Türkiye’nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak bilinen Salda Gölü artık eski göl değil. Her geçen yıl darbe üstüne darbe alan gölün kenarındaki ağaçlık alanlarda piknik yapanların bıraktığı çöp yığınları ve geçtiğimiz günlerde gölü besleyen su kaynağının üzerine DSİ tarafından Salda göletinin temelinin sessiz sedasız atılması, çevreciler tarafından bir anlamda Salda Gölünün ÖLÜM FERMANI olarak nitelendiriliyor.
1. Koruma altındaki sit alanı
Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanların birinci derecede “sit alanı” ilan edilmesi kararına dayanılarak 1. Derecede Sit Alanı ilan edilen Salda Gölü, daha sonra alınan bir kararla 2. Derece Sit Alanı olarak tescil edilmiş. Turizmi Teşvik Kanununun 3 üncü maddesine göre de Bakanlar Kurulunca 21.08.2006/ 11033 tarih ve no’lu kararı ile Turizm Merkezi olarak kararlaştırılmış.
2. Türkiye’nin en derin gölü
Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde, 185 metreye varan derinliğiyle Türkiye’nin en derin, Dünyanın ise üçüncü derin gölü olan Salda, aynı zamanda bir tatlı su gölü. İlçe merkezine 4.5 kilometre uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyol ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göl olan Salda, yaklaşık 44 kilometrekare büyüklüğünde.
3. Sazan balıklarının yaşam alanı
Plajında yüzülebilen Salda Gölünün denizden yüksekliği 1193 metre. 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan gölün binlerce yıl önce jeolojik bir çökme ile meydana geldiği tahmin ediliyor. Yuvarlak bir yapıya sahip olan gölde büyük sazan balıkları yaşıyor.
4. Türkiye’nin maldivleri
Salda Gölü, beyaz kumsalı ve turkuaz su rengiyle ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak adlandırılıyor. Bu nedenle de bilinçli-bilinçsiz birçok insan ve gurup tarafından ziyaret ediliyor. Son yıllarda göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan su çekilmesi günümüzde de devam etmekte.
5. Her derde deva şifalı sular
Salda Gölünde araştırma yapan uzmanlar, göl suyunun sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getiriyorlar. Gölün toprak yapısının sahip olduğu minerallerle, suyunda magnezyum, soda ve kil bulunması nedeniyle göl suyu bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlar veriyor. Ayrıca tertemiz berrak güzelliği ile bilinen Salda Gölü, çamur banyosu ile de biliniyor.
6. Dünyada Mars özelliği taşıyan iki yerden birisi
İki binli yılların başlarında Salda Gölünde araştırma yapan, İskoçya’nın Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mike Russel, dünya üzerinde Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yer bulunduğunu, bunlardan birisinin Kanada’nın kuzey bölgesinde, diğerinin de Salda Gölünde olduğunu belirtmiş. Gölde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayaların Mars’ta da bulunması nedeniyle Mars’taki bölgenin de eskiden deniz ya da göl olabileceğini ve burada da güneş enerjisi ile kimyasal moleküllerin birleşmesiyle hayatın başlayabileceğini gösterdiğini iddia etmişti.
7. Piknik keyfine feda edilen doğa
Günümüzde Salda Gölü’nün beyaz kumsallı alanlarına off-road araçlar da dahil hem il dışından ziyaretçiler gelmesi, hem de bölge halkının araçlarıyla giriş yapması, kumsal üzerinde ateş yakılması ve piknik gibi etkinlikler nedeniyle gölün çevresinde aşırı derecede çöp birikmiş durumda.
8. Göl içinde yedi beyaz ada
Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan yedi beyaz ada, gölün güzelliğine bir başka güzellik katıyor. Ancak maalesef ülkemizde birçok doğal alanda olduğu gibi, sit alanı olarak koruma kararı bulunmasına rağmen Salda Gölünü besleyen tek kaynak olan Düden Çayı üzerinde DSİ’nin gölet projesi büyük endişe yaratıyor.
9. Göl ve Çevresi Tehlike Altında
Göletin yapılması durumunda, dünyanın en güzel göllerinden biri olan Salda Gölünün geleceği tehlike altına girecek, gölde bulunan endemik bitkilerin ve kuş türlerinin geleceği ve belki de maviliği grileşecek, göl karartılacaktır.
10. Marsın sırları halkın isteğiyle yok ediliyor
“Dünyayı daha çok para kazanma hırsıyla yok etmekte olan insanoğlu, kendisine yaşayabileceği yeni gezegenler aramakta. Salda Gölü yok edilirse, insanlık gelecekteki yaşamı için bir umut olan Mars’ta araştırmalar yapmak için kızıl gezegene gitmek zorunda kalacak. Oysa Mars’taki yaşamın sırları ve anahtarı Salda Gölü ve çevresinde” diyerek alınan karara tepki gösteren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ve çevreciler tüm uyarılara rağmen “halkın isteği” gerekçesiyle başlatılan gölet inşaatına karşı çıkıyorlar.
11. Zararın neresinden dönülse kardır
Gölet yapımına başlanan Düden Deresi, tıpkı bir insanın damarları gibi Salda Gölüne tatlı suyun yanı sıra canlılar için de besin taşıyor. Buna engel olunursa zaten çeşitli baskılarla kirlilik tehdidi altında bulunan Salda Gölü yok olabilir. Doğa harikası bu doğal alanının ekonomik nedenlerle, daha çok tarım için feda edilmesi her anlamda gelecekte telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu konuda başlatılmış bir de kampanya var. Bizden söylemesi…
İmzalamak için sizi şöyle alalım.