Tüm dünya, Titanik enkazını ziyaret etmek için Atlas Okyanusu’nun derinliklerine dalan ve burada kaybolan Titan isimli araçtaki yolcular için endişe ediyor. Çünkü eldeki verilere göre yolcuların oksijeni tükendi. Üstelik yoğun bir şekilde sürdürülen arama kurtarma çalışmalarında şu ana kadar somut bir ilerleme kaydedilmiş değil. Öte yandan hem zamana karşı yarış hem de umutlu bekleyiş sürüyor. Ancak bazı uzmanlar, Titan’daki yolcularının kurtarılmasının hayli zor olduğu kanaatinde. Çünkü bir okyanusun dibinde mahsur kalan veya kaybolan insanları kurtarmak, pek çok açıdan büyük zorluklar barındırıyor. Ama imkânsız değil!
Günümüzden tam 50 yıl önce, Roger Mallinson ve Roger Chapman isimli iki İngiliz su altı operatörü Pisces III isimli denizaltı ile İrlanda açıklarında, Atlas Okyanusu’nun derinliklerine doğru bir yolculuğa çıktı. Ancak her ikisi de ömürlerinin en unutulmaz ve en zorlu yolculuğunu gerçekleştirdiğinden habersizdi. İkili, bir denizaltı arızası nedeniyle yaklaşık 3 gün boyunca 500 metre derinlikte mahsur kaldı. Ancak arama kurtarma çalışmaları sonuç verdi, tarihin en sıra dışı mucizelerinden biri gerçekleşmiş oldu. Detaylara birlikte bakalım.
1973 yılının ağustos ayında Roger Mallinson ve Roger Chapman isimli su altı operatörleri, Pisces III isimli denizaltı ile Atlas Okyanusu’nun derinliklerine doğru bir yolculuğa çıktı
İrlanda açıklarında dalışa geçen ikili, okyanus zeminine telefon kablosu döşemekle görevliydi. Mesleklerinde oldukça tecrübeli olan iki denizcinin yolculukları, her zaman olduğu gibi sorunsuz bir şekilde başlamıştı…
Roger Mallinson ve Roger Chapman, 29 Ağustos 1973’te, rutin dalışlarından birinin sonuna gelmişti
O günlük yapılması gereken işlerini tamamlayan denizciler, sabah saat 09.00 sularında, denizaltının rotasını su üstüne çevirdi. Ancak kısa bir süre sonra denizaltının alarm sistemleri, yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu haber verecekti…
Pisces III isimli denizaltının arka kısmında sızıntı vardı!
Bu sebeple denizaltı hızla irtifa kaybetmeye, okyanusun derinliklerine doğru batmaya başladı. Pisces III, ancak 500 metre derinliğe eriştiği zaman durabildi. İki deneyimli denizci Roger Mallinson ve Roger Chapman; ıssız bir okyanusta, 500 metre derinlikte, küçük bir denizaltıda mahsur kalmıştı…
Neyse ki tecrübeli denizciler denizaltıdaki sızıntı sorununu düzeltebilmiş ve hayatta kalmayı başarmışlardı. Ancak Pisces III, çalışmıyordu! Denizciler, okyanusun neresinden olduklarından, kaç metre derinlikte bulunduklarından ve kurtarılıp kurtarılamayacaklarından habersizdi…
İki denizcinin, öncelikli mücadele etmeleri gereken şey, denizaltıdaki zorlu fiziki şartlardı
Roger Mallinson, yıllar sonra okyanus dibinde mahsur kaldığı günler için “Çok stresliydi, çok soğuktu, sıcak kalmaya ve oksijeni bitirmemeye çalışıyorduk.” ifadelerini kullanacaktı. Gerçekten de oldukça küçük bir denizaltı olan Pisces III, denizcilerin rahat bir şekilde hareket etmesine engel oluyordu. Ayrıca denizaltı sistemleri devre dışı kaldığı için denizcilerin içerisinde mahsur kaldığı ortam hayli soğuk ve karanlıktı…
29 Ağustos günü sabah saatlerinde batan denizaltıda yaklaşık 80 saatlik oksijen vardı
Yani ikili, 80 saat içerisinde kurtarılamazlarsa yaşamlarını kaybedeceklerini biliyordu. Denizaltıdaki oksijen deposunun hayatta kalıp kalmayacaklarını tayin edecek yegâne şey olduğunun farkında olan ikili, hareket etmekten ve konuşmaktan kaçınıyor, yaşama ihtimallerini olabildiğince artırmaya çalışıyordu. Öte yandan Roger Mallinson ve Roger Chapman, 500 metre derinlikte sükûnet içerisinde beklerken “yukarıda” hareketli dakikalar yaşanıyordu…
Denizcileri kurtarabilmek için hummalı bir arama kurtarma çalışması başlatıldı
İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri iş birliği ile gerçekleştirilen çalışmalara çok sayıda gemi, helikopter, uçak ve denizaltı dâhil edildi. Ancak denizcilere ulaşmak sanıldığı kadar kolay olmayacaktı.
Arama kurtarma çalışmaları ancak 3 gün sonra, 1 Eylül 1973’te sonuç verdi
İki denizcinin saatlerdir içerisinde mahsur kaldığı araca ulaşılmıştı. Ancak zamana karşı yarış devam ediyordu. Farklı denizaltılar, Pisces III isimli aracı kurtarma halatları ile su yüzeyine çıkarmak için harekete geçti. Ancak işler yolunda gitmiyordu. Neyse ki birkaç başarısız girişimin ardından, kurtarma operasyonu tamamlanabildi…
Roger Mallinson ve Roger Chapman, Pisces III’ten dışarıya adım attıklarında yalnızca 12 dakikalık oksijenleri kalmıştı!
Bir başka ifadeyle, insanlık tarihine geçen bu kurtarma operasyonu, kıl payı başarıya ulaşmıştı…
Bu unutulmaz olayın kahramanlarından Roger Mallinson, Titan isimli denizaltı aracının durumunu “çok ama çok tehlikeli” gördüğünü açıkladı
Mallinson, çeşitli basın kuruluşlarına verdiği demeçte, Titan hakkında “Bu insanlar Atlantik’in ortasında hiçbir iletişim aracı olmadan nasıl terk edilebilirler anlamıyorum, bu hiç mantıklı değil.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: 1