Her ülkenin kendine özgü bir kültürü ve bu bağlamda değişen festivalleri var. Genellikle özel günleri anmak için düzenlenen bu festivaller, bazen oldukça renkli karelerle de hafızalara kazınabiliyor. Festivalleriyle ve gelenekleriyle en çok dikkat çeken Uzak Doğu ülkelerden biri olan Japonya, bu yıl da Saidaiji Eyo festivaliyle akıllarda yer etti. Neredeyse yarı çıplak insanların sokaklara akın ettiği festival, ilginç görüntülerle akılda kalacak gibi gözüküyor. Bu ilginç yarı çıplak festivalin yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu da belirtelim.
Japonya’da düzenlenen Saidaiji Eyo – Hadaka Matsuri (çıplak festival) festivali renkli görüntülere sahne oldu
Köklü bir tarihe sahip olan Japonya’nın her geçen gün ilginç bir geleneğini daha öğreniyoruz. Binlerce yarı çıplak erkeğin Shingi adı verilen ahşap çubukları yakalamak için sokaklarda koşuşturduğu festival, ilginç karelerle akıllarımızda yer edecek gibi gözüküyor.
Japonya’nın Okayama şehrinde düzenlenen festivale katılım 10.000’in üzerinde
İlginç Japon festivali, Kinryozan Saidaiji Budist Tapınağı’nda başlıyor. Biraz riskli bir festival olan Saidaiji Eyo festivalinde küçük yaralanmalara sıkça rastlanıyor. Yine de katılımcılar ödülün buna değeceğine inanıyor. Bu yıl 10 bin kişinin üzerinde bir katılım gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Binlerce yarı çıplak erkek Shingi çubuğunu yakalayıp Fukuotoko adı verilen ‘şanslı adam’ olmak için yarışıyor
Yarışmayı kazanan kişi Fukuotoko onuruna layık görülüyor. Şanslı erkek anlamına gelen bu manevi derece, yarışmayı kazanan kişinin o seneyi sağlıklı bir şekilde geçireceği ve parlak bir geleceğe sahip olacağını ifade ediyor.
Yarışmacıların hepsi erkek, davulcuların hepsi kadın
Eyo-taiko akşam 7’de başlıyor. Saidaiji Eyo bir erkek festivali olarak bilinse de davulcuların tamamı kadınlardan oluşuyor. Erkeklerin savaşına dualarıyla destek olan kadınlar da manevi olarak festivalin önemli bir parçası.
Saidaiji Eyo festivaline turistler de katılabiliyor
Hadaka Matsuri denilen yarı çıplak festivale katılmak turistler için oldukça basit. Yarışmadan önce orada olun. Zamanında listeye adınızı yazdırın. Geleneksel kıyafet olan Mawashi giyin ve yarışmaya başlayın! Kim bilir, belki de önümüzdeki yılın Fukuotoko’su siz olacaksınız.
Koritoriba’da duş alıp geçmiş yılın talihsizliklerin arınan yarışmacılar, akşam 10’da Shingi çubuklarının atılmasıyla mücadeleye başlıyor
https://www.instagram.com/p/Bt8Ol_wHQRM/
Işıkların kapanmasıyla birlikte Shingi çubukları rahip tarafından kalabalığın arasına fırlatılıyor ve yarışma başlıyor. Kendine has bir parfüme sahip olan bu 20 cm’lik ahşap çubukları koklayarak bulmaya çalışanlar da mevcut.
Shingi’yi bulunca iş bitmiyor. Shingi’yi teslim etmek ve doğru Shingi olduğunu teyit ettirmek gerek
https://www.instagram.com/p/Bt8WlcDnZy8/
Onca kalabalığın arasında itişerek ahşap sopayı bulmuş olmanız, yarışmayı kazandığınız anlamına gelmiyor. Şanslı erkek olmak için çubuğu festival komitesine kadar ulaştırabilmeniz ve doğru çubuğu bulmuş olmanız gerek. Saidaiji Eyo festivalini zor hale getiren diğer etkenleri de hafife almamak gerek elbette. Şubat ayının soğunda, yarı çıplak bir halde, buz gibi Yoshii nehrinde duş alıp zifiri karanlıkta ahşap bir çubuğu aramak kolay olmasa gerek.
Zaman zaman sert geçen bu festivale katılımın bazı koşulları da var
https://www.instagram.com/p/Bs4MXoshLsA/
Festivale sarhoşlar katılamıyor. Jikatabi ya da Tobitabi denilen ayakkabıları giymeye de izin verilmiyor. Festival süresince şiddete başvurmak ve kavga çıkartmak yasak. Gözlük, metal eşyalar, piercing, bileklik gibi aksesuarların da tümü yasak.