Son 1,5 yıldır süren pandemi döneminde uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim gibi zorunluluklar, bu zor süreçte işlerimizi halletmemize yardımcı olacak dizüstü bilgisayarlara olduğu kadar tablet bilgisayarlara olan talebi de artırdı. Bugün tabletler aracılığıyla online derslere katılma, zoom toplantılarına katılma, internette sörf yapma, size verilen ödevleri ve çalışmaları hazırlama gibi, normalde bir dizüstü bilgisayarla gerçekleştirilen birçok sorumluluğunuzu yerine getirebilir ve hobilerinizden geri kalmayabilirsiniz. Mobil oyunlar tarafında da tablet bilgisayarlar birçok isteğe cevap olabiliyor.
Dizüstü bilgisayarlara nazaran tabletler, birçok işi daha düşük fiyata yerine getirebiliyor. Tabii ki, bir dizüstü bilgisayarın donanımsal açıdan yapabilecekleri her halükarda çok daha fazla. Buna rağmen çoğu insanın günlük hayatta yerine getirmek isteyeceği birçok aktivite için tablet bilgisayarlar yeterli işlev görür. Bugün de ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize uygun olabilecek bir tablet bilgisayarı sizlere tanıtmak için buradayız. Ancak öncelikle üretici firma bilgileri ve marka değeri ile başlayalım.
Samsung, Lee Byung-Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun-Hee’dir. Samsung çeşitli şirketlerden oluşan bir grup olup, bunlardan en önemlisi, Samsung Electronics’tir. Şirket ilk olarak yakın ülkelere kurutulmuş balık, sebze ve meyve satmak amacıyla kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda un değirmenleri ve şeker makineleri de işletmeye başlayan firma, üretim alanlarını yaygınlaştırdı ve 70’li yıllara doğru ağır sanayi endüstrisine yatırım yapmaya başladı. Samsung, 1990’lı yıllarda uluslararası alanda hızlı bir büyüme göstermiştir. Diğer Asya şirketlerinin aksine, 1997’deki Asya Ekonomik Krizi’ni neredeyse hasarsız atlatmıştır. Sadece Nissan tarafından kurulan Samsung Motor Co.’yu, Renault’a satarak otomotiv işinden çıkması gerekmiştir. Bu dönemde elektronik bileşenlerine yatırım yapılmış ve Samsung Electronics, Samsung grubu içerisinde bulunan en etkin şirket haline dönüştürülmüştür. Grubun inşaat şirketi de bu dönemde Kuala Lumpur’daki Petronas Kuleleri inşaatı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Samsung Electronics 2000-2005 yıllarında rekor büyüme ve kâr elde etmiştir ve dünyanın en değerli markaları sıralamasında 2. sırada yer almaktadır.
Tüketiciye güven vermek adına üretici firma bilgilerini vermeyi önemli buluyoruz, şimdi ürünün genel geçer bilgileri ile ürün tanıtımına başlayabiliriz.
İlginizi Çekebilir:
Samsung Galaxy Tab A teknik özellikleri:
Ekran Boyutu: 10.1 inch
Ekran Teknolojisi: LCD
Ekran Çözünürlüğü: 1920 x1200
İşlemci: Samsung Exynos 7904
CPU Frekansı: 2×1.8 GHz Cortex-A73 + 6×1.6 GHz Cortex-A53
CPU Çekirdeği: 8 tane
Grafik İşlemcisi (GPU): Mali-G71 MP2
Bellek (RAM): 2 GB
Dahili Depolama: 32 GB ( 512 GB’a dek hafıza kartı desteği)
Boyutlar: 245.2 x 149.4 x 7.5 mm
Batarya Kapasitesi: 6150 mAh
Şarj: USB Type-C
Kamera Çözünürlükleri: 8 MP ana kamera + 5 MP ön kamera
İşletim Sistemi Versiyonu: Android 9.0
Bluetooth Versiyonu: 5.0
Samsung Galaxy Tab A cihaz özellikleri ve kullanıcı deneyimleri:
Bu kısımda çeşitli kullanıcı deneyimlerinden de yararlanarak cihazın çeşitli özelliklerinden, ayrıca pozitif ve negatif yönlerinden bahsedeceğiz.
Tab A 10.1, özellikle SM-T510, Tab A 10.1’in (2016) yerini almak üzere piyasaya sürülmüş 2019 model bir tablet bilgisayardır. İki tablet aynı ekran boyutuna sahiptir ancak Samsung üç yılda çok değişti. Yeni Tab A 10.1, yeniden tasarlanmış bir kasaya sahiptir ve daha ince ekran çerçeveleri içerir. Güney Koreli şirket de ana sayfa düğmesinden vazgeçti ve daha iyi performans ve gelişmiş verimlilik sağlamayı vaat ettiği daha yeni bir işlemci ekledi. Şirket ayrıca dahili depolamayı 16 GB’den 32 GB’a çıkardı, ancak bu, bazı premium akıllı telefonlarda ve tabletlerde gördüğümüz daha hızlı UFS 2.1 yerine eMMC olarak kaldı. Hala 2 GB RAM var, ancak RAM modeli LPDDR4’e yükseltildi. USB Type-C de mikro-USB’nin yerini alıyor, ancak hala hızla bir kalıntı haline gelen bir kulaklık jakı var.
