Her şey bundan tam 26 evvel yıl havanın ufaktan kemikleri ısıtan fakat bizleri “sıcak değil de nem fena nem” ikileminde bırakabileceği güneşli bir temmuz gününde; New York’taki NBC stüdyolarında başladı ve mizah insanoğlu için hiçbir zaman eskisi gibi olmadı. İşte o gün bugündür Jerry, Elaine, George salonumuzda ikamet ederken Kramer da çat kapı içeri dalarak buzdolabındaki yiyeceklere hunharca yumuluyor. Bizlerse 6. sezon, 3. bölüm “The Parking Garage“da sonsuz loop’a dönen araba bulma süreci gibi 9 sezonu belirli doz ve düzenli aralıklarla bünyemize zerk ediyoruz.
Şimdi filmi biraz geri sarma zamanı.
Larry David ve Jerry Seinfeld, South Park ya da Louis C. K.’in henüz rockstar olarak televizyolardaki hükümdarlığını ilan etmediği; How I Met Your Mother ve Two and a Half Men‘in esamesinin okunmadığı yıllarda hiçlik soslu ve bol kahkahalı bir şova temelden girerek sonrasında doğacak kahkaha efektli birçok sitcomun kimyasını element tablosundan başlamak sureti ile değiştirdi. Akabinde başlayan konsantre mizah reaksiyonu ise sonrasında yetişecek yeni nesil birçok komedyenin de her gece başlarını yastığa koymadan önce ellerinden düşürmeyecekleri kutsal bir yazıta dönüştü.
Reaksiyonun derinliklerine indiğimizde karşımıza çıkan “hiçlik üzerine şov” teması ateşin bulunmasından bu yana görmüş olduğumuz en nefis fikir olabilir. Neyse ki NBC yetkilileri de 26 yıl evvel insanlığın geri kalanı ile aynı fikri edinerek önlerine konulan “hiçlik üzerine bi şeyler yapıcaz” fikrini viskilerini yudumlayarak “şaka mı bu?” edası ile karşılamadılar Seinfeld’i bize bağışladılar.
Yayın hayatına başlamalarının 26. yılında saygı duruşunda bulunmamak olmazdı. Bizler de Seinfeld’ı tartışmasız şekilde televizyon tarihinin gelmiş geçmiş en iyi komedi dizisi yapan külliyat niteliğinde birtakım gerçekler paketledik.
1. Bas gitar ile çalınan evrenin en iyi jingle’ı
Jerry’nin sahnedeki şovuna başlamadan evvel kulaklarımıza çalınan ve bizleri gülmeye bağlı karın kramplarına hazırlayan efsanevi bir solo ihtiva eder. Hemen hemen tüm şarkılarda arka planda bulunan bir enstürmanın bu denli ön plana çıkarıldığı yegane jingle.
2. Kapıda kalma ihtimaline karşılık anahtarın verilebileceği en absürd yaşam formu Kramer ile komşu olma
Ameliyathanede açık göğüs ameliyatı olan bir hastanın içerisine bonibon düşüren bir karakterden bahsedecek olursak eğer bu bulaşık teline dönen saçları, beyaz çorapları içerisinden kendini gösteren dar kesim kısa pantolonu ve evladiyelik ceketi ile Kramer’dan başkası değil. Şayet tüm gezegenin katılacağı bir oylama yapılsaydı açık ara dizinin en orjinal karakteri seçilmesi kaçınılmaz olurdu.
3. Dünyanın en düz adamı George Costanza’nın bir anti kahramandan ilaha dönüşmesi
Cüsse sahibi bir göbek, ay gibi parlayan bir kel, 52 hertz balinasına nazire edercesine sahip olunan seks hayatı ve vücut bulmuş homofobi; karşınızda George Costanza. Etten, kemikten inşaa edilmiş bir başarısızlık galerisi olarak okul yıllarından bu yana Jerry ile takılsa da Jason Alexander tarifsiz performansı ile düz adamlıktan ilahlığa kısa sürede evrildi. Hatta bu konuda Jerry’den dahi rol çaldığını söylemek pek yanlış olmaz.
4. Kıllı, bıyıklı adamlar arasında patavatsızlığı ve dansı ile çılgın atan eski sevgili, kadim dost: Elaine
Birbirinden dominant üç erkek karakter arasında performansı ile diziyi sürükleyen en önemli rollerden başında geliyor. Sevincini iterek ve uçarak göstermeye bayılması ile gönüllerde yeri daima ayrıdır.
5. Karakterlerin toplumsal, ahlaki saftalardan uzakta asla yanlışlarını öğrenmeden büyümesi
Larry David zırva olduğunu düşündüğü didaktik, toplumsal öğrenme mekanizmasını “bu dizi duygusallıktan ve ahlaki derslerden kaçınmalıdır” düsturu ile reddetme cesareti göstermiştir.
6. Steven Spielberg’ün Schindler’in Listesi’ni çekerken girdiği bunalımdan çıkmasını sağlayan mental prozac oluşu
Yapılan bir ropörtajda Spielberg’ün film çekimleri sırasında girdiği bunalımdan Seinfeld izleyerek kurtulduğu rivayet edilir…
7. Yayın saatinde trafiği ve sokakları çalıların uçtuğu Kovboy filmi sahnelerine dönüştüren hiçlik üzerine bir başyapıta dönüşü
Kurtlar Vadisi etkisi elbette salt bizim coğrafyamıza özgü değil fakat bu kez haklı bir sebebi var…
8. Bitse dahi 9 sezonu tekrar tekrar izletebilme yetisi
Yetişkin bir Seinfeld izleyicisi 9 sezonu düzenli aralıklarla ve ömrü boyunca bıkmadan, usanmadan izleyebilme kapasitesi taşır. Bu gerçek hangi ruh hali ya da yaşta olunursa olunsun asla ama asla değişmez…
9. Sonrasında yapılan neredeyse tüm sitcomlara ilham veren bir mizah otomatı olması
Friends, Two Guys a Girl and a Pizza Place, The Big Bang Theory ve daha nicesi…