Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Buca ilçesinde bir kumpircide yemek yedikten sonra birçok kişi hastanelerin acil servisine başvurmuştu. Gıda zehirlenmesinden etkilenen bir kişi ise hayatını kaybetmişti. Bugün kumpirde salmonella bakterisi tespit edildiği açıklandı. Bu dikkat çekici gelişmenin ardından pek çok vatandaş salmonella nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır gibi soruların yanıtını merak ediyor. İşte insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilen salmonella bakterisi ve sebep olduğu hastalıklar hakkında bilmeniz gerekenler.
İzmir’in Buca ilçesinde bir kadın kumpir yedikten sonra zehirlenerek hayatını kaybetti
Olayın olduğu gün aynı yerde kumpir yiyen birçok vatandaş da hastanelere başvurmuştu. Zehirlenme vakalarının üzerine iş yeri sahibi gözaltına alındı, sevk edildiği adliyede taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan tutuklandı. Olay yeri inceleme ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda işletmeden alınan örneklerde salmonella bakterisi tespit edildi. Bu sebeple bakteri ve neden olduğu sağlık sorunları hakkındaki detaylar da merak ediliyor.
Salmonella nedir?
Salmonella, enterobacteriaceae adlı bakteri familyasından bilinen 2000’den fazla serotipi olan bir bakteri.
Tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşayan bakteri insan sağlığı için önemli bir risk oluşturuyor ve aynı isimle anılan hastalığa neden oluyor
Salmonella nasıl bulaşır?
Uzmanlar, bu tehlikeli bakterinin enfekte olan canlılara veya gıdalara temas edilmesi halinde bulaşabileceğini söylüyor. Elbette bakterili gıdaları tüketmek de hastalığa neden olabiliyor. Peki salmonella hangi gıdalarda bulunur? Çiğ veya az pişmiş et, yumurta, yıkanmamış meyve ve sebze veya pastörize edilmemiş süt salmonella taşıma riski en yüksek olan gıdalar arasında bulunuyor.
Salmonella bakterisi en çok çiftlik hayvanlarında, kurbağalarda ve kanatlılarda görülüyor
Ayrıca sürüngenler ve kedi-köpek veya kuş gibi evcil hayvanlar da bakteriye rastlanabiliyor. Enfekte hayvanlara temas edilmesi halinde bakteri insanlara da bulaşıyor.
Hayvancılıkla uğraşan kişiler, bağışıklık sistemi güçsüz olanlar ve çocuklar risk grubunda yer alıyor
Ayrıca 65 yaşın üzerindeki yaşlılar ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar da hastalığın daha ciddi şeklide etkilediği kişiler olarak karşımıza çıkıyor.
Salmonella belirtileri nelerdir?
Çoğunlukla hayvanlardan ve gıdalardan insanlara bulaşan bakteri, zaman zaman çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Vücutta önemli ölçüde sıvı kaybına sebep olabilen bakteri, bazı durumlarda çok daha ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle salmonella belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak büyük önem taşıyor. Hastalığın semptomları genellikle 8-72 saat içerisine ortaya çıkıyor. Ancak bazen semptomların görülmediği de oluyor. Bu belirtiler arasında ateş, ishal, iştah kaybı, baş ağrısı, kramp şeklinde karın ağrısı, titreme, mide bulantısı ve kusma bulunuyor.
Salmonella tedavisi nasıl yapılır?
Gündelik yaşamda da karşılaşılabilen hastalık özellikle bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda ciddi bir soruna neden olmuyor. Ancak daha önce değindiğimiz gibi risk grubunda yer alan bazı insanlar var. Bu sebeple hastalığın tedavisi nasıl yapılır sorusuna yanıt bulmak hayati önem taşıyor. Bakteri, vücutta ciddi düzeyde sıvı kaybına neden olduğundan sıvı takviyesi tedavi sürecinin en önemli adımın oluşturuyor. Bununla birlikte mineral takviyesi ve antibiyotik kullanımı da tedavi sürecindeki diğer önemli unsurlar.
Salmonella hastalığından korunma yolları nelerdir?
Son günlerde kamuoyuna yansıyan ve endişe yaratan haberler, bakteriden ve neden olduğu sağlık sorunlarından korunmak için ne yapılmalı sorusunu da akıllara getiriyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi bakteri genellikle kontamine gıda ve hayvan teması ile bulaşıyor. Bu nedenle bakteriden korunmak için özellikle hayvansal ürünleri dikkatli bir şekilde, temizleyerek ve pişirerek tüketmek gerekiyor. Genel hijyen kurallarına dikkat etmek, çiftlik hayvanlarından ve bu hayvanların bulunduğu yerlerden uzak durmak da en etkili korunma yöntemleri içerisinde yer alıyor. Ayrıca temiz su kaynakları kullanmak, atık sularla teması olan yaban hayatındaki hayvanlarla temas etmemek de alınabilecek önlemler arasında.
Kaynak: 1