Samsung Tab A 10.1’i üç renkte piyasaya çıkardı: siyah, altın ve gümüş. Daha pahalı Galaxy Tab S5e 5.5 mm’de daha ince olmasına rağmen, tablet 7,5 mm’de hoş bir şekilde incedir. Arkaya bakan kamera yaklaşık 1 mm çıkıntı yapıyor, dolayısıyla teknik olarak Tab A 10.1 8,5 mm kalınlığında. Ancak bu, tabletin düz bir yüzeyde sallanmasına neden olmuyor, bu yüzden günlük kullanımda bu ekstra derinlik fark edilmiyor. Tab A 10.1 sadece 460 g ağırlığındadır ve bu da onu tüm karşılaştırma cihazlarımızdan daha hafif hale getirir.
Tab A 10.1 de şaşırtıcı derecede sağlam. Corning Gorilla Glass 3 ile kaplanmış ekranı ancak sert bastırılırsa geçici olarak deforme edilebiliyor ve tableti de kolayca bükülemiyor. Tabletin oldukça geniş bir plastik kart yuvası vardır, ancak bu, genel sertliğini azaltmaz. İnceleme birimimizdeki yuvada yalnızca bir microSD kart bulunur, ancak LTE sürümü ayrıca bir nano-SIM kart alır. Tab A 10.1, 32 GB eMMC flash depolama alanına sahiptir, ancak daha fazla alana ihtiyacınız varsa bu, bir microSD kart ile genişletilebilir.
Tablet ayrıca USB On-The-Go (OTG) desteği sayesinde klavye ve fare gibi çevre birimlerini bağlayabileceğiniz bir USB 2.0 Type-C bağlantı noktasına sahiptir. Type-C bağlantı noktası, ses çıkışı için de kullanılabilir, ancak bu amaç için 3,5 mm kulaklık jakı da vardır. Tab A 10.1 ayrıca Bluetooth 5.0’a sahiptir. Yine de bir NFC çipi yok, bu yüzden Google Pay gibi hizmetlerle kullanamazsınız.
Tab A 10.1, iyi aydınlatma koşullarında iyi fotoğraflar çekebilen 5 MP ön kameraya sahiptir. Dar f/2.2 diyaframı ve nispeten küçük sensörü, düşük ışık koşullarında bile mücadele ettiği anlamına gelir. Sensör ayrıca 1080p’ye kadar video kaydedebilir, ancak görüntü sabitleme olmadığı için sabit bir ele ihtiyacınız olacak.
Tablette ayrıca 8 MP arkaya bakan bir kamera var. Sensör öne bakandan biraz daha büyüktür ve f/1.9 açıklığına sahiptir. Buna bağlı olarak, düşük ışıkta daha iyi çekimler yapmalıdır, ancak sahne 3’teki gürültülü düşük ışık sonuçlarının gösterdiği gibi, yine de iyi aydınlatma koşullarında kullanmanızı öneririz. Genel olarak, arkaya bakan sensörle çekilen resimler hoş ve dinamikler şaşırtıcı derecede iyi. Yakın incelemede çoğu çekimde bulanık ayrıntılar var, ancak makro fotoğraflar çekerken böyle bir sorun yok. Düşük ışıklı fotoğrafların her zaman bulanık ve az pozlanmış bir karmaşa gibi görünmesini engelleyeceğinden, Samsung’un bir LED flaş eklememeye karar vermesi kötü bir karar… Arkaya bakan kamera, videoları 1080p’ye kadar kaydedebilir ve hiçbir görüntü sabitleme biçimine sahip değildir. Genel olarak, videolar fotoğraflar kadar iyi görünüyor.
Asphalt 9, Battle Bay ve PUBG Mobile kullandığınız grafik ayarları ile de ilintili olarak kare dalgalanmalarına katlanırsanız yeterli performans verecektir. Tab A 10.1’in düzensiz oyun performansını gösteren GameBench testinde bu üç oyunun hala oynanabilir olan ortalama 30 FPS civarında çalıştığını gördük. Ancak, ara sıra dalgalı dizilere katlanmak zorunda kalacaksınız. Dokunmatik ekranın, oyun testleri sırasında iyi bir şekilde çalıştığını, stereo hoparlörlerin sesinin de kulağa hoş geldiğini gözlemledik.
Samsung Galaxy Tab A artıları ve eksileri:
Bu etapta cihazın olumlu ve olumsuz puan alan yönlerine değineceğiz.
Cihazın +’ları:
+ İnce tasarım
+ Çocuk modu
+ İyi pil ömrü
+ Bluetooth 5.0
+ Sağlam metal gövde
Cihazın -‘leri:
– Sadece 2 GB model
– Stereo olmayan hoparlörler
– Parmak izi okuyucu yok
– Hafif sönük ekran
Samsung Galaxy Tab A alınır mı?
Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019, uygun bir fiyata sahip çok iyi bir tablet. Ne kadar ucuz olduğu düşünüldüğünde, iyi bir ekran, sağlam bir yapı kalitesi ve güçlü bir işlemci elde edersiniz. Android 9 Pie çalıştırıyor ve 2022 yılına dek güncelleme alması bekleniyor. Ne yazık ki, temel model yalnızca 2 GB RAM’e sahiptir. Ancak, çoğu iş için hala yeterince iyi. 2000 tl’den daha ucuza bulunabilen uygun fiyatlı bir giriş seviyesi tablettir. Tab A 10.1, geliştirilmiş işlemcisi ve Android’in daha yeni sürümüyle öne çıkıyor. Genel olarak, Tab A 10.1 ile selefi arasında seçim yapmak, bir tablette neyi önemli bulduğunuza bağlıdır.
Özellikle Samsung, Tab A 10.1’i birden fazla kullanıcı hesabını destekleyen, dolayısıyla kendisini farklı ilgi alanlarının ihtiyaç duyduğu performansı gösterme iddiası olan bir aile cihazı olarak konumlandırdığından, Android 9.0 Pie çalıştıran bir sistem için 2 GB RAM ve 32 GB depolama alanı oldukça dar. Ortam ışığı sensörünün olmaması da maliyet tasarrufu gibi geliyor. Kısacası, Tab A 10.1 iyi bir bütçe tabletidir, ancak Samsung önemli bazı özelliklerden fazlaca kısmıştır diyebiliriz.
Dikkat edilmesi gerekenler:
Lütfen tabletin IP veya MIL-STD sertifikasına sahip olmadığını unutmayın. Bu nedenle, toza veya suya dayanıklı değildir. Tab A 10.1’in dış mekanlarda kullanımı şaşırtıcı derecede kolay olduğunu gördük. Bununla birlikte, ekranın parlak güneş ışığında solgun görünmesine neden olabilecek oldukça yansıtıcı bir yüzeye sahip olduğundan, mümkün olduğunda gölgede kullanmanızı öneririz. Tab A 10.1, LCD panele sahip olduğu düşünüldüğünde iyi görüş açılarına sahip. Akut görüş açılarında parlaklık düşüyor ve belirli açılarda hafif bir parlama etkisi var. Bununla birlikte, renk bozulmaları yoktur, bu nedenle Tab A 10.1 hemen hemen her açıdan okunabilir kalabilir.
Samsung Galaxy Tab A kullanıcı yorumları:
Şimdi de Samsung Galaxy Tab A modelinin yorum sayfalarında yer alan detaylandırılmış tecrübelerden birkaçını da sizlerle paylaşıyoruz:
“ Tableti yaklaşık bir aydır kullanıyorum. Beğendiğim ve beğenmediğim bazı yönlerini paylaşmak istedim. Ben ürünün siyah rengini aldım, ama bu öyle bildiğimiz siyah gibi değil. Daha çok titanyum grisi, koyu uzay grisi şeklinde. ele güzel oturuyor ve şık bir görünümü var. Metal kasası hoş ve kaliteli hissi veriyor. Ağırlığı iyi, yormuyor. Ekranı idare eder. Renkler canlı, çözünürlük yeterli, ama çok da iyi değil maalesef. 10.1″ ekranda bu çözünürlükler ancak idare edebiliyor. Günümüz akıllı telefonlarındaki AMOLED retina vb. renk kalitesi ve çözünürlüğü beklememek lazım tabii ki, ne de olsa giriş seviyesi bir tablet bu. Dokunma hassasiyeti iyi, ama sanki bazen algılamada biraz sorun yaşıyor, sertçe basmanız hatta yavaşça vurmanız gerekiyor. Ses seviyesi yeterli, kulaklık performansı güzel. bu arada, tablet diğer birçok tablet gibi yatay kullanım odaklı değil, telefonlar gibi dikey kullanım mantığıyla tasarlanmış. Ön kamera üstte ve hoparlörler tabletin alt kısmında konumlanmış. Yatay konumda tutuş pozisyonuna göre hoparlörlerin her ikisi de ya sağ ya da sol tarafta kalıyor. Dolayısıyla ses tek bir taraftan geliyor hissi veriyor. Kameraları vasat düzeyde, ışıklı ortamda yeterli, ışıksız ortamda ise biraz zayıf. beni en çok korkutan 2 GB RAM’di, ama pek korktuğum gibi çıkmadı. Yani tablet yeterince akıcı ve kullanımı rahat. fakat yine de, keşke 3gb ram olsaymış diyorsunuz bazen, özellikle çoklu uygulama geçişlerinde. Tablet genel olarak güzel ve bu fiyat düzeyinde tercih edilebilir. Benim gibi sosyal medya, video ve internet odaklı kullanacaksanız gayet yeterli ve uygun. Biraz daha bütçeniz varsa üst modellerine de bakmanızı öneririm. “