Bir arkadaşınız elma sirkesinden, glütensiz besinlerden, detokstan bahsediyor. Bir diğeri mikrodalga kullanmama nedeninin radyasyondan korunmak olduğunu söylüyor. Bir diğeri evin türlü köşelerine yerleştirdiği eşyaların, evdeki tüm kötü enerjiyi emdiğini ve hayatında böylece harika şeyler olduğunu söylüyor. Herkesin fiziksel ve zihinsel olarak iyi yaşamaya ihtiyaç duyduğu bir dönemde –bir yandan da tüm bunların gözümüze gözümüze sokulduğu bir dönemde- tüm bunlardan kaçabilmek imkânsız artık. Bu arkadaşlarınızla tartışıp “Ya o pek de öyle değil” demek istiyorsunuz ama elinizde pek de veri olmadığını fark ediyorsunuz değil mi? Aşağıdaki ‘yalanların’ ya da ‘yanlış anlaşılmaların’ tamamının geçerli bir karşı argümanı var. Hepsini, arkadaşlarınızı ve sizi bunların içinde kaybolmaktan kurtarmak için bir araya getirdik. Popüler, tatlı ama küçük olmayan yalanlara tüm özgüveninizle savaş açabilirsiniz artık…
1. Pembe Himalaya tuzunun besleyiciliği
Zaten nasıl oldu da biz pembe Himalaya tuzunu konuşmaya başladık ki? İddia şu, Pembe Himalaya tuzu bildiğimiz sofra tuzundan çok daha besleyiciymiş. Fakat aslında böyle bir şey yok. Yüksek dozda minerale sahip olmasına rağmen, bu tür bir tuzun sofra tuzundan daha sağlıklı olduğu söylenemez.
2. Lektin içeren besinler
Fasulye ve benzeri bitkilerde lektin bulunması, o besinlerin sizin için kötü olduğu anlamına gelmiyor.
3. Probiyotikler her şeyi başarıyor mu?
Probiyotiklerle ilgili pek çok iddia var. Aşırı sağlıklı ve verimli oldukları söyleniyor. Fakat ne bağışıklık sendromunuzun güçlendirilmesine ne ruh halinizin iyileşmenize ne de kendinizi fazla iyi hissetmenize neden oluyorlar.
4. Kombucha (Kombu çayı) bizi iyileştirir mi?
İçinde çok fazla probiyotik olmasına rağmen, Kombucha’nın (Kombu çayı) pek de bir şey yaptığı söylenemez.
5. Terleme önleyicilerin kanserle ilişkisi
Terleme önleyici (antiperspirant) ürünlerin göğüs kanserine neden olduğuyla ilgili pek çok söylenti var. Fakat bunlar da araştırmalarla yalanlanmış.
6. “Daha sağlıklı şeker” konusu
Agave şurubu gibi ‘doğal şekerlerin’ daha sağlıklı olduğu söylense de tüm şeker kaynaklarının aynı kalori ve besleyici öğelere sahip olduğunu bilmeniz gerek.
7. Alkali su konusu
Vücudunuzun pH değerini alkali su iledeğiştiremezsiniz. Yediğiniz, içtiğiniz hiçbir şey bunu sağlamaz.
8. Elma sirkesi ne işe yarar?
Elma sirkesi yalnızca salataları güzelleştirir. Reflünüze yahut aknelerinize iyi gelmez.
9. Detoks eski bir yalan
Çeşitli içeceklerle vücudunuza detoks yaptırmaya ihtiyacınız olmadığını söylememiz gerek. Vücudunuz, kendi detoks sistemine zaten sahiptir.
10. Kömür de sağlam bir yalan
Aktif kömür, yalnızca hastanelerin acil servisinde midenizin şişirilmesi için kullanılır. Cildinizin veya sindirim sisteminizin buna hiçbir şekilde ihtiyacı yoktur. Kömürle detoks yapamazsınız.
11. Kömürlü diş macunları
Biraz önce söylediğimiz gibi, kömürün vücudunuzla hiçbir alakası yok. Kömürlü diş macunları da dişlerinizin daha sağlıklı olmasını sağlamıyor.
12. Ketojenik diyet mucizevi bir şey mi?
Ketojenik diyet bir mucize yaratmaz. Herhangi bir diyetten farklı bir çalışma prensibi yoktur. Hatta, beslenme eksiklikleri yaşamanıza neden olur..
13. Limon suyu ve metabolizma
Limon suyunun metabolizmayı güçlendirdiği de bir diğer yalandır. Vücudunuzda bir detoks etkisi yaratmadığını da bilmelisiniz ayrıca.
14. Bitter çikolata yanılgısı
Bitter çikolata, diğer herhangi bir tatlıdan daha sağlıklı değildir.
15. Glüten dövülüyor ama…
Aslında dünyada yaşayan insanların büyük çoğunluğu için glütenin sağlıklı olduğunu söylemeliyiz. Karın ağrısı, kusma gibi belirtileri glüten tüketiminden sonra yaşamıyorsanız, sağlığınızı olumsuz etkilediğini söylemek de zorlaşıyor.
16. “Terleyerek atarsın” bir efsane mi?
Vücudunuzdaki toksinleri, terleyerek atamazsınız. Terlemek yalnızca sıcakladığınız zaman vücut ısınızın dengelenmesini sağlar. Toksinleri vücudunuzdan atmanızla pek de ilgisi yoktur.
17. Infrared saunaların yararları
Evet, terlemenizi sağlıyorlar ama yağ yakmanızı ya da detoks yapmanızı sağlamıyorlar. Sauna sonra tartıldığınızda eğer ‘kilo vermiş’ gibi görünüyorsanız, sadece vücudunuzdan su atmış oluyorsunuz.
18. Hindistancevizi yağı süper kahraman mı?
Hindistancevizi yağı, kilo vermenizi, kolesterolünüzü düşürmenizi ya da vücudunuzun virüslerden arındırılmasını sağlamaz.
19. Kolajen tamamlayıcı besinler abartılıyor mu?
Evet, abartılıyor. Kolajenli tamamlayıcı besinler tüketmek, daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlamıyor. Cildiniz için en iyi kolajen takviyeleri listemizi inceleyebilirsiniz.
20. Organik pamuklu tamponlar ve mestrüel kaplar sağlıklı mı?
Mestrüel kaplar ve tamponlar, toksik şok sendromu yaşamanızı engellemez.
21. Mikrodalgalar tehlikeli değil
Mikrodalga fırınlar, kansere neden olmaz ve yiyeceklerinizdeki tüm faydalı besin öğelerini yok etmez. Mikrodalga fırın, sağlıksız değildir.
22. Meditasyon her zaman işe yarar mı?
Bazı insanlar için meditasyon, ışığa ve sese olan duyarlılığı artıran ve negatif duyguları açığa çıkaran bir etkiye sahip.