Çağımızın en büyük sorunlarından biri desek yeridir saç dökülmesi için. Hem kadınların hem de erkeklerin karşılaştığı ortak problemlerden olan saç dökülmesi ciddi bir sağlık sorununun habercisi de olabilir, doğal ve pratik tedavi yöntemleriyle çözüm bulunacak geçici bir sıkıntı da. Bu anlamda belirtileri iyi takip etmenizde fayda var. Bakımlı bir görünüme sahip olmak isteyen herkesin isteyeceği ilk şey kuşkusuz sağlıklı saçlardır. Saçlarınız dökülmeye başladıysa hemen önlem alabilmek için öncelikle nedenini bulmalısınız. İşte size birkaç ipucu;
1. Genetik faktörler
Saç dökülmesinin nedenleri kadınlarda ve erkeklerde tamamen farklı olabilir. Hele ki genetik faktörler devredeyse bu durumda belirtiler de farklılık gösterebilir. Özellikle erkeklerde görülen saç dökülmesinin başlıca nedenleri genetik yapıyla ilgili olabilir.
2. Deri problemleri
Deri problemleri için mutlaka bir dermatoloğa görünmeli, hiçbir sorun görünmüyorsa iç hastalıkları uzmanının görüşünü almalısınız. Egzama, akne, mantar, liken ve daha birçok deri hastalığı saçlarınızın dökülmesine sebep olabilir.
3. Düzensiz ve sağlıksız beslenme
Beslenme, her şeyde olduğu gibi saçların sağlığının bozulmasına da sebep oluyor. Endişeye gerek yok çünkü doktorluk işiniz yok! Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmekle işe başlayabilirsiniz.
4. Vitamin ve mineral eksikliği
Saçın beslenmesini sağlayan D vitamini, B12, biotin, demir, çinko ya da folik asit vücudunuzda yeteri kadar bulunmuyorsa saçlarınız dökülebilir. Bu durumda eksikliğin olup olmadığını öğrenmek ve tedavi olmak adına bir uzmana görünmeniz yararınıza olur.
5. Hormonal bozukluklar
Vücudunuzda hormonal bozukluk ve dengesizlikler ne yazık ki saçlarınızın anlamsız bir şekilde dökülmesine yol açabilir. Bir endokrin uzmanından randevu alıp tüm hormon testlerinizi yaptırarak saç dökülmenizin sebebinin buna bağlı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
6. Kemoterapi süreci
Kemoterapi tedavisi gören hastaların saç dökülmesi her ne kadar tıbbın gelişmesiyle birlikte olabildiğince önleniyor olsa da tedavi süresince dökülmeler meydana gelebilir ancak tedavi sonrasında saç eski sağlığına kavuşarak toparlanır.
7. Stres, depresyon ve diğer psikolojik rahatsızlıklar
Her şeyde karşımıza çıkmasa olmaz şu stres dediğinizi duyar gibiyiz. Anskiyete ve daha ileri düzeydeki psikolojik rahatsızlar başta olmak üzere tedavi boyunca kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir.
8. Kozmetik faktörler
Saçınızı çok sıkı bağlıyor, saç rengi açıcıları; boyaları; düzleştiriciyi sıklıkla kullanıyor, sık aralıklarla saçınıza fön çektiriyorsanız kimyasal ve fiziksel saç dökülmelerine istemeden de olsa sebebiyet vermiş olursunuz.
9. Doğum
Kişinin hamileliği boyunca dökülmesi gereken ancak dökülmeyen saçları doğum yaptıktan 2-3 ay sonra dökülmeye başlayabilir.
10. İç hastalıkları
Tiroit bezleriniz çok ya da az çalışıyor olabilir. Ya da böbrek üstü bezlerinizde bir problem olabilir. Daha birçok iç hastalığın sebep olabileceği saç dökülmesi, kullanılan doğum kontrol hapları ve zayıflama ilaçları nedeniyle de ortaya çıkabilir.
İlginizi çekebilir:
Kadınlar İçin Saç Dökülmesi Karşıtı En İyi 9 Saç Bakım Ürünü