1955 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak başlayan, 1992/93 sezonundan itibaren ise Şampiyonlar Ligi adını alan turnuva günümüzün en popüler futbol organizasyonları arasında yer alıyor. Her yıl Avrupa futbolunun dev kulüpleri bu zorlu turnuvada zirveye çıkabilmek için mücadele ediyor, Şampiyonlar Ligi dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca futbolsever tarafından ilgiyle takip ediliyor. Ancak bu köklü organizasyon bugünlerde saha içi değil, saha dışından bir haberle gündemde. Şampiyonlar Ligi önümüzdeki sezondan itibaren yeni bir formatla düzenlenecek. Haliyle pek çok futbolsever Şampiyonlar Ligi yeni formatı nasıl olacak sorusuna yanıt arıyor? İşte Şampiyonlar Ligi yeni formatı hakkına bilmeniz gerekenler.
İlk kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla düzenlenen ve daha sonra Şampiyonlar Ligi ismini alan turnuva günümüzün en popüler futbol organizasyonlarından biri
Dünya genelindeki milyonlarca futbolsever her sezon Avrupa futbolunun en güçlü ekiplerini karşı karşıya getiren turnuvayı ilgiyle takip ediyor. Rekabetin en üst seviyede olduğu turnuva saha içinde ikonik anlara, unutulmaz performanslara sahne oluyor. Ancak turnuva bugünlerde saha dışı haberlerle gündemde. Sebebi ise Şampiyonlar Ligi formatındaki değişiklik. İşte dikkat çeken yeni format hakkında bilmeniz gereken detaylar.
Şampiyonlar Ligi yeni format ne zaman uygulanacak?
1955 yılında başlayan turnuvanın formatında yıllar içerisinde pek çok değişiklik yapıldı. Ancak UEFA İcra Komitesi tarafından geçtiğimiz dönemde duyurulan format değişikliği son derece radikal. Bu nedenle yeni formatın nasıl olacağı kadar, ne zaman hayata geçirileceği de merak konusu. Hemen söyleyelim, turnuva önümüzdeki 2024/25 sezonundan itibaren yeni formatla düzenlenecek.
Şampiyonlar Ligi yeni formatı nasıl olacak?
Yukarıda da değindiğimiz gibi bugüne kadar turnuva yapısında pek çok değişiklik yapıldı. Ancak UEFA’nın turnuvayı büyütmek ve daha fazla izlenmesini sağlamak için yapacağı değişiklikler oldukça radikal. Gelin, daha fazla vakit kaybetmeden Şampiyonlar Ligi yeni formatı ile gelen değişikliklere göz atalım.
Şampiyonlar Ligi yeni formatında takım sayısı 32’den 36’ya çıkacak. Maç sayısı ise 125’ten 189’a yükselecek
Yani önümüzdeki sezonla birlikte Şampiyonlar Ligi’nde dört takım daha eklenecek ve futbolseverler daha çok Şampiyonlar Ligi karşılaşması izleme şansı yakalayacak. Peki, turnuvaya katılacak olan yeni 4 takım nasıl belirlenecek? İlk takım, UEFA ülke sıralamasında beşinci sırada olan ligin üçüncüsü olacak. İkinci sıra ise Şampiyonlar Yolu olarak adlandırılan play-off sisteminden gelecek bir yerel lig şampiyonunun olacak. Üçüncü ve dördüncü takımlar ise UEFA organizasyonlarında en çok puan toplayan iki ülkenin birer takımına verilecek.
Yeni formatta 36 takımın tamamı tek bir ligde yer alacak
Bildiğiniz gibi Şampiyonlar Ligi’nin önceki sezonlarında 4’er takımdan oluşan 8 grup bulunuyordu. Her bir gruptaki 4 takım kendi arasında mücadele ediyordu. Ancak yeni sezondan itibaren grup aşaması Şampiyonlar Ligi lig aşaması olarak anılacak ve 36 takımın tamamı tek bir ligde yarışacak.
Şampiyonlar Ligi yeni format gereğince takımlar önümüzdeki sezondan itibaren 6 değil 8 maç oynayacak
Geçmiş sezonlarda aynı grupta yer alan takımlar deplasmanda ve iç sahada olmak üzer birbirleriyle iki kez karşı karşıya geliyordu. Yani grup aşamasında yer alan bir takım toplam 6 Şampiyonlar Ligi maçına çıkıyordu. Yeni formatla birlikte takımların maç sayısı da değişti. Bundan böyle her takım 8 kez sahaya çıkacak ve grup maçlarının 4’ünü kendi sahasında 4’ünü deplasmanda oynayacak.
Önümüzdeki sezondan itibaren her takım 8 farklı takımla mücadele edecek
Yani bir takım deplasmanda karşılaştığı takımı kendi sahasına ağırlamayacak veya kendi evinde karşılaştığı takıma misafir olmayacak. Grup aşaması tek maç üzerinden oynanacak.
Yeni formattaki grup aşamasında birbiriyle yarışacak 8 takım nasıl belirlenecek?
İlk etapta her birinde 9 takımın yer aldığı 4 farklı torba oluşturulacak. Ardından her takım, bu torbaların her birinden iki rakiple oynayacak şekilde kura çekecek. Takımlar her torbadan bir takıma karşı bir maçı evinde, bir maçı da deplasmanda oynayacak. UEFA bu formatın kulüplere, kendine yakın güçlerde takımlar da dahil olmak üzere farklı seviyelerdeki takımlarla maç yapma fırsatı vereceğini savunuyor. Bildiğiniz gibi önceki formatta aynı torbada yer alan takımlar, grup aşamasında birbiriyle karşılaşamıyordu. Yeni format sayesinde Avrupa’nın en iyi takımları grup aşamasında da birbirleriyle karşılaşabilecek. Ancak futbol kamuoyunun bir kısmı yeni formatı futbolcuların oynadığı maç sayısındaki artışa sebep olarak futbolcu sağlığını kötü etkileyeceği gerekçesiyle eleştiriyor.
Grup aşamasından sonra ne olacak?
Her takım oynadığı 8 maçın ardından topladığı puana göre sıralanacak ve 36 takımlık lig içerisindeki yeri belli olacak. Ligin ilk 8 sırasındaki takımlar doğruda son 16 turuna katılacak. 9 ile 24. sırada yer alan takımlar ise son 16 turu için iki maçlı bir play-off oynayacak. Bu turdan zaferle ayrılan ekipler son 16’ya kalan takımlarla eşleşecek. Turnuvayı 25’inci veya daha alt sırada bitiren takımlar ise Şampiyonlar Ligi’ne veda edecek.
Son 16 turundan itibaren maçlar UEFA tarafından seçilen tarafsız bir sahada oynanacak
Yeni formatla birlikte Şampiyonlar Liginden elenen takımlar UEFA Avrupa Ligi’ne katılamayacak
Bildiğiniz eski sistemde, 4 takımlı Şampiyonlar Ligi grubunda üçüncü olarak bir sonraki tura çıkmayı başaramayan takımlar yoluna Avrupa Ligi’nde devam ediyordu. Ancak Yeni Şampiyonlar Ligi formatında, ilk 24 takım içerisinde yer alamayan ekipler Avrupa defterini kapatacak.
Yeni formatla birlikte turnuva takvimi de değişecek
Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçları Eylül ve Ocak ayları arasında oynanacak. Standart haftalarda karşılaşmalar önceden olduğu gibi salı ve çarşamba günleri oynanacak. Şampiyonlar Ligi özel haftasında ise perşembe günü de Şampiyonlar Ligi müsabakaları gerçekleştirilecek.
Kaynak: 1