Sinemanın kendisi bile büyüleyici bir sanat dalıyken, sanatı konu edinmiş filmlerin etkileyiciliği her zaman daha fazla oluyor. Biyografi, drama, belgesel… Türü ne olursa olsun, farkındalığımızı arttıran bu filmleri izledikten sonra sanata ve hayata karşı bakış açımız genişliyor ve değişiyor.
Sanatla ne kadar ilgilensek de kimi zaman müzelere gidecek, etkinliklere katılacak vakit bulamayabiliyoruz. Vakit bulsak bile yaşadığımız şehirde ya da ülkede hayal ettiğimiz aktiviteler düzenlenmeyebiliyor. İşte sinemanın güzel yanı da burada başlıyor.
Bu listemizde merkezine bir şekilde sanatı oturtmuş filmleri bir araya getirdik. Evde geçirdiğimiz birkaç saati bu filmlere ayırarak, sanat ve sanatçılarla ilgili sıkıştırılmış bilgileri kaliteli bir şekilde alabiliriz. Gözümüzden kaçanlar olduysa yorumlarınızla katkıda bulunmanızı diler, şimdiden iyi okumalar ve seyirler dileriz.
1. Frida
Sürrealizm denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun hayatını ve sanatını anlatan bu filmde, Kahlo’yu Salma Hayek canlandırıyor.
2. Pollock
20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olan Jackson Pollock, dışavurumculuğa yeni bir boyut getirmesiyle tanınıyor. Biyografi tarzında çekilen filmde Pollock’u canlandıran Ed Harris aynı zamanda filmin yönetmenliğini de yapıyor.
3. Basquiat
Tüm dünyaya ün salmış ilk Afroamerikan ressam olan Jean-Michel Basquiat’in hayatını ele alan ‘Basquiat’, aynı zamanda 80’lerdeki pop art akımına da ışık tutuyor. Pop art’a dair Andy Warhol dışında bir şeyler bilmek isteyenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir film.
4. I Shot Andy Warhol
Andy Warhol demişken bu filme değinmemek olmaz. Kanadalı yönetmen Mary Harron çektiği bu bağımsız film, Andy Warhol’u öldürmeye çalışan feminist yazar Valerie Solanas’ı ve Warhol’la olan ilişkisini konu ediniyor.
5. Sol Ayağım
Beyin felci ile dünyaya gelen ve sadece sol ayağını oynatabilen İrlandalı yazar Christy Brown’un, kendi hayat hikâyesini anlattığı Sol Ayağım kitabıyla aynı ismi taşıyan eser, çekildiği 1989 yılında kendinden oldukça söz ettirdi. Christy Brown’u canlandıran Daniel Day-Lewis en iyi erkek oyuncu dalında, Brenda Fricker ise en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazandı. Film ayrıca en iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi senaryo dalında da Oscar’a aday gösterildi.
6. İnci Küpeli Kız
Hollandalı barok ressam Johannes Vermeer’in, kuzeyin Mona Lisa’sı olarak bilinen İnci Küpeli Kız tablosunu bilirsiniz. Tracy Chevalier adlı yazar 2000 yılında bu tabloyu, ressamı ve Griet adlı kızı konu alan bir kitap yazdı. Bu kitap 2003 yılında Peter Webber yönetmenliğinde aynı isimle beyaz perdeye aktarıldı. Filmin başrollerinde ise Scarlett Johansson ve Colin Firth yer alıyor.
7. Exit Through The Gift Shop / Çıkışlar Hediyelik Eşya Dükkanından
Her şeyiyle bambaşka olan Exit Through The Gift Shop’u izlemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Sokak sanatını ve çağdaş sanatı değişik bir şekilde ele alan bu filmin yönetmeniyse ‘Gerilla artist’ olarak bilinen sanatçı Banksy. Film bir şeyleri çekmekle kafayı bozmuş Terry Guetta tarafından kameraya alınmış olmasına rağmen, Banksy’nin işe el atması sayesinde beyaz perdeye yansıyabildi.
8. Le Mystère Picasso / Picasso’nun Gizemi
Fransız sinemacı Henri-Georges Clouzot tarafından 1956 yılında çekilen belgesel-biyografi türündeki filmde, Picasso’yu da resim yaparken görme şansına erişebilirsiniz.
9. Ölmeyen insanlar
Hollandalı ünlü ressam Van Gogh hakkında çekilmiş (ve çekilecek) birkaç film olmasına rağmen, kendinden en çok söz ettiren film; Vincente Minnelli ve George Cukor’un yönettiği Ölmeyen İnsanlar. Kirk Douglas’ın Van Gogh’u canlandırdığı film, ünlü sanatçının yalnız hayatını ve nasıl ressam olduğunu anlatıyor.
10. Crumb
Crumb, çizgi roman dünyasına katkısıyla tarihe geçmiş, enteresan bir karaktere sahip olan Robert Crumb’un hayatını konu ediniyor. Underground çizgi roman akımının babası Crumb’ın nasıl biri olduğunu bu belgesel sayesinde yakınlarının ağzından duyuyoruz. Eğer ilginç bir sanatçının bilinçaltını merak ediyorsanız bu filmi izlemenizi tavsiye ederiz.
11. Büyük Gözler
Tim Burton’ın yönetiği bu film, büyük gözlü çocuk resimleriyle tanınan Margaret ve Walter Keane’in hayatını anlatıyor. Margaret Keane’ni canlandıran Amy Adams, filmdeki performansıyla En İyi aktris Altın Küre ödülüne layık görüldü.
12. Acı ve İlham
Irving Stone’un 1961 yılında çıkardığı aynı adlı eserinden uyarlanan Acı ve İlham, Papa II. Julius’un kendisi için kalıcı bir eser bırakmak amacıyla ünlü heykeltıraşı Michelangelo’yu görevlendirmesini konu ediniyor.
13. Caravaggio
Geldik bir başka Michelangelo’ya. Barok sanatının ilk büyük sanatçısı olan Michelangelo Merisi da Caravaggio’nun yaşamını, ressamın çizimleri üzerinden anlatan bu film Derek Jarman tarafından 1986 yılında yayınlandı.
14. Amadeus
Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin hikayesini anlatan Amadeus tam 8 dalda Oscar ödülü kazandı. Klasik müzik hayranı değilseniz bile Miloš Forman’ın yönettiği bu filmi izledikten sonra, klasik müziğe bakış açınızın mutlaka değişecektir.
15. Bay Turner
İngiliz ressam J. M. W. Turner’ın ölmünden 163 yıl sonra çekilen Bay Turner, sanatçıyla ilgili bu zamana kadar çekilmiş en detaylı film olma özelliğini taşıyor. Mike Leigh’ın yönettiği filmin olağanüstü sinematografisi ise Dick Pope’a ait.