90’ların sonu, 2000’lerin başında Türk televizyon tarihinin en orijinal dizilerinden biri yayınladı. Bir daha benzerinin geleceğini pek sanmadığımız ve özlemle hatırladığımız Ruhsar, fantastik dizi anlamında bizce en başarılı ve eğlenceli yapımdı.
Hande Ataizi ve Cem Davran’ın nasıl müthiş bir ikili olabileceğini gördüğümüz, birbirinden absürt esprilerle kalbimizi fetheden ve o zamanların ergenleri olarak bizi ekrana kitlemeyi başaran bu efsane diziyi anmamızın zamanı gelmişti…
1. Bi’ kere dinleyince, o efsane jeneriğin ezberinizden yıllar sonra bile silinmediğini fark edersiniz. Boynunuz sağa sola kıvrılmaya başladıysa, listenin devamını bunu dinlerken okumanızı öneriyoruz ?
2. “Ortalama bir sevgiyle evlenmelerine” rağmen Mazhar ve Ruhsar, bize sonsuz aşkın gerçekten var olabileceğine inandırmıştı o zamanlar
3. Yağmur yağması demek Ruhsar’ın buralarda bir yerde olması demekti. Ve tabii bu hayal dünyamızı etkileyen über bir olaydı. Yağmur yağarken gizli bir merakla etrafına bakınan masum arkadaşlar bir adım öne çıkabilir mi lütfen…
4. Bakkal Muhteşem’in kendisine olan aşkını kötü emelleri için kullanan ve en çok da beleşe aldığı lolipoplara tutulduğumuz, Mazhar’ın hain kız kardeşi Firdevs
5. Firdevs’le ilişkisini cesaret edip Mazhar’a bir türlü itiraf edemeyen Müfit’in karın ağrısı bir yana; abisinden önce evlenmesine müsaade etmeyen annesi yüzünden evde kalmaktan aşırı korkan Firdevs’in dramı ayrı bi hüzündü…
6. Ölülerin Türkiye sorumlusu olan Gözüm Abla’nın, kocasını öldürüp yanına getirme çabalarının her seferinde sonuçsuz kalması ve adam ölmediği için her bölüm içimizi garip bir burukluk kaplaması…
7. Mazhar’a aşık olan zavallı Reyhan’ın Firdevs ve Menkıbe Hanımla yaptıkları ama yine tabii ki asla sonuç vermeyen çeşitli evlilik planları. Çünkü Ruhsar bu oyunu bozar!
8. “Trikotajla hiçbir ilgisi olmadığı halde ağlarını ören kader” cümlesini her duyduğumuzda error vermemiz. Ayrıca, dandik hortlak, ruhospu gibi beyin yakan sözcükleri zihnimize kazandıran diziydi Ruhsar
9. Üstelik, kanka hitabının popüler olmasının bile bu diziyle birlikte olduğundan şüpheleniyoruz
10. Hepimizin hayatında mutlaka bir tane olan, “Ruşen amcanın oğlu Sedat”a karşı duyduğumuz gıcıklık. Suretini hiç görmesek de, annesi için yaptığı enteresan fedakarlıklarla bildiğimiz uyuz Sedat’ı da unutmadık
11. Kendi yaptığımız bir istatistiğe göre, bugün reklam sektöründe olanların %89’u Ruhsar izleyerek büyüdü. (kesin bilgi). Mazhar ve Müfit’in “Generation Reklam Ajansında” aşırı orijinal fikir ürettiğini sanarak reklam sektörüne az mı merak saldık hepimiz…
12. Ayrıca enteresan bir eski komünist olan ve sürekli altıncı filo’dan, 68 kuşağından bahseden ajans patronu Önder Bey’i de anmadan geçemeyeceğiz…
13. Menkıbe Hanım teyzenin soylarının sürekli olarak, çok uzak ve asil bir soya ait 4. Mahmut’tan geldiğini iddia etmesi ve Mazhar’ı minik kuşu olarak görmesi hep kafamızı karıştırmıştı
14. Her bölümün sonunda başarısız bir nikahı gerçekleştirmeye çalışan, dizinin ana karakteri olma yönünde ciddi bir iddiası olabilecek nikah memuru bile vardı. Bir kere lafı uzatmasa belki de evlendirmeyi başaracaktı ama… “Bakalım bu sefer nikahı kıyabilecek miyiz, ehehe”
15. Yılan Müfit’in, şimdi düşününce hayatı daha da bi sorgulamamıza neden olan “tıssss”lamaları
16. Ve tabii ki diziden zihnimize kazınan iki figür: Mazhar’ın evden her çıkışında elleriyle yaptığı, kendine has totem ve Ruhsar’ın öbür tarafa gidip gelirken yaptığı klasik hareket