Sakız çiğnemek her yaştan insanın vazgeçilmez alışkanlıklarından biri. Aslında hiçbir rasyonel nedeni olmamasına rağmen sakız çiğneme basit bir etkinlik olarak başlayıp insanlar için alışkanlık haline geliyor. Bu alışkanlıktan nasibini alan herkes hayatlarının bir bölümünde mutlaka sakız yutuyor. Özellikle çocukluk döneminde sakız yutanlar, zararlı olduğu gerekçesiyle büyüklerinden sert bir uyarı almış olabilir. Bu sert uyarının arkasında dehşete düşüren bir şehir efsanesi gizli. Öyle ki yutulan sakız tam 7 sene parçalanmadan midede kalır inancı hala devam ediyor. Peki bu bilgi doğru mu? Yutulan sakıza gerçekte ne oluyor?
Arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkan çiğnenmiş sakız topakları, sakız çiğnemenin insanlar için tam 9000 yıllık bir meşgale olduğunu gösteriyor
Tarihteki ilk sakızlar doğal ağaç reçinelerinden üretiliyordu. 19. yüzyılda ise çiğnenebilir olan bu malzemenin ticari yolu açıldı. İlk büyük sakız üretim tesisini John B. Curtis isimli bir iş insanı kurdu. Curtis, sakız fabrikasını kurduktan sonra aromalarla ve çeşitli kimyasallarla deney yapmaya devam etti. 1928 yılında ise balonlu sakızlar ortaya çıktı.
Sakız başlangıçta sadece doğal reçinelerden üretiliyordu. Nüfusun artması ve sakız çiğnemenin yaygınlaşmasıyla birçok üretici kauçuk ve plastik reçine kullanarak sakız üretmeye başladı
Günümüzde sakız hamurunun elde edilmesinde çeşitli bileşenler kullanılıyor. Bunlar arasında; raf ömrünü uzatmaya yardımcı olmak için koruyucu maddeler, dolgu maddeleri, yumuşatıcı, tatlandırıcı, glikoz şurubu ve çeşitli aromalar bulunuyor. Sentetik polimer, parafin ve aspartam gibi maddelerin sakız üretiminde kullanılması her ne kadar tartışmalı olsa da uzmanlar bu besinin güvenli olduğunu iddia ediyor.
Besin değeri minimum olan sakızlar yutulabilir. Fakat içeriğinde bulunan maddeler midenizde olmasını istemeyeceğiniz sentetik ürünlerdir
Uzmanlar çoğunlukla sakız yutmanın zararsız olduğunu belirtiyor. Çok nadir görülse de sakız yutmak bağırsak tıkanıklığına neden olabiliyor. Bu durum mide, sakızı parçalayamadığı için oluyor. Sakız yutulduktan sonra karın ağrısı, kusma ve kabızlık gibi belirtiler görülüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Sakız yutulduğunda midenin onu parçalayamayacağı bilgisi doğru. Ancak bu sakızın sonsuza kadar midede kalacağına anlamına gelmiyor
Mide sakız hamurunu sindiremese de sanıldığı gibi 7 sene midede kalmıyor. Peki yutulan sakıza ne oluyor? Sindirim sistemi bir şekilde diğer tüm atıklarla birlikte sakızı da vücuttan atıyor.
Sakızın uzun süre midede kalması çok miktarda sakız yutulduğu zaman söz konusu oluyor
1998 yılında yapılan bir araştırma, 3 çocuğun sakız yutması nedeniyle bağırsaklarının tıkandığından bahsediyor. Ancak yapılan araştırmalar sonucu çocukların sık sık ve çok miktarda sakız yuttuğu tespit ediliyor.