Gezegenimizdeki uçak kazası sayısı trafik kazalarının sayısı ile kıyaslandığında oldukça az. Örneğin her yıl milyonlarca uçak bir pistten havalanıp başka bir piste tek parça haline inmeyi başarıyor. 2022 yılındaki ölümlü uçak kazalarının sayısı yalnızca 5. Ancak ne kadar nadir gerçekleşirse gerçekleşsin uçak kazaları son derece trajik olaylar. Öte yandan bazı uçak kazalarının trajik olduğu kadar gizemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Çünkü onlarca insanın ölümüyle sonuçlanan bazı uçak kazalarının nasıl ve ne sebeple gerçekleştiği aradan geçen uzun yıllara rağmen bilinmiyor. Dahası gerçekten bir kazanın öznesi olup olmadığı belirsiz uçaklar da var! İşte sivil havacılık tarihindeki sebebi bilinmeyen uçak kazaları.
1. EgyptAir 804
Mayıs 2016’da EgyptAir firmasına ait A320-232 model yolcu uçağı Fransa’nın başkenti Paris’ten, Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitmek üzere havalandı. Böylece EgyptAir’ın 804 sefer sayılı uçuşu başlamış oldu. İçerisinde 56 yolcu ve 10 kişilik mürettebatın bulunduğu uçak 19 Mayıs 2016’da 23.30 sularında Yunan hava sahasına giriş yaptı, 00.30 sularında ise Yunan radarlarından çıktı. Uçaktan bir daha haber alınamadı. Ne yazık ki içerisinde 66 kişinin bulunduğu uçak Girit Adası ile Kuzey Mısır arasında bir bölgeye düşmüş ve paramparça olmuştu. Uçaktan arta kalan enkaz parçalarına rastlamak için dahi bir aylık bir arama çalışması yapılması gerekecekti. Peki, A320-232 tipi yolcu uçağı neden düşmüştü. EgyptAir 804 neden tarihteki en gizemli uçak kazaları arasında yer alıyor?
Kazanın ne sebeple gerçekleştiğine dair farklı iddialar var. Ancak olayın üzerindeki sis perdesi aralanmış değil. Kimileri, tıpkı kazanın olduğu günlerde Mısırlı yetkililerin yaptığı gibi bir terör saldırısı ihtimali üzerinde duruyor. Kimileri ise uçağın kontrol altına alınamayan bir yangın yüzünden düştüğünü düşünüyor. Üstelik kazanın ardından yürütülen soruşturmalar, uçakta bir yangın meydana geldiğine dair kuvvetli şüphelere sebep oluyor. Kazaya dair bir Fransız raporu ise gerçek sebebin pilotun kokpitte sigara içmesi olduğunu ileri sürüyor.
2. Malezya Havayolları MH370
Malezya Hava Yolları’na ait 370 sefer sayılı uçuşun 8 Mart 2014 tarihinde Malezya’daki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan başlaması ve 9M-MRO kuyruk numaralı Boeing 777-200ER uçağının Çin’deki Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı’nda sona ermesi planlanıyordu. Ancak öyle olmadı. Uçaktaki 227 yolcu ve 12 mürettebatın tamamı hayatını kaybetti, muhtemelen. Ancak cesetlerin veya enkaz yığının nerede olduğunu bilen yok! Evet, en gizemli uçak kazaları listesinde yer alan Malezya Havayolları MH370 uçuşunun akıbeti bilinmiyor. Peki, adeta sırra kadem basan uçağa ne oldu?
Boeing 777-200ER uçağının mürettebatı uçuştan yaklaşık 38 dakika sonra, Güney Çin Denizi üzerindeyken iletişim kurmuştu. Uçak, dakikalar sonra sivil havacılık radarlarından kayboldu. Ancak Malezya ordusunun askeri radar sistemi bir saat daha uçağı izlemeyi başardı. Uçak rotasından sapıyordu. Penang Adası’nın 370 kilometre kuzeybatısındayken askeri radarların da menzilinden çıktı. Bu gizemli kayboluşun ardından tarihin en pahalı arama kurtarma çalışmalarından biri başlatıldı, kalabalık ekipler yıllar boyunca ait 370 sefer sayılı uçuşa ait bir iz için yoğun emek harcadı. Ne var ki ölü ya da diri ne bir yolcunun izine rastlamak mümkündü ne de en ufak bir enkaz parçasına. Uçağa ne olduğu hâlâ bir merak konusu. Elbette Malezya Havayolları’nın MH370 sefer sayılı uçuşu pek çok komplo teorisinin de merkezinde yer alıyor. Örneğin uçağın teröristler tarafından kaçırıldığını ve daha sonra kullanılmak üzere çok gizli bir yere saklandığını düşünenlerin sayısı hiç de az değil.
