Rodin, Michelangelo, Donatello gibi sanatçılar, sanat tarihinin en yaratıcı heykeltıraşları olarak kabul ediliyor. Yetenekli heykeltıraşların ortaya çıkardığı eserler, sanatseverlerin beklentilerini de başka bir boyuta taşıyor. Zamana karşı koyan bu eserler, belki aşırı gerçekçi detaylarıyla belki de sınırları yıkıp beklentileri değiştiren tarzlarıyla tarihe damgasını vurmuş durumda. Antik Yunan’dan modern dönemlere, Batı tarzı sanat tarihinin en güzide 10 heykelini sizin için derledik.
İlginizi Çekebilir: En İyi Sanat Tarihi Kitapları
1. Aphrodite of Knidos – Praxiteles (M.Ö. 4. yüzyıl)
Antik Yunan medeniyetlerinde yaşayan sanatçılar hakkında pek fazla bilgiye sahip değiliz. O dönemde üretilen sanat eserlerinin de birçoğu bu döneme ulaşamadı. Yine de Roma döneminde ortaya konulan başarılı kopyalar, bu eserlerin bir örneğini günümüze kadar taşıdı. Bu eser, kadın figürünün heykel sanatındaki yeri için de ilham kaynağı sayılıyor.
2. Bronz Davut Heykeli – Donatello (1386 – 1466)
İtalyan heykeltıraş Donatello, ‘İtalyan Rönesansı’ döneminde sanatı ve kültürü ileri taşıyan isimlerin başında geliyor. Genellikle Florence kentinde çalışan Donatello’nun eserleri hala şehre güzellik katıyor. Donatello’nun bronz Davut heykeli, nü sanatının etkili örneklerinden biri olarak rönesans dönemini de temsil ediyor.
3. Davut – Michelangelo ( 1475 – 1564)
Fresk sanatıyla da adından söz ettiren Michelangelo, heykel sanatının en önemli isimlerinden biri. İkon haline gelen Davut heykeli, mermer heykeller konusunda çığır açan Michelangelo’nun İtalyan Rönesansı’na olan etkilerini de gösteriyor. 88 yaşında hayatını kaybeden Michelangelo, bu yaşına dek eserler ortaya koymaya devam ederek sıradaki jenerasyonlara da ilham kaynağı oldu.
4. Pluto and Persephone – Gianlorenzo Bernini (1598 – 1680)
Kimse Barok dönemini Bernini kadar iyi yansıtamaz. Daha çocuk yaşta mermer heykeller yapmaya başlayan deha, birçok mimari esere de imzasını atmıştı. Eserlerine hareket katmakla meşhur olan Bernini, gerçeği inanılmaz şekilde yansıttığı heykelleriyle sanatseverleri büyülüyor.
5.The Thinker – Aguste Rodin (1840-1917)
Düşünen Adam heykeli olarak bilinen ’The Thinker’, Fransız sanatçı Rodin’in heykel sanatına bakış açısındaki farklılıkları da ortaya koyuyor. Döneminin çok ötesinde eserler üreten Rodin, estetik, duruş ve gölge gibi detaylarla heykel sanatına içsel ve duygusal bir bakış açısı katıyor.
6. Endless Column – Constantin Brancusi (1876-1957)
Modern sanatın en önemli temsilcilerinden Brancusi, Avrupa’nın etnik ve kültürel özelliklerini de eserlerine yansıtmış. Açık alanlarda sergilenen eserleriyle ustalığını gösteren Brancusi, Sonsuz Sütun adlı eserini Birinci Dünya Savaşı’nın Romanyalı kahramanlarına ithaf etmiş. Sanatçının ‘Sonsuz Sütun’ heykeli, adından anlaşıldığı üzere sonsuzluğu simgeliyor.
7. Alberto Giacometti (1901-1966)
İnce ve uzun heykelleriyle meşhur olan İsviçreli sanatçı Alberto Giacometti, aynı zamanda bir ressamdı. 6 yıllık bir dönem boyunca mini ölçülerde heykeller yapan sanatçının eserleri, varoluşçu anlayışa dair çalışmalar arasında da önemli bir yere sahip. Eserlerinde 20. yüzyıl hayatının anlamsızlığını simgeleyen figürler barındırdığı da söyleniyor.
8. Reclining Figure – Henry Moore (1898-1986)
İkinci Dünya Savaşı döneminde rakipsiz sayılan İngiliz heykeltıraş Moore, anne ve oğul temasını işleyen eserler ortaya koymuş. Yarı-soyut eserler üreten Moore’un Hertfordshire’daki evi, eserlerinin en büyük müzesi haline getirildi.
9. Tower – Sol Lewitt (1928-2007)
Lewitt’in ‘Kule’ adı verilen tarifsiz eseri, minimalizmin ve kavramcılığın ilk örnekleri arasında. Amerikalı sanatçı eserlerini ‘heykel’ değil, ‘yapı’ olarak adlandırmayı tercih ediyor.
10. Maman – Louise Bourgeois (1911-2010)
Halka açık alanlarda sergilenen muhteşem heykelleriyle tanınan Fransız – Amerikalı sanatçı Bourgeois, 70 yaşına kadar sanat tarihine katkıda bulundu. Aile, cinsellik ve ölüm temalı eserleriyle bilinen Louise, Manan adlı eserini küçük yaşta kaybettiği annesine ithaf etti.
Kaynak: 1