Selanik Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri ve aynı zamanda kordonuyla İzmir’e fazlasıyla benziyor. Bu güzel ve sakin şehrin sokakları tertemiz ve gezilecek yerlerinin Bizans ve Osmanlı izleri taşıması açısından da bir parça İstanbul’u anımsatıyor. Yani İzmir ve İstanbul karışımında bir şehri canlandırabilirsiniz gözünüzde. Ege’nin karşı kıyısında kalan Selanik, muhteşem tarihiyle gezginlere keyifli bir seyir sunabiliyor.
1. Selanik denince ilk merak edilen yer Atatürk Evi
Cumhuriyetin kurucusu ulu önder Atatürk’ün doğduğu ev olarak bilinen Selanik’teki ev, Türk Konsolosluğu’nun yakınında yer alıyor. Günümüzde her gün ziyaretçi akınına uğrayan müze görevi gören ev 1870’de Rodoslu müderris Hacı Mehmed tarafından yapıldı.
2. Bir yangının küllerinden doğan merkez; Aristoteles Meydanı
Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından yapılan ünlü Aristoteles Meydanı, 1917 yılında şehrin neredeyse büyük bir bölümünü küle çeviren yangın sonrasında, yeni şehir planlamasını şekillendirmek amacıyla yapıldı. Yılın hangi zamanında giderseniz gidin, Aristoteles Meydanı’nın gerek gündüz, gerekse gece şehrin en hareketli noktalarından biri olduğunu fark edeceksiniz.
3. Tarih içerisinde zindan olarak görev yapmış Beyaz Kule
Şehir Osmanlı egemenliğindeyken yapılmış olan Beyaz Kule’nin yapılma amacı zindan görevi görmesiydi. Kimilerine göre Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı, kimilerine göre ise II.Murad tarafından yaptırıldığı rivayet edilen kule, özellikle II.Murad’ın 1826’da yeniçerilere karşı başlattığı soykırıma sahne olması açısından tarih sayfalarında işkence yuvası namına sahip.
4. İstanbul’daki Aya Sofya Kilisesi sizi yanıltmasın ama burada da bir benzeri var
Bu ismin bizim gibi tarihi güçlü bir ülke için yabancı gelmediğinin farkındayız. Selanik’in en popüler kilisesi olan Aya Sofya, kökeni 3.yüzyıla dayanan bir kilisenin yerine 8.yüzyılda İstanbul’daki Aya Sofya Kilisesi örnek alınarak yeniden yapılmış. UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan kilise, Aristoteles Meydanı’na 10 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor.
5. Aya Dimitros Katedrali
M.Ö. 324 yılında I.Konstantin Hristiyanlığı devletin resmi dini olarak kabul edip, Aziz Dimitrios’un onuruna Roma kalıntılarının üzerine bu devasa katedrali yaptırmaya karar verdi. Süreç içerisinde değişikliklere uğrayan katedralin günümüzdeki hali M.S. 7. yüzyılda Piskopoz John tarafından yaptırıldı. Şehrin merkezinde, kendisiyle aynı isme sahip mahallede bulunan katedral Atatürk’ün evine de oldukça yakın bir konumda yer alıyor.
6. İzmir’in karşı kıyısında İzmir görünümlü kordon boyu Lefkos Pyrgos
Selanik’in niçin İzmir’e çok benzediğinin bir numaralı sebebi Lefkos Pyrgos. Şehrin İzmir’deki kordon boyuna birebir benzemesi açısından Selanik’in bu deniz kenarı bölgesi size yabancı gelmeyecektir. Sahil yolu boyunca uzanan bar ve restoranlarda kaliteli vakit geçirebilir ve güneşin batışını bir de karşı kıyıdan izleyebilirsiniz.
7. Kamara Meydanı ve Galerius Kemeri
Selanik’lilerin buluşma yeri olarak ilk tercih ettiği yerlerden biri olan bu meydan, Dimitriou Gounari ve Egnatia yollarının kesişiminde yer alıyor. Roma İmparatoru Sezar Galerious’u onurlandırmak amacıyla yaptırılmış kemer, günümüze kadar varlığını korumuş durumda.
8. Osmanlı’dan günümüze ulaşan eski bir siluet; Yedi Kule (Zincirli Kule)
Şehrin en iyi manzaralarından birini seyredebileceğiniz yerlerin başında gelen Zincirli Kule, Osmanlı himayesinde 16.yüzyılda Bizans surları içine yerleştirilmiş.
9. Şehrin tavernalarıyla ünlü bölgesi Ladadika
Selanik tavernalarının bir arada bulunduğu ünlü bölge, özellikle eğlenmesini bilen turistler ile yerel halkı bir araya getiren yerlerin başında geliyor. Yunanlılara özgü tavernaları burada, yerinde gözlemleyebilirsiniz.
10. OTE Tower
Başlangıçta Yunanistan’ın telekomünikasyon hizmetinin merkezi olan bina, günümüzde özel bir gsm operatörüne ait olsa da, kulenin içerisinde yer alan kafesinde keyiflice vakit geçirebilirsiniz.
11. Bizans Kültürü Müzesi
Bizans’ın 3000 yıllık dönemine ait eserleri barındıran meşhur müze, Yunanistan ve Avrupa’nın resmi tatillerinde ücretsiz olarak gezilebilir.
12. Ano Poli(Kastra) ve Bizans Surları
Ahşap çerçeveli, pastel renkli evler ile Bizans sur ve kiliselerinin iç içe geçtiği bölge, şehrin en iyi manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor.
Bonus; Selanik Uluslararası Film Festivali
Doğu balkanların en önemli film festivali olan Selanik Uluslararası Film Festivali, bu bölgede yaşayan sinemaseverlerin yakından takip ettiği bir festival.