3. Pan Am Uçuş 7
Pan American World Airways şirketine ait Boeing 377 Stratocruiser uçağı 8 Kasım 1957’de San Francisco’dan Honolulu Uluslararası Havalimanı’na giderken Pasifik Okyanusu’na düştü. Trajik kazada 36 yolcunun tamamı ve sekiz mürettebat hayatını kaybetti. 5 gün süren arama kurtarma çalışmalarının sonunda uçak enkazının bir bölümüne ve 19 yolcunun cansız bedenlerine ulaşıldı. Talihsiz yolcuların büyük çoğunluğu can yeleklerini giymişti. Bu, uçağın yere çakılmaya hazırlıklı olduğunu gösteriyordu. Peki, ama Pan Am Uçuş 7 olarak tarihe geçen yolculuk neden olması gerektiği tamamlanamamıştı? Bu soru hiçbir zaman yanıtlamadı.
4. Kanada Pasifik Hava Yolları Douglas DC-4
Kore Savaşı’nın tüm şiddetiyle devam ettiği bir dönemde Kanada Pasifik Hava Yolları’na ait Douglas DC-4 tipi bir uçak Vancouver kentinden Japonya’ya doğru uçuşa geçti. 31 yolcu ve 6 kişilik mürettebat taşıyordu. Uçak Alaska’ya yaklaşırken yağmur, düşük görüş mesafesi ve buzlanma koşullarıyla karşılaştı. Mürettebat o zamana dek herhangi bir olumsuz durum rapor etmemişti. Ancak 37 kişiyi taşıyan uçaktan bir daha asla haber alınamadı. Günlerce süren arama kurtarma çalışmalarına rağmen uçağa ait hiçbir ize rastlamak mümkün olmadı.
5. Northwest Orient Airlines Uçuş 2501
Northwest Orient Airlines Uçuş 2501 sebebi bilinmeyen uçak kazaları listesinde yer alıyor. DC-4 tipi uçak 23 Haziran 1950 gecesi gizemli bir şekilde ortadan kaybolmadan önce New York ile Seattle arasında süzülüyordu. Uçak Michigan Gölü’ne yaklaşırken güçlü bir fırtınayla karşılaştı. Pilot, uçağın irtifasını 3.500 feet’ten 2.500 feet’e düşürmek için izin istedi ancak talebi bölgede başka uçakların olması sebebiyle reddedildi. Takip eden süreçte uçakla irtibat kaybedildi ve DC-4 uçağı 55 yolcu ve 3 kişilik mürettebatıyla birlikte kayıplara karıştı. Uçağa ait hiçbir iz bulunamadığından kazanın ne sebeple meydana geldiği de hiçbir zaman öğrenilemedi.
6. British South American Airways Star Ariel
Star Ariel, British South American Airways’e ait Avro Tudor Mark IV yolcu uçağıydı. 1949 yılında Bermuda’dan Jamaika’ya doğru yola koyulan uçağın telsiz bağlantısı kalkıştan bir saat sonra kesildi. İngiliz araştırmacılar Avro Tudor Mark IV’ün enkazına veya gemideki 20 kişiye dair herhangi bir iz bulamadılar. 1949 tarihli British South American Airways Star Ariel uçuşu da hiçbir kanıt bulunamadığı için sebebi bilinmeyen uçak kazaları listesindeki yerini aldı.
7. British South American Airways Star Tiger
British South American Airways’e ait Star Tiger uçağı 1948 yılında Azor Adaları’ndan uçuşa geçmiş, Bermuda hava sahasına girmek için hareket ediyordu. Bölgeye yaklaştığında uçağın iletişim hattında herhangi bir sorun yoktu. Üstelik pilotlar herhangi bir olumsuz rapor bildirmemişti. Yine de yolunda gitmeyen bir şeyler vardı. Çünkü Star Tiger hiçbir zaman yere inmeyi başaramadı. Günler süren kurtarma çalışmaları da sonuçsuz kaldı. Araştırmacılar kazayı “çözülemez bir gizem” olarak nitelendirdi.
Kaynak: 1