Rusya lideri Vladimir Putin’in 24 Şubat 2022’de yaptığı açıklamalar, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın kaderini değiştirecek olayların başlangıcıydı! Çünkü Putin, açıklamalarında Ukrayna’daki Donbas bölgesine özel bir askeri operasyon yapılacağının ilan ediyordu! Bu esnada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Putin’i durdurmanın yollarını arıyordu. Ancak o yol bir türlü bulunamadı! Bunun üzerine Ukrayna’da da “savaş hazırlıkları” başladı. Başkent Kiev’de hava saldırılarına karşı uyarı sirenleri çalınıyordu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, “birileri toprağımızı, özgürlüğümüzü ve yaşamlarımızı almayı denerse savaşacağız,” dedi! Böylece modern tarihin en önemli olaylarından biri olarak tarihe geçecek olan Rusya-Ukrayna Savaşı başlamış oldu! Savaş ilk zamanlarda tüm dünyanın en çok takip edilen konularından biriydi. Ancak zaman geçtikçe, savaşın akıbeti ile yalnızca savaşanlar ilgilenir oldu! Fakat Avrupa’daki savaş aradan geçen 6 aya rağmen tüm şiddetiyle devam ediyor. Üstelik yakın gelecekte de bitecekmiş gibi görünmüyor. Ruslar ilerlemeye, Ukraynalılar savunmaya ve insanlar ölmeye devam ediyor.
1. Rusya, işgalden hemen önce ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıdı
Bu haberde Bu hamle, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından savaşa doğru atılan en büyük adımlardan birisiydi! Ukrayna, NATO ve Batılı ülkeler Rusya’nın bu hamlesine tepki gösterdiler. Ancak Putin bu karara dayanarak Ukrayna’ya asker gönderilmesi talimatını verdi! Böylece Ukrayna ve Rusya arasında yıllardır devam eden gerginlik, bir üst seviye çıktı ve iki ülke arsında fiilen bir savaş başladı!
2. Aradan geçen 6 ayda Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki toprakları ele geçirdi
Buna karşı Ukrayna, savaşın ilk günlerinde başkent Kiev etrafına konuşlanan Rus kuvvetlerini bölgeden uzaklaştırmayı başardı. Ayrıca Ukrayna ordusunun direnişi, kuzeydeki büyük kentlerin de Rus işgalinden kurtulmasını sağladı! Bugün, yani savaşın 6. ayında Rus kuvvetleri Luhansk bölgesinin tamamen ele geçirmiş durumda. Donetsk bölgesinde ise Rus kuvvetleri toprak kazanmaya devam ediyor. Bununla birlikte, Luhansk bölgesinin yakınlarındaki Harkov şehri, aylardır ağır bombardıman altında. Öte yandan Mayıs ayında yaşanan bir olay savaşın seyrini büyük ölçüde değiştirmişti. Rus birlikleri, uzun ve kanlı bir kuşatmanın ardından Mariupol’daki Azovstal çelik fabrikasından Ukrayna askerlerini çıkartmayı başardı. Böylece Ruslar, Rusya ile Kırım arasında bir kara köprüsü oluşturmayı başardılar. Bu gelişme, Ukrayna’nın güneydoğusunun ve Azak Denizi’nin kontrolünün Rusya’ya geçmesine neden oldu!
3. Savaşın başından bu yana binlerce asker ve sivil yaşamını kaybetti
Savaşlarda yaşamını kaybedenleri kayıt altına alan ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu, savaşın başından 10 Ağustos’a kadar olan süreçte 13 binden fazla insanın yaşamını kaybettiğini açıkladı! Ancak uzmanlar savaşta ölenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyor. Çünkü savaş sırasında ölenlerin sayısını kayıt almak kolay değil. Ayrıca hem Rusya hem de Ukrayna savaşta yaşamını kaybedenlerin sayısı hakkında birbirleriyle çelişen açıklamalar yapıyorlar. Üstelik bu açıklamaların doğru olup olmadığı bağımsız otoriteler tarafından kontrol edilmiyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler, savaşa dahil olan tarafların ölü sayısı hakkındaki açıklamalarını güvenilir kabul etmiyor.
4. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana en az 12 milyon insan evini terk etmek zorunda kaldı
7 milyon Ukraynalı ülke içerisinde yer değiştirdi. 5 milyondan fazla Ukraynalı ise ülkesini tek etti! Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan verilere göre 17 Ağustos itibarıyla 6,4 milyon Ukraynalı savaş nedeniyle Avrupa’ya dağıldı! Luhansk ve Donetsk bölgelerinde yaşayan binlerce Ukraynalı ise Rusya’ya geçti.
5. 6. ayın sonunda Ukrayna’da korkunç bir maddi hasar ortaya çıktı
Bir zamanlar insanların huzur içerisinde yaşadıkları evlerden geriye yalnızca moloz yığınları kaldı! Pek çok mahalle ve insan yerleşimi harabe haline geldi. Savaş, 8 Haziran itibarıyla barınma üzerinde 39 milyar dolarlık bir hasara neden oldu. Ayrıca savaşın Ukrayna’daki altyapıya verdiği zararın maliyeti ise 104 milyar dolar, şimdilik…
6. Rusya-Ukrayna Savaşı küresel bir gıda krizine neden oldu!
Çünkü Ukrayna, dünyanın en önde gelen tahıl üreticilerinden birisi. Ayrıca pek çok ülke Ukrayna’dan tahıl ithalatına bağımlı durumda. Ancak savaşın başlaması ile beraber Ukrayna limanları Rusya tarafından abluka altına alındı. Bu durum, Ukrayna’nın ürettiği tahılı ülkeden çıkartamamasına ve sonunda büyük çaplı bir gıda krizine neden oldu. Bu kriz, ancak savaşın 6. ayında aşılabildi. Türkiye ve Birleşmiş Milletler, iki ülke arasında bir anlaşmaya aracı oldu! Böylece Ukrayna’daki tahılın ülke dışına çıkarılması mümkün hale geldi. Bu anlaşma 6 aylık süreçte meydana gelen en önemli diplomatik başarılardan biriydi. Fakat savaşın sona erebilmesi için daha fazla diplomatik çabaya ve başarıya ihtiyaç var…
Kaynak: 1