Gezegenimizin son zamanlardaki durumunu göz önünde bulundurursak şimdilerde her zamankinden daha da çok yenilenebilir enerjiye yönelmemiz gerekiyor. Tüm imkansızlıklara baş kaldıran Nijerya’da yaşayan bir üniversite öğrencisi olan Segun Oyeyiola, bir Volkswagen Beetle tipi aracı tamamıyla yenilenebilir enerjiyle çalışan bir arazi aracına dönüştürmüş. Tesla’nın Palo Alto tesislerinden on üç bin kilometre uzakta, üçüncü dünya ülkesi sayılacak konumda bir ülkede gerçekleştirmiş hem de bunu.
Segun Oyeyiola aracını hem güneş hem de rüzgar enerjisiyle çalışabilecek şekilde tasarlamış
Nijerya’nın Obagemi Awolowo Üniversitesi’nde son sınıf öğrencisi olan Oyeyiola, bir yılını Volkswagen Beetle tipi bir aracın donanımını güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışacak hale getirerek geçirmiş. Ailesinden ve arkadaşlarından fazladan ve hurda parçalar toplayarak gerçekleştirdiği projesi her şey dahil altı bin doların altında tutmuş.
”Küresel iklim değişikliği artık bir gerçek haline geldi”
Segun Oyeyiola ”Artık bir gerçeklik haline gelen iklim değişikliğini ve küresel ısınmayı engellemek için karbondioksit emisyonunu azaltmayı hedefledim. Artık mevsimsel döngüler ve ekosistemler hızla bozuluyor. Direkt olarak tarım faaliyetleri de bütün bu durumdan etkileniyor. Tarlalara gidecek su kaynakları kirlendiği için besin üretimi de derinden etkilendi.”
”Bunun üzerine ben de rüzgar enerjisini ve güneş enerjisini kullanarak hareket edecek bir araç fikriyle geldim. Bu benim kişisel bir projem zira çözmek istediğim sorunların bir parçası.” diyor.
Segun Oyeyoila’nın bu duyarlı projesi Batılı ülkelerdeki akademisyenlerin de ilgisini çekmiş
McMaster Üniversitesi mühendislik ve fizik bölüm başkanı ve aynı zamanda okulun solar araç takımının da danışmanı Dr. John Preston, Oyeyoila’nın aracının daha önce eşi benzeri görülmemiş bir makine olduğunu söylüyor. Aracın aynı zamanda kalan enerjisini, menzilini ve genel durumunu gösteren bir GPS uygulaması da var.
John Preston ”Eğer aynı araçta hem güneş enerjisini hem de rüzgar enerjisini kullanmanın bir yolunu bulursanız bu harikulade bir gelişme olur.” diyor
”Güneş enerjisini ve rüzgar enerjisini aynı anda kullanabilmeniz aracı sadece gün ışığında kullanmak zorunda kalmamanız anlamına geliyor. Eğer Segun Oyeyoila böyle bir yöntem bulduysa, bu motorlu araçlarda kullanılması planlanan yenilenebilir enerji metotları açısından oldukça önemli bir adım.”
Oyeyiola aracının tepesine bir güneş paneli yerleştirmekle kalmayıp aynı zamanda kaportanın altına da bir rüzgar türbini yerleştirmiş
Preston’ın açıklamasına göre bu işlem hava akışının aracın ön kısmındaki ızgaradan girmesiyle gerçekleşiyor. Bu şekilde sürekli aracın kaportasına giren hava akışı araç hareket ederken bir yandan da bataryayı şarj ediyor. Oyeyiola aynı zamanda bataryanın ağırlığını kaldırması için araca güçlü bir süspansiyon sistemi de yerleştirmiş. Bataryanın şarj olması yaklaşık dört ile beş saat arasında bir vakit alıyor. Oyeyoila uzun olan şarj süresini kısaltmak için şu an ayrı bir çalışma yürüttüğünü söylüyor. Fakat aracı bir araya getirirken en zor kısmın en iyi materyalleri bulmak olduğunu söylüyor.
Projeyi bir araya getirirken ona zamanını harcadığını söyleyen insanları da görmezden gelmiş
Zaten görmezden gelmeseydi bu harika proje de ortaya çıkmazdı tabii. Hiçbir şey Oyeyiola’yı durduramamış. Oyeyiola’nın amacı oldukça sıcak Nijerya ikliminden ve sürekli güneşli havasından yararlanmak. Son final sınavlarına girdikten sonra ne yapılacağı sorulduğunda Segun Oyeyiola ”Nijerya’nın gelecekteki arabası olana kadar bu araç üzerinde geliştirmeler yapmak.” diye cevaplıyor.