Her geçen gün daha fazla insan ruh sağlığının ve psikolojinin önemi hakkında bilinçleniyor. Artık insanlar, ruhsal hastalıklarını ve depresyon süreçlerini paylaşmak için çeşitli platformlar kullanıyorlar. Bununla beraber büyük bir kitle de bu konuda bilinçlenerek bu tarz hastalıkların küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. İşte tam da bu yüzden bir özel eğitim sınıfında İngilizce öğretmeni olan Erin Castillo, öğrencilerini psikolojik hastalıklar konusunda bilgilendirmek ve onlara destek olmak için yaratıcı bir aktivite bulmak istedi. Geçmiş yıllarda eğitim verdiği beş öğrencisinin intihara teşebbüs etmesi üzerine Erin Castillo, öğrencilerinin ruh sağlığı için yenilikçi bir kontrol çizelgesi yaratmanın iyi olacağını düşündü.
Özel eğitim öğretmeni olan ve halihazırda bir lisede öğretmenlik yapan Erin Castillo, öğrencileri için hazırladığı ruh sağlığı çizelgesinden sonra internette viral oldu
Castillo, bu yöntemle öğrencilerinin yarı anonim kalarak nasıl hissettiklerini söylemesi için bir çizelge hazırladı. Öğrenciler, bir post-itin arkasına isimlerini yazarak bu post-itleri o gün nasıl hissediyorlarsa çizelgenin o kısmına yapıştırıyorlar. Çizelgede ruh halleri şu şekilde belirlenmiş: “Süperim”, “Fena değilim”, “Zor bir dönem geçiriyorum ve bir desteğe hayır demem” ve “Gerçekten kötü bir durumdayım”
Çalışmalar, eğitim güçlüğü çekenlerin intihara daha meyilli olduğunu gösteriyor
Yapılan araştırmalara gösteriyor ki eğitim güçlüğü çekenler ve otizm hastaları intihara daha meyilli olabiliyor. Insider’a konuşan öğretmen: “Birçok insan bu tarz zorlukları yaşayanın sadece kendisi olduğunu düşünüyor. Çocukların yalnız olmadıklarını bilmeye ihtiyaçları var.”
Peki tüm bunlar nasıl başladı?
Castillo’nun Instagram’da yazdığına göre Facebook’taki bir öğretmen dayanışma sayfası ona bu çizelge için fikir vermiş: “@missjohnstonsjourney adlı kullanıcının #okayteacher adlı Facebook sayfasında bu ruh sağlığı çizelgesinin dijital bir versiyonunu yaptığını gördüm. Ben de bir benzerini yaptım ve öğrencilerimden isimlerini post-itlerin arkalarına yazmalarını istedim. Böylelikle çizelgenin en altındaki iki bölgede kimlerin olduğunu kontrol edebilecektim. Yeşil bölgeyi de “Çabalıyorum ve bunu tek başıma ya da bir yetişkinle konuşarak atlatmaya çalışıyorum” olarak belirledim. Bugün artık ruh sağlığı çizelgesini kontrol etmeye hazırım ve söylemem lazım, bu çocukları çok seviyorum. Neler hissettiklerini düşündükçe kalbim acıyor. Lise bazen can sıkıcı olabiliyor ama aralarından bazıları kabuğunu kırıp duygularıyla mücadele ettiği için çok mutluyum. Ayrıca öğrencilerimin problemleriyle tek başına mücadele etmediğini görmek de çok güzel”
Öğretmenin bu paylaşımı Facebook’da intihar konusunda farkındalık yaratmak isteyen sayfalar tarafından paylaşıldı
“Vay canına! Bu öğretmen her pazartesi öğrencilerinin isimlerini post-itlerin arkasına yazmasını ve çizelgeye yapıştırmasını istiyor. Sonrasında bir hafta boyunca öğrencileri ile post-itleri nereye yapıştırdığına göre ilgileniyor. Konuşmaya ihtiyacı olanlarla konuşuyor. Öğrenciler için haftalık bir kontrol!”
Castillo aynı zamanda diğer öğretmenlere de ilham vermiş!
“Çalışma arkadaşlarımdan biri bana @jsscytn’ın Instagram’da paylaştığı bu fikri gösterdi ve bayıldım. Bazı öğrencilerimin buna gerçekten ihtiyacı vardı. Aynı zamanda çalışanlarımızın da nasıl hissettiğini anlamak için mükemmel bir yöntem. Hem çalışanlar hem de öğrenciler kendi çizelgelerini dekore etti ve pazartesi ilk defa kullanacağımız için sabırsızlanıyorum.”
Bu yıl öğrendiğim bir şey varsa o da 9-10 yaşındayken hayatın hatırladığımızdan çok daha zor olabileceği. Bu yüzden Castillo’ya bu mükemmel fikri için teşekkür ederim. Kendi sınıfımda uygulamak için sabırsızlanıyorum!
Önemli olan farkındalık yaratmak!
Öğrencilere kendi ruh sağlıklarının ne denli önemli olduğunu anlatabilmek oldukça önemli. Öğretmenlere de bu konuda düşen sorumluluk haliyle büyük. Öğretmenler öğrencilerinin duygularını özgürce ifade edebileceği topluluklar oluşturmalı ve onlara yalnız olmadıklarını hatırlatmalı. Ayrıca Castillo’nun internet üzerinden indirebileceğiniz hazır çizelgeleri dahi var!
İnsanların bu yaratıcı yönteme tepkileri ise çok güzel oldu
“Fantastik bir fikir.”
“Bu öğretmeni tebrik ediyorum. Gerçek hayatta öğrendiklerimiz Pisagor ve cebirden daha önemli olabiliyor. Bu tarz öğretmenlere daha çok ihityacımız var!”
“Bunu yapmaya bu hafta ben de başladım! Çocuklarla iletişim kurmak için çok güçlü bir yöntem. Çizelgeyi sabah, öğle ve akşam onlar gitmeden kontrol ediyoruz. Böylelikle günlerinin nasıl geçtiğini görebiliyor ve onlarla konuşabiliyorum.”
“Öğrencilerimizi karşıladığımızda bize cevap olarak bir renk söylüyorlar. Örneğin: ‘Günaydın!’, ‘Sarı!(Mutlu)’ ya da kırmızı(kızgın), yeşil(sakin) vs. Canavar kitaplarının renklerini temel alıyoruz.”