Safranbolu, antik devirde Paflagonya olarak bilinen, tarihi MÖ. 3000’li yıllara dayanan pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüze kadar korunmuş, küçük şirin bir yerleşim yeri. Safranbolu sahip olduğu kültürel mirası ve bu mirası korumadaki başarısı ile 1994 yılında UNESCO tarafından “Dünya Miras Kenti” unvanını aldı ve yabancı turistlerin de gözdesi oldu. Hazır tatil dönemindeyken huzurlu, eğlenceli ve farklı bir tatil planı arayışı içinde olanlar için yemekleri ayrı tarihi ayrı efsane olan Safranbolu’nun tarihi evlerden ibaret olmadığını gösteren gezilesi, görülesi ve hayran olunası yerlerini listeleyelim istedik. Listemizi okuyunca ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. 🙂
1. Yörük Köyü
Yörük Köyü için, Safranbolu’nun küçük bir kopyası diyebiliriz. En eskisi 450 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi evleri ve eşsiz yapılarıyla geçmişe tanıklık edebilirsiniz. Köy, 1997 yılında koruma altına alınarak sit alanı ilan edilmiş ve burada bulunan 93 ev tescillenerek turistlere kapılarını açmış. Köy Safranbolu’ya 20 km uzaklıkta ve ulaşımı son derece kolay.
2. Tokatlı Kanyonu
Safranbolu’nun muhteşem doğasını iliklerinize kadar hissedebileceğiniz önemli gezi noktalarından biri Tokatlı Kanyonu. Kanyonu, merdivenlerden oluşan bir yoldan inip dar patika yollardan geçerek gezebilirsiniz. 3 kanyonun birleşmesiyle oluşan bölgede manzaranın keyfini çıkarabileceğiniz kafeteryalar da mevcut. Ayrıca İncesu Kemeri ve Cam Teras da yine kanyon sınırları içerisinde yer alıyor.
3. Cam Teras
Tokatlı Kanyonu’nun her köşesini rahatlıkla izleyebileceğiniz yükseklik korkusu olanlar için bir miktar adrenalin barındıran ve ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan Cam Teras, yerden 80 metre yükseklikte bulunuyor ve 75 ton ağırlığa kadar taşıyabiliyor. Eğer korkunuzu yenebilirseniz dünyanın en muhteşem manzaralarından birini kuş bakışı görebilir ayaklarınızın altında bulunan doğal güzelliğin keyfini sürebilirsiniz.
4. İncekaya Su Kemeri
Eski adıyla Gayza köyünde bulunan İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 116 metre uzunluğunda, 110–220 cm genişliğinde, 6 kemerli görkemli bir yapıdır ve günümüze kadar korunarak gelmiştir. Kemer, Safranbolu’ya 7,5 km mesafeden künklerle su getirmek için kullanılmıştır. Bu yüzden birkaç metrelik ufak bir eserle karşılaşacağınızı düşünmeyin sakın. 🙂
5. Mencilis Mağarası
Safranbolu’ya 8 Km. mesafedeki Bulak köyü sınırları içerisinde yer alan Mencilis Mağarası, 6042 metre uzunluğunda, fakat yalnızca 400 metrelik bir bölümü ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor. Mağarada bulunan sarkıtlar ve dikitler ile mağaranın doğal bir şekilde oluşmuş yapısı büyüleyici güzelliktedir ve mağaranın içindeki sıcaklık 4 mevsim 15 derecedir.
6. Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık Tepesi; Safranbolu’nun bütün güzelliğini net bir biçimde kuş bakışı görebileceğiniz, gözlerinizle tarihi sokaklarını gezebileceğiniz nefis bir seyir tepesi. Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa’nın kumandanlarından Hıdır Bey’in mezarı da buradadır ve tepe, adını bu mezardan alır.
7. Dipsiz Göl
Konarı Gölü olarak da bilinen Dipsiz Göl muhteşem bir görünüme sahip. Gölün civarında hem göl manzarasını izleyebileceğiniz hem de yemek yiyebileceğiniz bir de tesis bulunuyor. Gölde, biri sıcak biri soğuk olmak üzere iki ayrı kaynaktan su çıkıyor ve suyun sıcaklığı yaz kış 23 derecede seyrediyor. Burayı ziyarete ederseniz göl ile ilgili efsaneleri de dinleyin deriz.
