Hem Anadolu hem de komşu kültürlerdeki cinsel organ ve bereket ilişkisi uzun zamandır biliniyor. Yer yer evlerimizde süs eşyası olan ya da bereket getirmesi için tutulan malum bereket tanrıçaları, tanrıları bunun ticari metaları olarak varlık gösteriyor.
İçinde yaşadığımız toplumda da gayet iyi biliyoruz ki, cinsel uzuvların kullanıldığı şakalar pek hoş karşılanmaz. Terbiyesizlik, edepsizlik olarak görülen bu tip şakalar (belki de) çok kızılmasından dolayı dillendirilme aşamasını geride bıraktı ve duvarları süsleyen simgelere dönüştü son dönemlerde. Daha doğrusu biz öyle sanıyorduk. Halbuki bilinen tarihe göre 1800 yıldır duvarları süsleyen bir simgeymiş bu tip “şakalar”. Daha da ileri gidelim ve sadece bizim toplumumuzda değil, birçok toplumda da bu tip simgelerin sözlü olarak şakalara dahil edildiğini bilgilerimiz arasında tutabiliriz.
Şaşırtan bilimsel araştırma sonuçları
Bilimin güzelliği burada yatıyor. Aslında güzel yanlarından yalnızca biri bu “bizi şaşırtan” araştırma sonuçları ve keşifler. Üstelik dinamik yapısı ve katı sınırların doğurduğu “kanun” anlayışının hakim olmaması dogmatik olmamasını şart koşuyor bilimin. Bizdeki gibi sansüre de ihtiyaç duymuyor aslında ya neyse…
Bu yazının konusu olan bilimsel sonuç ise Newcastle Üniversitesinin ortak olduğu bir keşfi içeriyor. Bu keşifle söz konusu cinsel göndermeler için kullanılan şakanın geçmişte de biraz daha farklı bir amaçla kullanıldığını öğrenmiş olduk. Ara sokaklarda karşılaştığımız ve hakaret etme amacıyla çizilen erkeklik cinsel organı binlerce yıl önce de duvarları süslüyormuş. Dediğimiz gibi; biraz daha nahif ve masum bir amaçla…
Hadrian Duvarı
Bu cinsel organ çiziminin yer aldığı bilimsel keşif alanını biraz tanımak gerekli. Çünkü uzun zamandır ayakta duran ve çeşitli kazıların, bilimsel çalışmaların yürütüldüğü arkeolojik bir alan. Bu alana Hadrian Duvarı ya da Roma Duvarı adı veriliyor. Adından da anlaşılabileceği gibi Roma Dönemi’nde İmparator Hadrianus’un emri sonrası inşa edilen bir duvar. Milattan sonra 122 yılında verilen bu emrin ardında yatan niyet ise, Roma’nın kontrolünde olan bu bölgeyi barbar kavimlerin saldırısından korumak. Ayrıca sınır kapısı olarak da kullanılmak istenmesi diğer bir amacını oluşturuyor.
M.S 207 yılına tarihlenen çizim
Newcastle Üniversitesi ve İngiliz devlet kurumu olan Historic England’ın iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırmalar esnasında bir çizim diğerlerinden fazla ilgi görüyor. Bu çizim çok tanıdık olduğumuz erkeklik cinsel organı.
Askerlerin iyi şanslar dileme şekli
This Phallus is a Roman symbol meaning 'good luck'
This graffiti from 207AD was discovered at a quarry near Hadrian's Wall quarry during recording work with archaeologists from @uniofNewcastle https://t.co/bmu8wMqCK0 pic.twitter.com/GdiuXyDwEp
— Historic England (@HistoricEngland) February 27, 2019
Bölgedeki arkeologlara göre, bu çizim Roma askerlerine aitti. Çizimlerin duvara olmasının sebebi “can sıkıntısı” ya da herhangi bir şaka, cinsel gönderme olmadığı konusunda da açıklama yapan uzmanlar, şans dilemenin ifade biçimi olarak değerlendirme yapmanın daha uygun olacağını düşünüyor.
Penisin Roma kültüründeki yeri
Historic England’e göre, penis tasviri Roma kültüründe ‘iyi şans’ anlamına gelmektedir. Ayrıca araştırmayı yürüten ekip, bir Roma büstünde Aper ve Maximus konsüllüğüne atıfta bulunan ‘APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI’ yazısı da dahil olmak üzere başka önemli oymalar da buldu ve bu oymalar üzerindeki incelemeleri devam ettiriyor.
Yazıtlar, tarihçilere Roma askerlerinin yaşamları, anlayışları hakkında bilgi vermesi açısından önemli.
Historic England’e göre, bu tür detayların bulunması enderdir; yalnızca İngiltere’nin tamamında bu tür yerler bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıdadır.
Historic England’in konuyla ilgilenen araştırmacılarından Mike Collins, “Bu yazıtların Hadrian Duvarı’nın sınırındaki diğer buluntu alanlarından çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Yazıtlar, Hadrian Duvarı’nın inşaat sürecinde insanların kişisel dokunuşlarına yer verildiğini gösteriyor.”
İleri teknolojinin nimetleri
Uzmanlardan oluşan ekip, taş ocağına halatlar ile girerek kayıtlara geçecek bilgileri edinmemizi sağlayan işaretlemeleri yapmak için lazer teknolojisinden faydalanıyor. Üç boyutlu dijital modellerin yaratılmasına olanak tanıyacak bu bilimsel adım ile geçmiş gelecek nesillere teknolojinin yarattığı fırsatlarla tanıtılacak.
Duvarlarda ayrıca birliğe komuta eden bir subaya ait olduğu düşünülen bir çizim de bulunuyor.
32 sene önce Dünya Miras Listesine girdi
Roma Duvarı’ adıyla da bilinen Hadrian Duvarı, ‘Roma İmparatorluğu ile barbarları ayırmak’ amacıyla milattan sonra 122 yılında inşa edildi.
Modern İngiltere’yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran taştan set günümüzde İngiltere-İskoçya sınırını oluşturan bölgenin yakınlarında yer alıyor.
Duvarın önemli bir kısmı, özellikle orta bölümü, hala ayakta. Duvar 1987’de UNESCO Dünya Mirası Alanları’na dahil edildi.
Kaynak: 1