Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanını belirleyeceği seçimler, uzun bir süredir ülke gündemini meşgul ediyordu. Oldukça hareketli geçen kampanya döneminin ardından nihayet milyonlarca seçmen yurdun dört bir yanında kurulan sandıklarda oy kullandı. Ancak tüm Türkiye’nin uzun süredir yanıtını beklediği soru cevaplanmadı. Türkiye genelinde kesin olmayan ilk sonuçlara göre sandıkların neredeyse tamamı açıldığı halde adaylardan hiçbiri cumhurbaşkanı olabilmek için gereken oy oranına ulaşamadı ve seçim sonuçları ikinci turda belli olacak. Detaylara birlikte bakalım.
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için milyonlarca seçmen sandık başına gitti
Seçimin başladığı ilk saatlerden itibaren oy verme merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu. Seçmen, iradesini kullandı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin yeni dönemde “nasıl” görüneceğini belirledi. Ancak cumhurbaşkanı seçimi için aynı sonuç geçerli değildi…
Cumhur İttifakı’nın ana unsuru AKP, 14 Mayıs seçimlerinde oy kaybetti. MHP ise oylarını korumayı başardı
AKP, sandıktan birinci parti olarak çıksa da son seçime kıyasla yaklaşık yüzde 7 oy kaybetti. MHP ise önceki seçimde aldığı oyları büyük oranda korumayı başardı. Seçimden kısa süre öne Cumhur İttifakı’na katılan Yeniden Refah Partisinin topladığı sürpriz oyların, genel olarak ittifaka önemli bir katkı sağladığı görüldü.
Cumhuriyet Halk Partisi, oylarını yüzde 3 oranında artırdı
Ancak bu artış, ana muhalefet partisinin milletvekili sayısında gözle görülür bir fark yaratmadı. Buna karşın Millet İttifakı’ndaki diğer partilere mensup olup da CHP listelerinden seçime giren 40 isim, parlamentoya gitme hakkı kazandı. Bununla birlikte milyonlarca vatandaş, seçimin ardından hangi adayın Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı olacağını merak ediyordu.
Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri geçerli oyların salt çoğunluğunu almayı başaramadı
Yani “Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı kim olacak,” sorusu yanıtsız kaldı. Adaylardan hiçbiri, cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken oy oranını yakalayamadığı için “seçim ikinci tura kaldı.” Bildiğiniz gibi bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için yüzde 50’den fazla oy alması gerekiyordu.
Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk turda geçerli oyların yüzde 45,05’ini aldı
Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan ise yüzde 49,25 oy alarak ilk turu Kılıçdaroğlu’nun önünde, birinci sırada tamamladı. ATA İttifakı’nın adayı olarak seçime giren Sinan Oğan’ın oy oranı ise yüzde 5,28’de kaldı. Yani cumhurbaşkanı seçimi için “ikinci tur” vurgusu yapanlar haklı çıktı.
Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı 28 Mayıs akşamı belli olacak
Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 4. Maddesi’nde, hiçbir cumhurbaşkanı adayının ilk turda oyların salt çoğunluğunu alamaması halinde, yeni oylamanın ilk oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılacağı hükmü yer alıyor. İşte bu nedenle 60 milyonu aşkın seçmen 28 Mayıs Pazar günü Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanını belirlemek için bir kez daha sandık başına gidecek.
28 Mayıs günü gerçekleştirilecek seçimde, ilk turda en yüksek oy alan iki aday yarışacak
Bir başka ifadeyle nihai seçim, Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında geçecek. Önümüzdeki seçimde cumhurbaşkanı seçilebilmek için oyların salt çoğunluğunu alma şartı aranmayacak. Yani 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek ikinci tur seçiminde diğerinden daha fazla oy alan aday, cumhurbaşkanı olacak.
Kaynak: 1