20. yüzyılda kendine önemli bir yer edinen Rusça, politik olarak da ayrı bir öneme sahip. Rusça, Birleşmiş Milletler’deki altı dilden biri ve yalnızca Rusya’da değil, birçok Orta Asya ülkesinde de konuşuluyor. Slav dillerinden biri olan Rusça, dünya genelinde yaklaşık 158 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Diğer dillerden farklı olarak Kiril alfabesi kullanmasının nedeni ise, Latin harflerinin her sesi ifade etmek için yeterli olmaması. İşte Slav dillerinin en popüleri olan Rusça konuşan ülkeler…
1. Rusya
Rusça konuşan ülkeler listemizin ilk sırasında elbette bu dilin ana vatanı olan Rusya yer alıyor. Rusya’nın tek ulusal resmî dili olan Rusça, hem birçok okulda birincil eğitim dili hem de resmî ve gayriresmî iletişimde kullanılan tek dil. Rusya’da Rusça konuşan sayısı yaklaşık 137 milyon.
2. Kazakistan
Orta Asya’nın bağımsız Türk devletlerinden biri olan Kazakistan, iki dilli bir ülke. Ülkede resmî dil olarak kabul edilen dillerden biri, Türkçeye yakınlığıyla bilinen Kazakça. Kazakistan nüfusunun yüzde 65’i Kazakça konuşuyor. İkinci resmî dil olarak kabul edilen Rusça ise daha çok turizm ve ticaret amacıyla kullanılıyor. Kazakistan’da yaklaşık 16 milyon kişi Rusça konuşuyor.
3. Ukrayna
Doğu Avrupa’da yer alan ve Rusya’nın ardından ikinci büyük askeri güce sahip olan Ukrayna, devlet dili olarak Ukraynacayı kullanıyor. Yaklaşık 45 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 67’lik kısmı Ukraynacayı anadili kabul ediyor. Bunun yanı sıra, Rusça da konuşulan diller arasında. 8 milyonluk bir kesimin Rusça konuştuğu tahmin ediliyor.
4. Kırgızistan
Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız devletten biri. Ülkede etnik çeşitlilik oldukça fazla. Ülkede Kırgızlar, Özbekler ve Ruslar birlikte yaşıyor. Bunlar yanında küçük gruplar halinde Tatarlar, Uygurlar, Kazaklar ve Ukraynalılar da bulunuyor. Resmî dili Kırgızca olan ülkede Kırgızcanın yanı sıra Rusça da konuşuluyor. Rusça, ülkenin kuzeyinde yaşayan ve Rusya tarafından koruma altına alınan Ruslar tarafından kullanılıyor.
5. İsrail
Nüfusunun çoğunluğu Yahudi olan Asya ülkesi İsrail, dil açısından çeşitlilik gösteriyor. Nüfusun büyük çoğunluğu İbranice konuşuyor ve İbranice gündelik dil olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra Arap azınlıklar tarafından Arapça konuşuluyor. Ülkede en çok konuşulan yabancı diller arasında Rusça, Fransızca ve İngilizce bulunuyor. İsrail’de yaklaşık 2 milyon insan Rusça konuşuyor.
6. Belarus
Belarus, Beyaz Rusya ya da resmî adıyla Beyaz Rusya Cumhuriyeti, Doğu Avrupa’da bulunan eski bir Sovyetler Birliği ülkesi. Ülkenin resmî dilleri Belarusça ve Rusça. Ülke nüfusunun yüzde 72’si Rusça, 11,9’u ise Belarusça konuşuyor. Bunların dışında Ukraynaca ve Polonyaca konuşan bir kesim de mevcut.
7. Tacikistan
Büyük çoğunluğu dağlardan oluşan Orta Asya ülkesi Tacikistan, resmî dil olarak Tacikçeyi kabul ediyor. Tacikçenin yanı sıra, belli etnik gruplar aralarında anlaşmak için Rusçayı kullanıyor. Etnik grupların iletişim dili olarak kullanılması dışında Rusya, resmî yazışmalarda ve uluslararası ilişkilerde de kullanılıyor.
8. Letonya
Letonya, Kuzey Avrupa bölgesinde yer alan Baltık bölgesi ülkelerinden biri. Letonya’da resmî dil olarak Letonca konuşuluyor. Bunun yanı sıra Sovyet dönemin etkisi nedeniyle nüfusun büyük çoğunluğu Rusça da biliyor. Okullarda yabancı dil olarak İngilice ve Almanca dillerinde eğitim veriliyor.
9. Estonya
Kuzey Avrupa’da bulunan Baltık bölgesi devletlerinden bir diğeri olan Estonya, Sovyetler Birliği’nden ayrılarak kendi parasını basan ilk ülke olarak biliniyor. Resmî dili Estonca olan ülkede Fince de konuşuluyor. Sovyetler Dönemi’nde okullarda zorunlu olarak Rusça öğretildiği için ülkede Rusça konuşan geniş bir kesim de mevcut. Ülke içinde kullanılan yaygın yabancı dillerden bir Rusça kabul ediliyor.
10. Litvanya
Baltık bölgesinin sonuncu ülkesi olan Letonya, yeşil alanlara oldukça önem vermesiyle biliniyor. Ülkenin resmî dili Litvanca. Litvanya’da yabancı dil bilen insan sayısı oldukça yüksek ve en çok konuşulan yabancı dillerin başında Rusça ve Lehçe geliyor. Azınlıklar kendi iletişim dilleri olarak bu dilleri kullanıyor.
11. Moldova
Doğu Avrupa ülkesi Moldova, Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri. Arkadaş canlısı ve oldukça misafirperver olan ülkede resmî dil olarak Romence kullanılıyor. Aynı zamanda Rusça da oldukça büyük bir yere sahip. Ayrıca azınlıklar tarafından Ukraynaca ve Gagavuzca da konuşuluyor.
12. Azerbaycan
Zengin bir kültürel mirası bünyesinde barındıran Azerbaycan, resmî dil olarak Azeri Türkçesini kullanıyor. Nüfusun yüzde 94’ü Azeri Türkçesi konuşuyor. Azeri Türkçesinin yanı sıra, Rusça da konuşulan diller arasında. Ayrıca yabancı dil olarak İngilizce eğitimi mevcut.
13. Moğolistan
Rusça konuşan ülkeler listemizin en uzak diyarındaki Moğolistan’dayız. Dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan Moğolistan’da batı ucu haricinde herkes Moğolca konuşuyor. Ülkenin Batı ucunda ise Kazakça konuşuluyor. Sovyetler Birliği ile ilişkilerde bulunan Moğolistan’da birçok insan Rusça da biliyor.
14. Gürcistan
Küçük bir ülke olan Gürcistan’da resmî dil Gürcüce. Ülkenin Gürcüceye dayalı güçlü bir edebiyatı bulunuyor. Gürcücenin yanı sıra, nüfusun hemen hemen hepsi ikinci dil olarak Rusça konuşuyor. Bunun sebebi ise Sovyetler Birliği dönemi etkileri.
15. Polonya
Avrupa’nın en büyük dokuzuncu ülkesi olan Polonya, resmî dil olarak Lehçeyi kullanıyor. Ülkedeki genç nüfus İngilizce konuşuyor. Bunun yanı sıra, Almanya’nın sınır komşusu olmasından dolayı Almanca konuşan bir kesime de sahip. Eski dönemdeki Sovyet baskıları sebebiyle yaşlı nüfusun çoğunluğu iletişim dili olarak Rusçayı kullanıyor.