14 Mayıs 2023 seçimleri, bazılarına göre Türkiye’nin son dönemdeki en önemli seçimi konumunda. Bu nedenle seçim, uzun bir süredir ülke gündeminin üst sıralarında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesine yönelik kararı imzalaması ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ise seçim hazırlıkları hız kazandı. Pek çok siyasi parti, 14 Mayıs seçimlerinde kendi adına başarı elde edebilmek için çeşitli formüller üzerinde çalışıyor. Yeni ittifaklar kuruluyor, var olan ittifaklar “genişlemenin” yollarını arıyor, Ankara neredeyse her saniye yeni bir siyasi gelişmeye ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle siyasetin gündemini takip etmek oldukça zor. Peki, şimdiye kadar hangi ittifaklar kuruldu, hangi ittifak hangi partiyle temas halinde, birlikte bakalım.
Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin yenilenmesine yönelik kararı geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı
Kararın ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise seçim takviminin başlangıç tarihi olarak 18 Mart’ın belirlendiğini açıkladı. Böylece tüm siyasi partiler, zaten bir süredir devam ettikleri seçim hazırlıklarına hız kazandırdı. Pek çok parti, önümüzdeki seçimlerde başarılı olabilmek için yeni formüller üzerinde çalışıyor.
Elbette “başarının” kriteri de partiden partiye göre değişiyor. Bazı partiler, mecliste birkaç koltuk kazanabilmek için hesap yapıyor. Bazı partilerin hedefi ise adaylarını cumhurbaşkanı seçtirebilmek. Yani önümüzdeki seçimde başarıya ulaşmanın yolu titiz bir çalışmadan geçiyor. İttifaklar, genişleme çabaları ve iş birlikleri biraz da bu yüzden. Gelin ilk önce, bugüne kadar hangi ittifaklar kuruldu ona bakalım.
Ana muhalefet, 2018 seçimlerinden bu yana Millet İttifakı çatısı altında yer alıyor
Güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefi ile bir araya gelen ittifak yaklaşık 1,5 yıl önce DEVA ve Gelecek Partilerinin katılımıyla genişlemiş ve ittifakta yer alan siyasi parti sayısı 6’ya çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olduğu açıklandı.
Millet İttifakı’nın “genişlemeye” yönelik bir hamlesi yok
Ancak ittifak içerisinde yer almayan bazı partilerle ittifakı oluşturan partiler arasında seçim iş birliği yapılabileceği konuşuluyor. Bununla birlikte parlamenter sisteme geçiş hedefi için mecliste çoğunluğa sahip olması gereken Millet İttifakı’nın en fazla vekile sahip olabilmek adına çeşitli formüller üzerine yoğunlaştığı, bu doğrultuda ittifakın yeni hamleler yapabileceği ifade ediliyor.
Muhalefet cephesinde kurulan ittifaklardan bir diğeri ise Emek ve Özgürlük İttifakı
İttifak içerisinde HDP, TİP, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Sosyalist Meclisler Federasyonu yer alıyor. İttifakın önemli bileşenlerinden HDP, seçime tek liste ile girilmesinden yana. Ancak TİP’in bazı bölgelerde seçime kendi ismi, logosu ve adayıyla girmek istediği ifade ediliyor.
Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi, 11 Mart’ta ATA İttifakı’nı kurdu
Aslında geçtiğimiz dönemde Zafer Partisi ile Memleket Partisi arasında bir ittifak kurulmasına yönelik adımlar atılmıştı. Ancak Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, cumhurbaşkanı adaylığı için Mansur Yavaş’a çağrıda bulunmuş, bunun üzerine Memleket Partisi lideri Muharrem İnce “yedek cumhurbaşkanı” adayı olmayacağını söyleyerek görüşmeleri sonlandırmıştı.
İnce’nin ayrıldığından sonra Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi ile birlikte ATA İttifakı’nı kurdu. İttifak, kısa süre önce eski MHP Milletvekili Sinan Oğan’ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Bununla birlikte Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce, partisinin cumhurbaşkanı adayı olduğunun açıkladı.
İktidar kanadı seçime Cumhur İttifakı çatısı altında girecek
AKP, BBP ve MHP’nin ana unsuru olduğu ittifakın adayı ise Erdoğan. Bununla birlikte ittifakın son dönemde “genişlemek” gibi bir arzusu var.
HÜDA PAR’ın önümüzdeki dönemde Cumhur İttifakı’na katılacağı ifade ediliyor
Ayrıca Yeniden Refah Partisi ile Cumhur İttifakı arasındaki müzakereler de devam ediyor. Bu doğrultuda YRP’nin aralarında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da değişikliğin de bulunduğu 30 talebi AKP’ye ilettiği ve “hiçbir problem yok yanıtı” aldığı ifade ediliyor. Öte yandan sön dönemde ittifak içerisindeki siyasi parti sayısını artırmaya gayret eden Cumhur İttifakı’nın bazı başka siyasi partilerle de temas halinde olduğu biliniyor.
Anavatan Partisi ile Demokratik Sol Partinin Cumhur İttifakı’nı destekleyeceği iddia ediliyordu
Ancak DSP yetkilileri, parti olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı. Bununla birlikte Anavatan Partisine AKP listelerinden milletvekili kontenjanı verileceği ifade ediliyor. Kısacası Cumhur İttifakı’nın YRP, HÜDAPAR ve Anavatan Partisi ile müzakereleri devam ediyor.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki günlerde Millet İttifakı dışında kalan partileri ziyaret etmesi bekleniyor
Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinden HDP ile TİP’in, Kılıçdaroğlu’nun destekleme kararı aldığı biliniyor. Bunun yanı sıra Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki günlerde parlamento dışındaki bazı siyasi partileri de ziyaret edeceği söyleniyor.
Kaynak: 1