8. Yazıköy
Yazıköy, Safranbolu’nun nüfus yoğunluğu açısından en büyük ikinci köyü. Mübadele öncesinde, Rum halkının yaşadığı bu köyde o dönemlerden kalan ve şu an mescit olarak kullanan bir kilise binası ve bir değirmen bulunuyor. Ayrıca Safranbolu’nun en güzel üzüm bağlarını da burada görmek mümkün.
9. Kaymakamlar Evi
18. ve 19. yy Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve yaşama biçimini en ince detayına kadar yansıtan Kaymakamlar Evi, kentsel dokusunu ve mimari yapısını koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmış. Burayı gezerken Safranbolu halkının yaşayış şekli ve gelenekleri hakkında hayli fikir sahibi olabilirsiniz.
10. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Geçmişte hükümet konağı olarak kullanılan ve Eski Hükümet Konağı olarak da bilinen bina daha sonra müzeye çevrilmiş. Müzede Safranbolu tarihi ve yaşamı hakkında hiçbir yerde bulamayacağınız bilgilere ulaşabilir, yöre ekonomisini oluşturan zanaatların birebir kopyalandığı eserlerle Safranbolu’nun ekonomik gelişimine dair fikir edinebilirsiniz. Ayrıca müzenin arka bahçesinde, geçmişte kadın hapishanesi olarak kullanılan günümüzde ise kafe olarak hizmet veren tarihi bir cezaevi de bulunuyor.
11. Saat Kulesi
Eski Hükümet Konağı’nın bahçesinde yer alan Saat Kulesi 1797 yılında yaptırılmış ve kulede bulunan saat, özel olarak İngiltere’den getirilmiş. Bu saat her gün düzenli olarak kuruluyor ve gelen ziyaretçilere hikayesi anlatılıyor.
12. Tarihi Çarşı (Şehir)
Safranbolu’nun bütün tarihini içinde barındıran, günümüze kadar bozulmadan gelen evleri, konakları ve eserleriyle bir masal dünyasını andırıyor Tarihi Çarşı… Arasta Çarşısı, Güneş Saati, Asmazlar Konağı, Demirciler Çarşısı ve gezinize dahil edebileceğiniz birçok yer burada bulunuyor. Kiralayabileceğiniz ufak gezi arabalarıyla Tarihi Çarşı’yı kolayca gezebilir turunuza eşlik eden rehberinizden bu bölgeye ait efsaneleri ve hikayeleri dinleyebilirsiniz.
13. Arasta Çarşısı
Tarihi Çarşı’nın içinde bulunan Arasta yani eski Yemeniciler Çarşısı hediyelik eşyaların satıldığı ufak dükkanlardan oluşuyor.
14. Asmazlar Konağı
Ev içinde havuz olayını sadece Scarface’de gördüyseniz, Asmazlar Konağı’nı mutlaka ziyaret edin deriz. 🙂 Bu eski konak birçok insana yuva görevi görmüş, bir süre tekel binası olarak kullanılmış ve günümüzde turistlerin tarafından ziyaret edilen tarihi bir eser halini almış. İçinde havuz var demiş miydik? 🙂
15. Demirciler Çarşısı
Demirciler Çarşısı, tarihin her dönemine tanıklık etmiş; demiri işleyen zanaatkarların ekmek teknelerinin yer aldığı ufak dükkanlardan oluşan küçük bir sokak. Bu çarşı çekiç seslerinin yarattığı doğal melodisiyle ünlüdür.
16. Güneş Saati
Bu saat 1925 yılında Safranbolu’nun haritasını çizmeye gelen askeri harita mühendisleri tarafından yapılmış. Saat Eski Şehir’de bulunan Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin içinde yer alıyor.
17. Cinci Han
Cinci Han ve biraz yukarısında bulunan Cinci Haman Osmanlı döneminin meşhurlarından Cinci Hüseyin Efendinin hanımı Hamide Hatun tarafından yaptırılmış. Her iki yapının da mimarisi göz kamaştırıyor.
18. Cinci Hamamı
19. İzzet Paşa Camii
Cami Safranbolulu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796 inşa ettirilmiş. Cami Safranbolu’nun en büyük camisi olması ve tavan bölümündeki süslemeler nedeniyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.