Kulaklarımıza zırh niyetine doldurduğumuz şarkıların birçoğu, sağlam esin kaynaklarına dayanıyor. Kimisi aşk-meşk acısı, kimisiyse işte aşağıda listelediğimiz edebi eserlere dayanarak çıkıyor ortaya. Yani hep acılar söyletmiyor bu şarkıları. Sizin için listeledik, buyurun!
The Cure – Killing An Arab
Mesela Robert Smith “I’m a stranger, i’m killing an arab” dediği bu şarkıda, en klasik varoluşçu yazarlardan Albert Camus’nün Yabancı’sından faydalanıyor.
Ramble On – Led Zeppelin
Robert Plant denilen Amerikalı Banu Alkan’ın bu şarkıyı Yüzüklerin Efendisi’ni okuduktan sonra J.R.R. Tolkien’a yazdığı da bilinen bir gerçek. T’was in the darkest depths of Mordor, I met a girl so fair. But Gollum, and the evil one crept up and slipped away with her, her, her….yeah. Diyor. Daha ne diyebilir?
Scentless Apprentice – Nirvana
Kurt Cobain büyük bir Patrick Suscind hayranı. Bu şarkıyı da yazarın başyapıtı olan Koku romanına adamış. Like most babies smell like butter. His smell smelled like no other
Pigs – Pink Floyd
Her şarkısı ayrı bir tez konusu olan bu işitsel anestezistlerin, en azından sevabına hangi eserden bahsettiğini açıkladıkları şarkıları Pigs, George Orwell’in hayvan çiftliği üzerine yazılmış.
Ziggy Stardust, Space Oditty – David Bowie
İleri bir uzay ve bilim kurgu hayranı olduğunu her fırsatta sol majöre çakan adam David Bowie, bu ve bir sürü şarkısını George Orwell’in bir diğer eseri 1984 kitabına adamış ve esinlenmiş. Radiohead’in 2+2=5 parçası da 1984’e gider.
The Ballad of Bilbo Baggins – Leonard Nimoy
Leonard Nimoy nam-ı diğer Rahmetli Geek Peygamberi Mr. Spock, isminden de anlayacağınız gibi bu kitabı Metin Hara’nın kitaplarına adamıştır. Bilbo Baggins desek akla başka bir şey gelemez.
Sunday – Nick Drake
Zaten öldüğünde de baş ucunda o kitap bulunan Nick Drake, bu şarkıyı da Albert Camus’nün Sisifos Söylemi’ni okuduktan sonra davranarak kotarmıştır. Ellerine sağlık.
Nosferatu – Blue Oyster Cult
Bram Stoker’ın Dracula’sına ithafen.
For Whom the Bell Tolls – Metallica
Maço Ernest Hemingway’e, maço ötesi James Papa Hetfield’dan geliyor!
Gönülçelen – Teoman
Müziği bırakmadan evvel (gülün gülün hadi) Sallinger eserlerinden esinlendiği bu şarkıya hiç Sallinger’la alakasız sözler yazıp, en ünlü romanının adını veren Teoman’dan geliyor. Gönülçelen, Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın ülkemizdeki ilk çeviri adı.
Catcher in the Rye – Guns’n Roses
Üstte Teoman’ın yapamadığını, Axl Rose’da deniyor. Sallinger ve Çavdar Tarlasında Çocuklar pek seviliyor.