16. yüzyılda yaşamış olan ünlü İtalyan ressam ve bilim insanı Leonardo da Vinci’nin Salvador Mundi (Dünyanın Kurtarıcısı) adlı İsa Peygamber tablosu, düzenlenen açık artırmada 450,3 milyon dolara satılarak sosyal medyanın ve dünyanın gündemine oturdu.
Yaklaşık 500 yıllık eser, ABD’nin New York kentinde düzenlenen müzayedede satıldı. Dünyanın en büyük müzayede firmalarından birisi olan Christie’s tarafından düzenlenen açık artırma yaklaşık 20 dakika süren bir telefon görüşmesinin ardından sonlandı.
1519’da ölen Leonardo da Vinci’nin 20’den az eseri günümüze kadar gelebilmiş durumda.
1. Leonardo Da Vinci’nin, ‘Dünyanın Kurtarıcısı’ namı diğer Salvador Mundi tablosunu 1505 yılından sonra yaptığı düşünülüyor.
2. Farklı hikayelerin var olduğu düşünülse de genel olarak tabloda İsa Peygamber bir eli havada, diğer elinde ise cam bir küre tutarken tasvir ediliyor.
3. Tablonun bir diğer ilginç durumu ise 1958’de Londra’da düzenlenen bir açık artırmada 60 dolara satılmasıydı.
4. O yıllarda tablonun Leonardo da Vinci’ye değil, ünlü ressamın eserlerinden esinlenen birisine ait olduğu sanılıyordu. Bazı kaynaklar ise öğrencilerinden birinin bu tabloyu yaptığını söylüyordu.
5. Bu tablonun Da Vinci’ye ait olduğunu keşfetmek, the Last Da Vinci adındaki kısa video’ya göre güneş sisteminde yeni bir gezegen keşfetmekle aynı etkiyi bırakıyor.
6. 450,3 milyon dolarlık satış tutarı, bugüne kadar bir açık artırmada bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutar olarak rekor kırdı ve tarihe geçti.
7. Müzayede şirketi Christie’s eserin orijinal bir Da Vinci tablosu olduğunu ifade ediyor ve tabloyu “21. Yüzyılın en büyük yeniden keşfi” olarak gösteriyor.
8. Uzunca süre izine rastlanmayan tablo 2005 yılında yeniden ortaya çıkmış ve “Kayıp Leonardo” lakabı ile anılmaya başlanmıştı.