Birçok ilke imza atılan ülkemizde, ilklere hızlı şekilde şahit olmaya devam ediyoruz.
Bildiğiniz üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerisinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye tarihindeki ilk başkanlık seçimi anlamı taşıyan Cumhurbaşkanlığı Seçim Tarihini 18 Nisan 2018’de 24 Haziran olarak belirlemişti.
Bu kararın ardından bazı partilerin adayları hala belli değildi. Daha sonra partiler başkan aday seçimlerine hız kazandırmıştı.
Sürece hız kazandıran partilerden biri de HDP oldu. Adayı merakla beklenilen Halkların Demokratik Partisi, bir sürprize imza atmış ve cezaevinde bulunan tutuklu eski eş başkanları Selahattin Demirtaş’ı aday göstermişlerdi. Yüz kızartıcı bir suçu olmaması ve de hüküm giymemesi neden ile aday olabilen Demirtaş, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk tutuklu cumhurbaşkanı adayı olmuştu.
Selahattin Demirtaş bugün seçime sadece 3 gün kala Twitter üzerinden miting gerçekleştirdi. Bu da kendisini ayrıca Cumhuriyet tarihinin Twitter üzerinden ilk kez miting yapan cumhurbaşkanı adayı yaptı.
10 Nisan 1973’te doğan ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Selahattin Demirtaş, 2015’de partisini ilk kez parti olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan lider oldu
Siyasete atılmadan önce serbest avukatlık yapan Demirtaş, aynı zamanda, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Başkanı olarak da görev yaptı. Siyasete atıldığı dönemde ise milletvekili olduğu 12 yılın sekizinde parti eş genel başkanlığı görevini üstlendi
Demirtaş, 4 Kasım 2016’da, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve partisinden dokuz milletvekiliyle birlikte, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla gözaltına alındı
Tutuklanan Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Halen burada tutulurken, hakkında açılan 33 dava bulunurken, birkaç davadan beraat etti
“Terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” suçları yöneltilen Demirtaş’ın, 142 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuklanmasından 460 gün sonra hakim karşısına çıktı ve savunması üç gün sürdü.
Kitap olarak basılması beklenen savunmasında, şu ifadeleri kullandı;
“Kararı alan hakim tutuklu FETÖ’cü, soruşturmayı yürüten sacvı tutuklu. Dinlemeyi yapan polis FETÖ’cü, çözümü yapan tutuklu. Peki bu FETÖ’cüler herkese kumpas yaptılar da bize çok mu dürüst davrandılar? Nasıl FETÖ’nün oluşturduğu delillerle milletvekili tutuklanabilir, bu kumpasa nasıl boyun eğilir, anlamakta zorluk çekiyorum”