Kütüphaneler başta kitaplar olmak üzere çeşitli bilgi kaynaklarının bir araya getirildiği ve bu kaynakların ihtiyaç duyan kişilere ücretsiz şekilde sunulduğu oldukça önemli yapılar. Fakat geçmişte örneğin günümüze hem çok yakın hem de çok uzak olan 1950’li yıllarda oldukça tuhaf kütüphanelere rastlamak mümkündü. Söz gelimi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletindeki Sacramento şehrinde kurulan bir kütüphane, kitaplara değil egzotik hayvanlara ev sahipliği yapıyordu. Şehirdeki çocuklar aileleri ile birlikte kütüphaneyi ziyaret edebiliyor fareler, tavşanlar, yılanlar, sincaplar, kirpiler veya kokarcalar hakkında bilgi sahibi olabiliyordu. Dahası, çocukların bu canlıları kütüphaneden “ödünç almaları” da mümkündü! Evet, 1950’li yılların başında Sacramento’da kurulan “hayvan kütüphanesi” benzerine rastlamanın neredeyse mümkün olmadığı sıra dışı bir yapıydı. Detaylara birlikte bakalım.
Kütüphaneler farklı bilgi kaynaklarına ev sahipliği yapan oldukça önemli yapılar
Kitaplar başta olmak üzere farklı bilgi kaynaklarının yer aldığı bu yapılar, bilgi aktarımı için hayati öneme sahip. Hem de binlerce yıldır. Ancak geçmişte bazı sıra dışı kütüphaneler de kurulmuştu. 1950’li yılların Amerika’sı ise benzerine rastlamanın neredeyse imkânsız olduğu bir yapıya ev sahipliği yapıyordu: Hayvan kütüphanesi.
ABD’nin Sacramento şehrindeki hayvan kütüphanesi, adından da anlaşılabileceği gibi kitaplarla değil hayvanlarla doluydu
Üstelik gündelik yaşamda sıkça karşılaştığımız kedilere, köpeklere veya güvercinlere değil, yılanlara, kokarcalara, kirpilere ve sincaplara, kısacası hayli egzotik canlılara ev sahipliği yapıyordu.
California Junior Museum bünyesinde kurulan hayvan kütüphanesi sayesinde çocuklar pek çok canlı hakkında bilgi edinebiliyordu
Hayvan kütüphanesi ABD’deki çocuklara yaban hayatı hakkında ilk elden bilgi vermek üzere tasarlanmıştı
Toplamda 40 farklı canlının yaşam alanı olan kütüphaneyi ziyaret eden çocuklar bu canlıları daha yakından görebiliyor, onlarla vakit geçirebiliyorlardı
Üstelik kütüphanenin imkanları bu kadarla sınırlı değildi
Hayvan kütüphanesindeki egzotik canlıları “ödünç almak” da mümkündü
Evet, fareler, sincaplar veya kirpiler onlar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen çocuklara tıpkı bir kitap gibi ödünç veriliyordu. Çocuklar seçtikleri canlıları evlerine götürebiliyor, onlarla bir arada yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tecrübe edebiliyordu.
Ancak her kütüphanenin olduğu gibi hayvan kütüphanesinin de bazı kuralları vardı
Kütüphaneden hayvan ödünç almak isteyen çocukların 7 yaşından büyük olması gerekiyordu
Ayrıca ailelerinin izni olmadan herhangi bir canlıyı ödünç almaları da mümkün değildi
Bu şartları yerine getiren çocuklar evlerine fare, tavşan, sincap, kokarca veya kirpi götürebiliyordu
Hayvan kütüphanesindeki canlılar yalnızca bir haftalığına ödünç alınabiliyordu
Bir haftanın sonunda canlıların kütüphaneye teslim edilmesi gerekiyordu
Teslim tarihini uzatanlar ise her bir gün için 10 sentlik bir para cezası ile karşı karşıya kalıyordu
Kaynak: 1