Seks ve cinsellikle ilgili konular ülkemizde bir tabu haline geldiği için birçok insan yaşadıklarının normal olup olmadığını bilmiyor. Biz de aslında oldukça sık rastlanan ancak yaşayan kişinin kendini kötü hissettiği bir durumdan bahsedeceğiz. Klinik olarak “postcoital dysphoria (cinsel ilişki sonrası huzursuzluk)” ya da “postcoital tristesse (cinsel ilişki sonrası üzüntü)” olarak adlandırılan durumu aslında pek çok kişi yaşıyor. Seks sırasında ya da sonrasında ağlamak ise oldukça normal. Gelin neden normal olduğunu birlikte öğrenelim…
1. Mutluluk
Ağlamanın tek sebebi kötü şeyler değildir. Tıpkı sevdiğimiz birinin doğum günü ya da özel bir anında döktüğünüz gözyaşlarının benzerlerini seks sırasında ya da sonrasında da dökebilirsiniz. Bu kendinizi çok iyi hissettiğiniz için ya da güzel duygularınız yoğunlaştığınız için olabilir. Ya da o an gerçekten çok mutlu olduğunuzu hissettiğiniz ağlayabilirsiniz. Bu gayet normal bir durumdur.
2. Seks sırasında bir senaryoya bağlı kalmaya çalışma
Eğer seks yaparken çift olarak bir kurguya ya da senaryoya bağlı kalmaya çalışıyorsanız ya da rol yapıyorsanız üzerinizdeki baskıdan dolayı ağlamanız oldukça normal. Kendinizi zevk almak için zorlamanız da ağlamayı tetikleyebilir.
3. Vücudunuzun verdiği tepki
Seks sırasında daha önce yaşamadığınız bir orgazm seviyesine ulaşmak ya da tam tersine beklentinin çok altında bir orgazm yaşamak ağlamanıza neden olabilir. Tüm bu az ya da çok beklentiler sizi gerebilir ve sonucunda ağlama krizine girmeniz oldukça normaldir.
4. Hormonal değişimler
Araştırmalar kadınların yüzde 32 ila 46’sının “cinsel ilişki sonrası üzüntü” yaşadığını gösteriyor. Ancak sebebi kesin olarak belirlenemiyor. Uzmanlar kadınların seks sırasında yaşadıkları hormonal değişimlerin ağlamalarına sebep olabileceğini söylüyor. Ya da bazen aniden bastırılmış cinsel enerjiden kurtulmak da ağlamaya sebep olabiliyor.
5. Ağrılı cinsel ilişki
Cinsel ilişki sırasında yoğun bir ağrı ve acı hissetmek birçok kişinin yaşadığı bir durum. Bunun pek çok farklı sebebi olabilir ancak kimse ağrı hissederken cinsel ilişkiye devam etmemelidir. Sürekli yaşanan bir problemse bir uzmana danışmak çok önemli. Çiftler çoğu zaman ağrı ve acı hissettikleri halde bunu saklamayı tercih ediyorlar. Sonunda kendilerini kötü hissedip ya da çektikleri ağrıya dayanamayıp ağlayabiliyorlar.
6. Kaygı
Ağlama, strese, endişeye ve korkuya verilen çok doğal bir tepki. Genel olarak endişeli ve kaygılı olunan zamanlarda seksi yarım bırakmaktan ya da bunu söylemekten çekinenler duygularını bastırmaya çalışırlar. Ancak aklı başka bir yerde olan kişi seks sırasında ya da sonrasında kendini gözyaşları içinde bulabilir. Bu tamamen yaşadığı duygu yoğunluğu, korku ve endişeyle alakalıdır. Böyle durumlarda endişe ve korkunun kaynağını bulmak oldukça önemlidir. Her iki tarafında da kendini iyi ifade etmesi, iletişi kurması ve anlayışlı olması gerekir.
