Rukiye Türeyen 38 yaşında. Henüz 3 aylıkken yakalandığı menenjit hastalığı yüzünden, o gün bugündür işaret parmağı haricinde vücudunun hiçbir yerini hareket ettiremiyor. Ama bu durum onun bir kitap yazmasına ve onu yayımlatmasına engel olmadı!
Rukiye, vücudunun yüzde 98’ini kullanamıyor.
Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde yaşayan Rukiye Türeyen, bir yaşından beri sadece konuşabiliyor ve tek bir parmağını kullanabiliyor. Henüz 3 aylıkken geçirdiği hastalık sebebiyle yüzde 98 engelli.
Yaşadığı zorluklar ona engel değil!
Rukiye, ne olursa olsun yaşama sevincini hiç kaybetmemiş. Annesinin yardımıyla okuma ve yazmayı öğrenmiş. Başka bir engelli arkadaşının kitap yazdığını duyunca, kendisinin de bunu yapabileceğine inanmış. Bilgisayar kullanmayı da öğrendikten sonra, 4 sene önce bir kitap yazmaya başlamış. Tek parmağıyla geceli gündüzlü kitabı için uğraşmış…
Kanadı Kırık Melek’in Kanadına Takılanlar
4 sene boyunca sağlığı elverdikçe yazdığı kitabının ismi “Kanadı Kırık Melek’in Kanadına Takılanlar”. Nihayet bitirdiği kitap artık yayımlandı. Rukiye, kitabında yaşadığı zorlukları kaleme almış. En büyük dileği ise yazdıklarını geniş kitlelere ulaştırmak ve doğduğundan beri kendisinin eli ayağı olan annesine bir ev alabilmek.
“Tek parmağımı kullanarak bir kitap çıkardım.”
Rukiye Türeyen, kendisiyle röportaj yapan AA muhabirine, kitabıyla ilgili şunları söylüyor: “Engelliye asla engel yok, yeter ki istek olsun, isteyin yeter! Engelli arkadaşlara sesleniyorum, kendilerini eve kapatmasınlar içlerinden ne geliyorsa onu yapsınlar. Ben tek parmağımı kullanabiliyorum, tek parmağımı kullanarak bir kitap çıkardım. Sağ olsun Fahrettin Yüksel Bey yardım etti, hayalimi gerçekleştirdi, bana destek olduğu için teşekkür ediyorum.”
Rukiye’nin ikinci kitabı da yolda!
Rukiye’nin ricası, kitapseverlerin kitabını alıp okuması. İlk kitabındaki hayali annesine ev almaktı. Hazırlamakta olduğu ikinci kitabından elde edeceği gelir ile de engelliler için bir bakımevi ve rehabilitasyon merkezi kurmak istediğini söylüyor.
Destekleyen sanatçılara teşekkürlerini sunuyor…
https://twitter.com/ahbap_sakarya/status/994552579995635712
Rukiye, pek çok sanatçıdan destek görmeye başladı bile. Kitap satışında destek olduğu için sanatçı Haluk Levent’e teşekkür ediyor. Ayrıca Erkan Petekkaya, Oktay Kaynarca ve Emre Kınay’ı çok sevdiğini ve onlardan da destek beklediğini belirtiyor.
Rukiye’nin hayatında karamsarlığa yer yok!
Bizde bir parmağımızla satın alma işlemini gerçekleştireceğiz sadece🙏🙏🙏#KanadıKırıkMeleğinKanadınaTakılanlar #RukiyeTüreyen pic.twitter.com/eKhDs4vJpO
— Esra Erol (@ErolEsra) November 29, 2018
Annesi Fatma Türeyen, her anında Rukiye’nin yanında olmuş. AA muhabiriyle yaptığı röportajda Fatma Hanım şöyle diyor: “Bedeni böyle kalacak ama aklı yerinde olacak dediler. Devamlı yatalaktı. Oturtmaya, yürütmeye uğraştık olmadı. Bakımını ben yapıyorum”. Ancak kızının engelli olmasına rağmen çok azimli ve hayat dolu olduğunu, karamsar olmadığı söylüyor.
Hem annesine hem de Rukiye’ye çok teşekkür ederiz!
Rukiye’nin annesi, Rukiye en azından oturabiliyor olsaydı, onu okula götürebileceğini ama götüremediği için Rukiye’nin okuma yazmayı evde öğrendiğini söylüyor. Rukiye zaten bir noktadan sonra kendini bu konuda geliştirmeyi bilmiş. Annesi onun tek parmağıyla yazı yazmaya çalışırken canının yandığını fark ettiğinde uğraşmamasını söylese de, Rukiye yazmaktan vazgeçmemiş. “Ben kitabımı yazacağım!” demiş. Rukiye’nin babası vefat ettikten sonra, bu iki kadın birbirlerinin en yakın arkadaşları, en iyi destekçileri olmuş. Bu azimleri ve yaşama sevinçleriyle hepimize ilham olan bu iki kadına gönülden teşekkür ediyoruz. Rukiye’nin “Kanadı Kırık Melek’in Kanadına Takılanlar” kitabını alıp okumak için sabırsızlanıyoruz… 🙂