Osmanlı Devleti’nde yetişen nice donanımlı padişah tüm cihana egemen olmuştur. İşte bunlardan biri de İstanbul’u fetheden padişahımız Fatih Sultan Mehmet’tir. İstanbul’un fethindeki zekası ile kalplerimizi de fetheden Fatih Sultan Mehmet’in bu fetihten önce yaptırdığı Rumeli Hisarı da keskin zekasının ve yaratıcılığının bir eseridir.
1. Bilindiği üzere Fatih Sultan Mehmet’in emri ile 1452 yılında Rumeli Hisar’ının yapımına başlandı.
2. Rumeli Hisarı’nın yapılma sebebi ise İstanbul’un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemekti.
3. O dönem Rumeli Hisarı’nın inşaası sırasında cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet’in dahi taş taşıdığı söylenir. Tabii Mimar Muslihiddin Ağa ve 6 bin civarında işçi de yapımı için seferber oldu.
4. 6 bin işçinin Rumeli Hisarı’nı 132 gün gibi kısa sürede geceli gündüzlü çalışarak bitirmesi de o dönem gelecek olası saldırı tehlikelerini önleyerek fetih için uygun zemini oluşturdu.
5. Fakat bunun dışında Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet’in nasıl bir deha olduğunun da en büyük ispatlarından biri.
6. Tam 132 günde bitirilmesini planlayan Fatih Sultan Mehmet bu sayı ile inşaanın bitişinin ebced hesabına göre “Muhammed’e” denk gelmesini sağlamıştır.
7. Ayrıca eğer ki Rumeli Hisarı’na yukardan bakarsanız hem kendi isminin kökünü hem de aynı zamanda İstanbul’un fethini hadis eden Hz.Muhammed’in adını simgeleyen bir imza yer aldığını görürsünüz.
8. Bu imza Rumeli Hisarı’na yaklaşık 500 metre yükseklikten ve deniz yakasından bakıldığında Hattı-Küfi ile yazılmış “Muhammed” kelimesidir.
9. Dönemin tarihçisi Enveri ise, ‘Düsturname’ adlı manzumesinde Rumeli Hisarı’ndan şu mısralarla bahseder.
“Nice kal’a-i incilayın bir hisar
Görmedi alem içinde rüzigar
Hüsrevani küp gibi çok toplar
Atılur göhlere andan küpler
Ne gemi kaçamaz andan kelebek
Kim ururlar topla geçse sinek”