Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, ülke tarihimizin en büyük yıkımlarından birine sebep oldu. Deprem nedeniyle 46 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremin etkili olduğu şehirlerde sayısız bina yıkıldı, bazı yerleşim bölgeleri tamamıyla yok oldu. Bununla birlikte büyük felaketin ardından ülkece eşine az rastlanır bir yardım seferberliği gerçekleştirdik. Acı ve yıkım ne kadar büyükse, yardımlaşma ve dayanışma da o kadar büyüktü. Tüm dünyada üzüntü yaratan felakette yabancı dostlarımız da bizi yalnız bırakmadı. Çok sayıda ülkeden arama kurtarma ekibi, depremden sonraki ilk anlarda enkaz altındaki yurttaşlarımızı kurtarabilmek için yoğun bir çaba harcadı. Dünyanın farklı coğrafyalarından deprem bölgesine yardım malzemeleri gönderildi. Bununla birlikte halen deprem bölgesinde olan ve depremzedelerin yaralarını bir nebze de olsa sarabilmek için çabalayan yabancı dostlarımız da var. İşte dünyaca ünlü İspanyol şef Jose Andres de onlardan biri.
Felaketin ikinci gününde afet bölgesine gelen ve depremin etkilediği bütün bölgeleri dolaşan Andres, kurucusu olduğu “World Central Kitchen” isimli yardım kuruluşunun çatısı altında depremzedeler için 10 milyon öğünden fazla yemek dağıttı, dağıtmaya devam ediyor. Sahada 14 mutfağı olan organizasyon, 750 noktada yemek dağıtımı gerçekleştiriyor ve bölgedeki 50 yerel restoranın tüm masraflarını karşılıyor. Detaylara birlikte bakalım.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, benzersiz bir dayanışma örneği ortaya koyduk
Yurdun dört bir yanından milyonlarca insan, yardım seferberliğinin bir parçası olabilmek için adeta birbiriyle yarıştı. Bu olağanüstü yardımlaşmaya yurt dışından da pek çok insan katıldı. Dünyaca ünlü İspanyol şef Jose Andres de yardım seferberliğine katılan insanlardan biri. Üstelik felaketin neredeyse ilk anından beri afet bölgesinde. Gelin Jose Andres’e ve inanılmaz yardım faaliyetlerine yakından bakalım.
1961 yılında dünyaya gelen Jose Andres’in yemek yapma tutkusu küçük yaşlarında ortaya çıktı
Anderes, 1991 yılında İspanya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti.
Yıllar içerisinde tüm dünyanın tanıdığı ünlü bir şef haline geldi
Jose Andres bugün Washington, Los Angeles, Las Vegas, Miami, Orlando, Chicago ve New York City’de yer alan Michelin Yıldızlı restoranların sahibi.
Andres, yetenekli ve başarılı bir şef olmasının yanında son derece yardımsever bir insan
2010 yılında Haiti’de meydana gelen depremin ardından bölgeye giden İspanyol şef, bölgeden ayrıldıktan sonra bir şef olarak insanlara nasıl yardım edebileceğini düşünüyor ve “World Central Kitchen” isimli, kar amacı gütmeyen yardım organizasyonunu kuruyor.
Organizasyonun amacı, bir afetten sonra en kısa sürede afetzedelerin yemek ve beslenme sorunu için çözümler bulmak
Organizasyon, yardım faaliyetlerini bağışlar yoluyla sürdürüyor. Afet bölgelerine en kısa sürede ulaşabilmek de organizasyonun amaçlarından biri. World Central Kitchen, afet bölgelerindeki yemek ve beslenme sorunlarını çözebilmek için yerel şefleler de işbirliği yapıyor.
World Central Kitchen, 2010 yılından bu yana 300 milyon öğünden fazla yemek pişirdi
Jose Andres afet bölgelerinin tanınan simalarından biri. Dünyaca ünlü şef, Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle evini terk eden savaş mağdurları için de yemek pişiriyor, Covid kısıtlamalarında evinden çıkamayan insanlar için de. Kısacası nerede bir felaket, nerede bir insanlık dramı yaşansa Jose Andres’i ekibiyle birlikte orada görmek mümkün.
Ünlü şef Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci gününde İstanbul’a geldi
Kendi çabalarıyla afet bölgesine ulaşan ve depremin etkilediği tüm şehirleri dolaşan Andres, oldukça kısa bir süre içerisinde yemek pişirebilmek için hazırlıklara başladı.
Jose Andres önderliğindeki World Central Kitchen, deprem bölgesine bugüne kadar 14 mutfak kurdu
Organizasyon 750 noktada günlük 300 bin öğünden fazla yemek dağıtıyor
Bugüne kadar organizasyon tarafından dağıtılan yemek miktarı ise 10 milyon öğünü aşmış durumda. Ayrıca World Central Kitchen, bölgedeki 50 restoranın da tüm masraflarını karşılıyor.
Felaketin ilk anlarından bu yana bölgede bulunan ünlü şef, “Türkiye’de yemeğin, diğer ülkelerdeki gibi sonradan akla gelen bir şey olmadığını öğrendiğini” söylüyor
Bu nedenle deprem bölgesinde mutfaklarda bulgur pilavı ve güveç gibi geleneksel lezzetlerimizde menünün değişmezleri arasında.
Kaynak: 1