Dünyanın harikaları arasında yer alan Aya Sofya’nın gizemlerini keşfeden ve Dan Brown’un Cehennem isimli kitabında teşekkür ettiği isim Göksel Gülensoy. Ünlü yönetmen bu kez de gerçek bir Alzheimer hastasını üç yıl boyunca her gün kameraya kaydederek, Alzheimer hastalığını ve ailelerinin yaşadığı zorlu süreci beyaz perdeye taşımış. İzleyenleri kimi zaman güldüren kimi zamansa hüzne boğan Sadan Hanım adlı filmde Canan Ergüder, Kenan Ece, Serap Aksoy, Mansur Ark, Edip Saner, Cansın Bezircioğlu ve Altuğ Yücel gibi muhteşem oyuncular rol alıyor. Filmde ayrıca uluslararası yöntemler kullanılarak Alzheimer hastalığının nasıl teşhis edildiği, muayene ve tedavi süreçleri de izleyiciye aktarılıyor. Filmde sıkça göreceğimiz Prof. Dr. Barış Topçular, hastalıkla ilgili merak edilenleri cevaplıyor. Sizi daha fazla merakta bırakmadan, içeriğimize geçelim. Sadan Hanım filmi hakkında bilmeniz gereken her şeyi listeledik…
Filme ismini ve öyküsünü veren Sadan Hanım kimdir?
6 Eylül 1927’de İstanbul’da doğmuş. Babası Sururi Bey, annesi Nazmiye Hanım olup, dört kız kardeşin en küçüğüdür. 1934 yılındaki soyadı kanunu kabulü ve yürürlüğe girişinden sonra aile ‘Akbay’ soyadını almıştır. Çocukluğu Çengelköy, gençliği Kadıköy Siftah sokaktaki iki katlı, cumbalı ahşap evlerinde geçmiştir. İlkokulu Gazi Mustafa Kemal Paşa İlk ve Ortaokulunda okuduktan sonra Kadıköy Kız Enstitüsü Nakış bölümünden mezun olmuştur. Bu dönem içerisinde kendisine çok benzeyen ve iki yaş büyüğü olan ablası Nazan Hanım ile birlikte özel olarak keman dersleri almış, ablası birinci kemana, kendisi ikinci kemana kadar yükselerek, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde konserler vermişlerdir.
1951 yılında Ali Ziyaeddin Ünüvar ile hayatını birleştirmiş, bu evlilikten bir oğlu, bir kızı olmuştur. 1953 yılında ilk çocukları Merih dünyaya gelmiştir. Bu yıllar sürecinde Moda’da eşinin ablasına ait, daha sonra Moda’nın adı geçen Huzur Pansiyonu olarak bilinen evin 3.katında oturmuşlar, daha sonra eşinin görev yaptığı bölge olan Heybeliada’ya yerleşmişlerdir. 1962 yılında kızları dünyaya geldikten kısa bir süre sonra eşinin Deniz Ataşeliği görevi dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri Washington D.C.’de 2.5 yıl kadar kalmışlar, görev tamamlandığında tekrar Heybeliada’ya dönmüşlerdir.
2001 yılında yakalandığı Colon-CA hastalığını, geçirdiği başarılı ameliyat ve yan tedavilerle atlatmış ve hayata bağlılığını kuvvetlendirmiştir. 2010 yılında eşini kaybettikten sonra Moda’daki evinde kızı ile yaşamına devam etmiş olan Sadan Hanım, 2012 yılında geçirdiği İskemik Kolit hastalığına bağlı ameliyattan sonra, sağlık mücadelelerine devam etmiş, yalnızlığını yaşantısının sonu olan 24 Ağustos 2018 tarihine dek Moda’daki evinde kızı ve damadı ile paylaşmıştır.
Filmin yönetmenliğini Göksel Gülensoy üstlendi
Göksel Gülensoy, 1962’de Bandırma’da doğdu Ertem Eğilmez ve Halit Refiğ’e asistanlık yaptı. 1985 yılında TRT İstanbul Televizyonu’nda resim kayıt ve video montajcı olarak göreve başladı. Metin Erksan’la çalışan yönetmen, documentary feature alanında kendisiyle çalışma fırsatı bulmuş, filmleri ve belgesellerine ışık tutmuştur. Bu sırada bir çok kısa belgesel film çekti. Yönetmen olarak Show TV – Cine 5, NTV ve CNN TURK’te görev aldı.
Sadan Hanım ne zaman yayınlanacak?
Sadan Hanım filminin çekimleri COVID-19 pandemisi çıkmadan önce bitmişti. Koronavirüs tüm dünyayı sarmasaydı şimdiye çoktan sinemalarda izlemiş olacaktık. Ancak film, salgın yüzünden olumsuz etkilenenler arasında yer alması sebebiyle, vizyona giremedi. Artık yavaş yavaş normalleşmeye başladığımız bu süreçte yapımcı firma dünya üzerindeki tüm Alzheimer dernekleri ile bir araya gelerek, filmin 21 Eylül, Dünya Alzheimer Günü’nde yayınlanmasına karar verdi.
Film, müzikleriyle de büyük ilgi gördü
Filmin tüm müziklerini Kıbrıs Asıllı, ABD’de Los Angeles eyaletinde yaşayan George Kallis besteledi. IFMCA Award ödülünü alan The River of Life isimli şarkının Türkçe versiyonu olan “Sakın Bırakma”yı Candan Erçetin seslendiriyor.