BOTAŞ, Edirne’nin Keşan ilçesinde, Saros Körfezi’ne doğal gaz taşıyacak gemiler için yaklaşık 270 metre uzunluğunda bir iskele ve dolgu platformu inşa etmek istiyor. Sazlıdere Köyü sahiline yapılması planlanan liman projesiyle, Saros Körfezi’nde 100 bin ton ağırlık taşıma kapasitesine sahip yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemilerinin (FSRU) bağlanabilmesi için yaklaşık 270 metre uzunluğunda bir iskelenin inşa edilmesi planlanıyor. İskelenin yanı sıra denize yapılacak dolgu alan üzerine römorkörler için platform ve iskele müştemilatları yapılacak. Proje için bir de doğal gaz boru hattı kurulacak.
Gündeme geldiği günden bu yana proje, Saros Körfezi çevresinde yaşayan halkın büyük tepkisini çekiyor. Bölge halkı ve ekolojistler aşağıdaki 5 nedenden dolayı projenin bir an evvel durdurulmasını ve limanın yapılacaksa başka bir yere yapılmasını istiyor.
1. Bölgede yaşayanlar olumsuz etkilenecek
Saros Körfezi, halihazırda turizm koruma ve geliştirme bölgesi. Ancak doğal gaz limanı açıldıktan sonra “doğal gaz tankerleri için boşaltım bölgesi” olacak. Proje yaklaşık 52,3 hektar alanı kapsayacak. Proje alanı içinde toplam denize yapılacak dolgu alanı ise 13 bin 500 metrekare ve 85 bin metreküp. Balıkların değil, tankerlerin yüzeceği Saros Körfezi’nden de orada yaşayan bölge halkı da oldukça olumsuz etkilenecek.
2. Kirlilik ve tahribat yaratacak
On iki ay boyunca sürekli Saros Körfezi’ne çıkacak dev tanker gemilerinin, sığ körfez sularında karaya oturması ve kış koşullarında yaşanabilecek gemi kazaları körfez için ciddi bir kirlilik ve ekolojide ciddi bir tahribat riski taşıyor. Kazalar yaşanmasa bile ortalama 100 bin ton olan doğal gaz taşıyan tankerlerin sürekli körfeze girip çıkmasından dolayı oluşacak atıklar ve sızıntılar, deniz canlılarına, deniz çayırlarına, balık üreme alanlarına zarar verecek. Yapılacak 17 km boru hattı, tarım alanlarını ve ormanları geri dönülemeyecek şekilde tahrip edecek.
3. Balıkçılık etkilenecek
Edirne’nin Enez ve Keşan ilçelerinden Çanakkale Gelibolu’ya kadar uzanan Saros Körfezi, temiz deniz ve kumsallara sahip olma özelliğinin yanı sıra, balık çeşitleri ile de tanınıyor. Saros Körfezi’nde 144 çeşit balık bulunuyor ve yılda 2 bin ton balık tutuluyor. Sardalya ve hamsi, 450’şer tonla ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca 400 ton istavrit, 75 ton kolyos tutuluyor. Orkinos, karagöz, kefal, kupa, lüfer, çinekop, mercan, mezgit, mırmır, sarpa, tekir, uskumru, torik ve sübye (kalamar) ise yılda 10 ton ila 60 ton seviyesinde kalıyor. Ülkemizin önemli balık yataklarından biri olarak kabul edilen Saros Körfezi’ndeki balıkların bazıları bölgede yaşıyor, bazıları göçle geliyor. Dev doğal gaz taşıyan tankerlerin körfeze sürekli girip çıkmasından dolayı ortaya çıkacak kirliliğin bu zengin balık yaşamını ve dolayısıyla balıkçığı olumsuz yönde etkileyeceği söyleniyor.
4. Turizm zarar görecek
Saros Körfezi, temiz deniziyle ayrıca önemli bir turizm merkezi. Bölgeye her yıl denize girmek ve dalış yapmak için binlerce turist geliyor. Ayrıca, bu bölgede yazlığı olan binlerce aile var. Sadece Enez ilçesinin yazlık nüfusu 300 bini buluyor. İstanbul ve çevredeki büyük şehirlere yakın olması da Saros’un cazibesini artırıyor. Doğal gaz limanı projesinin denizcilik veya enerji sektörüne ait rafineri, gemi sökümü gibi birçok faaliyetin bölgeye taşınmasının önünü açmasından ve büyük tanker gemilerinin kapalı körfezdeki faaliyetleri sonucunda ortaya çıkabilecek büyük atık ve sızıntılardan dolayı bölgedeki turizmin bitmesinden korkuluyor.
5. Saros Körfezi, birinci derece deprem bölgesi
Ülkemiz depremlerin sıklıkla yaşandığı bir ülke. Saros Körfezi de birinci derece deprem bölgesi üzerinde yer alıyor. BOTAŞ Liman ve Boru Hattı projesi aktif bir fay hattı üzerine kurulacak. Bu sebeple oluşabilecek herhangi bir depremde doğal gaz dolu gemiler ve tesislerin bir faciaya neden olabileceği belirtiliyor.