7. Utanç veya suçluluk
Birçok yetişkin yaşadığı cinsel deneyim nedeniyle suçluluk duyabilir. Bu genellikle hayatının belli dönemlerinde cinselliğin kötü olduğu öğretilen yetişkinlerde ortaya çıkar. Böyle yetişen yetişkinler yaptığının yanlış olduğunu düşünüp suçluluk duyabilirler. Aslında duyulan bu suçluluk duygusunun temeline inilmeli ve uzman bir psikologdan destek alınmalıdır. Gerekirse bu süreçte cinsel ilişkiye girmeyip sorunu içinizde çözene kadar bekleyebilirsiniz. Bu tür durumlar seks sırasında ya sonrasında ağlamaya sebep olabilir.
8. Depresyon, üzüntü ya da hayal kırıklığı
Birlikte olduğunuz kişiyle ilişkiniz gayet normal ve sağlıklı ilerlediği halde seks sırasında ya da sonrasında kendinizi ağlarken buluyorsanız bunun sebebi yaşadığınız depresyon olabilir. Aslında hayatınızda pek çok şey yolunda gitmediği için yaşadığınız depresyon, seks sırasında yani yoğun duygular ve teslimiyet hissettiğiniz anlarda ağırlaşmış bir şekilde ortaya çıkabilir ve bir duygu boşalmasına neden olabilir. Ağlamak çoğu zaman iyi gelir ve rahatlatır. Bu noktada partnerin ağlayan eşine karşı anlayışlı ve hassas olması beklenir.
9. Geçmişte yaşanan travma ya da taciz
Geçmişte büyük bir travma yaşayanlar ya da cinsel tacize uğrayanlar her ne kadar birlikte oldukları kişiye güvenseler de kendilerini kötü hissedebilirler. Bu çok normaldir, böyle durumlarda ağlamaları onları rahatlatacaktır. Kendilerini savunmasız hissederler ve kötü tecrübeleri akıllarına gelebilir. Böyle bir durumda bir süre cinsel ilişkiden uzak durabilir ve psikolojik destek alabilirsiniz. Kendinizi zorlamamanız gerekir. Ayrıca kimsenin sizi ağladığınız suçlamasına izin vermemelisiniz.
Seks sırasında ya da sonrasında ağlarsanız ne yapmalısınız?
Öncelikle bunun normal bir durum olduğunu unutmayın. Eğer böyle bir şey yaşadıysanız sebebi bulmaya çalışın. Cinsel ilişki sırasında ağrı ya da acı hissediyorsanız mutlaka bir doktora danışın. Kendinize aşağıdaki soruları sorun:
1. Fiziksel miydi duygusal mı?
2. En başta ne düşünüyordum? Düşüncelerin güzel veya rahatsız edici miydi?
3. Ağladıktan sonra hafifledim mi yoksa daha mı kötü hissettim?
Eğer cevaplarınız ortada bir sevgi olduğunu ve haz ve duygusal yoğunluk nedeniyle ağladığınızı gösteriyorsa muhtemelen korkulacak bir şey yoktur. Eğer cevaplar duygusal bir problemi işaret ediyorsa kendinize biraz zaman verin. Partnerinizle açık bir şekilde konuşun ve sizi rahatsız eden şeyleri dile getirin. Karşılıklı olarak duygu ve fikirleri paylaşmaya özen gösterin.
Partneriniz ağlarsa ne yapmalısınız?
Suçlayıcı bir tavır takınmamaya özen göstererek sorunun ne olduğunu sorun. Fazla konuşmamaya çalışın. Onu rahat ettirmeye çalışın ve yalnız kalmak isterse ona biraz zaman verin. Saygı duyarak söylediklerini dinleyin. Tartışmak istemiyorlarsa konuşmayın. Sekse devam etmeyin ve ona nasıl yardım edebileceğinizi sorun. Ona onu ne kadar sevdiğinizi hatırlatın.
Kaynak: 1