lira para cezası kesildi
Türkiye’nin pek çok yerinde yıllardır aşina olduğumuz “selektörle radar uyarısına” para ceza kesilmesi, sosyal medyada kullanıcılarını da ikiye böldü. Yolda radar olduğunu haber verenlere para cezası verilmesinin doğru bir uygulama olduğunu savunanlar kadar, uygulamanın hukuka aykırı olduğunu düşünenler de vardı. Peki, selektörle radar uyarısı yapmak suç mu, hukuk bu konu hakkında ne söylüyor, uzman görüşleri neler?
Bazı uzmanlar selektörle radar uyarısı yapmanın yasal olmadığını savunuyor
Örneğin Adli Bilirkişi Dr. İbrahim Can, toplumumuzda bir tür yardımlaşma olarak görülen selektörle radar uyarısı yapmanın, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 127’nci maddesine aykırı olduğu görüşünde. Can, bu sebeple radar uyarısı yapan sürücülere para cezası kesilebileceğini ifade ediyor. Ancak uygulamanın hukuka aykırı olduğunu savunanlar da var.
Avukat Gönenç Gürkaynak, selektör yaparak sürücüleri radar olduğu hakkında uyaranlara para cezası kesilemeyeceğini ifade ediyor
Sürücüler arasındaki radar dayanışmasını bir kardeşin diğerini anne veya baba azarından kollayacak bir tedbir almasına benzeten Gürkaynak, bu hususta cezai işlem yapılamayacağını dile getiriyor. Ayrıca bu uygulamanın abes olduğunu ve polisin yetki ve görevlerini aştığını belirtiyor.
Gürkaynak, trafikteki radar dayanışmasını “vatandaşın vatandaşı hukuku ihlal etmekten alıkoyması” olarak değerlendiriyor
Bu doğrultuda sürücülerin, birbirlerini para cezasından korumak için radar uygulamasını selektör kullanarak haber vermelerinin hukuka aykırı bir şey olmadığını dile getiriyor.
Selektörle radar uyarısı yapanlara para cezası kesilmesinin hukuki bir dayanağı olmadığını dile getiren başka hukukçular da var
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Demirel de onlardan biri. Demirel konu hakkında, sürücülere ceza verilmesinin yanlış olduğunu belirtiyor ve “Tam tersine karşıdaki sürücüyü selektör yakıp radar var hız sınırını aşma diye uyaran sürücü ödüllendirilmelidir.” ifadelerini kullanıyor. Selektörle radar uyarısı yapmak suç mu tartışmalarının ardından açıklamalarda bulunan hukukçu, kanunda böyle bir düzenlemenin yer almadığını dile getiriyor.