Şangay’da yapılan bu yeni bina, görüp görebileceğiniz birçok yapıdan farklı özelliklere sahip. Binanın dış cephesinin tamamı borulardan oluşuyor ve işin daha ilginci bu borular rüzgarla birlikte hareket ederek şekil değiştirebiliyor. Rüzgarın akış hızına göre şekil değiştiren borular kulağa hoş gelen sesler çıkartarak aynı zamanda üflemeli bir enstrüman görevi de görüyor. Çok fazla ilgi gören bu binayı, özellikle yakın zamanda Şangay’a gidecek olan seyahat sever takipçilerimizin görmeden dönmemesini tavsiye ederiz.
Olağanüstü çalışmalara imza atan Headerwick Stüdyo ve Foster şirketleri, Şangay’da ön cephesi hareket eden muazzam bir tiyatro binası tasarladı.
Bu yeni sanat ve kültür binası perde gibi dış yüzeye sahip ve 3 katmanlı bronz borulardan oluşuyor.
Bu borular sayesinde aradan görünen manzaralı pencere ve balkonlar doğal olarak oluşuyor.
Binanın belki de dikkat çeken en önemli yanı; rüzgarlı havalarda boruların binanın şeklini değiştirmesi ve değişen boruların rüzgarda kulağa hoş gelecek tınılarda sesler çıkarması.
Balkon ve pencerelerin önünde üç katlı olarak, birbirine bağlanmış şekilde duran borular hareket ederek balkonların da dizaynını değiştiriyor
Bu hareket eden “perde” geleneksel Çin tiyatrolarının dramasını yeniden yaratmak için dizayn edildi.
Ana tiyatro binasının (190.000 m2) yanı sıra 4.000 m2 büyüklüğünde sergi salonu da yapıldı.
Tasarım ilk ilan edildiğinde, mimarlar bu cepheyi “binanın değişen kullanımına uyum sağlayan hareketli bir örtü” olarak nitelendirdiler.
Heatherwick Studio, bugüne kadarki en önemli projelerinden biri olan Güney Afrika Cape Town’daki “Zeitz Çağdaş Sanat Afrika Müzesi”ni tamamlarken; Foster, Apple için tasarladığı yeni bir kampüsü tamamlamak üzere.
Kaynak; 1