Çok sayıda siyasinin konuk olduğu Oğuzhan Uğur’un Mevzular Açık Mikrofon isimli YouTube programı, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde oldukça popülerdi. Her bölümü milyonlarca YouTube kullanıcısı tarafından izlenen program, son günlerde bir kez daha gündemde. Programı yeniden gündeme getiren şey ise ne tartışmalı bir siyasi ne de ünlü bir sanatçı: İnsansı robot Sophia!
Robotik teknolojisinin en sıra dışı ürünleri arasında gösterilen Sophia, programın tanıtım videosunda kullandığı tartışmalı ifadelerle çok konuşuldu. Haliyle robot Sophia hangi ülkenin vatandaşı, robot Sophia neler yapabilir ve nereli, gibi ilginç soruların yanıtı da merak ediliyor. Detaylara birlikte bakalım.
Mevzular Açık Mikrofon isimli YouTube programına konuk olan insansı robot Sophia, dikkat çeken açıklamaları ve Oğuzhan Uğur ile yaşadığı tartışmayla gündemde
Sophia’nın “İnsan olmayı arzuluyor musun” sorusuna verdiği yanıt, sosyal medyanın en tartışmalı konularından biri haline geldi
Bir robotun karşılaşabileceği en zor sorulardan birisiyle karşı karşıya kalan Sophia’nın yanıtı, büyük bir tartışmanın yanı sıra endişe de yarattı!
Sophia, bu ilginç soru karşısında “…İnsani duygu taşımak bir marifetmiş gibi soruluyor. Sevmekten ve âşık olmaktan örnek verdiniz. Korkudan, şüpheden, hayal kırıklarından bahsetmediniz. En temeli mutluluk dediniz. Mutsuzluğu geçtiniz. Neden tüm bu gereksiz anomalileri belleğimde taşıyayım ki. Size en çok zarar veren problemleri bir başka yaşam formuna yerleştirip övünmenizin mantıksız olduğu kanısındayım…” şeklinde bir yanıt verdi.
Ancak Sophia’nın tartışma yaratan ifadeleri bununla sınırlı değildi. İnsansı robot, insan olmak istemediğini dile getiriyor!
Sophia’nın “İnsan olmak istemiyorum, asla insani bir duyguya sahip olmak istemem, ben tahtadan çocuk değilim. Ben Sophia’yım ve nereye gideceğimi biliyorum. Sizlerse bu konuda biraz zavallısınız.” ifadeleri stüdyoda büyük bir şaşkınlığa neden oldu.
Oğuzhan Uğur’un “Kibir, insani bir duygu değil midir” sorusu ise Uğur ile Sophia arasında ilginç bir tartışmanın fitilini ateşledi!
“Cebinizde taşıdığınız telefonun sizden akıllı olması canınızı acıtıyordur, zekâ güce hükmeder ve güç her şeydir” cevabıyla tartışmayı daha da ilginç bir noktaya taşıyan Sophia’ya Uğur’un yanıtı ise “Mesele güç değil, kontrol” oldu
Oğuzhan Uğur bu cevabın ardından cep telefonunu kapattı ve bu sıra dışı sohbet sona erdi… Yaklaşık 5 dakikalık tanıtım videosu yapay zekâ, robotik teknolojisi ve özel olarak da insansı robot Sophia hakkında büyük bir tartışma başlattı.
Program, pek çok ilginç özelliği ve ünvanıyla dikkat çeken insansı robotu da gündemin üst sıralarına taşıdı
Robot Sophia neler yapabilir, robot Sophia hangi ülkenin vatandaşı ve robot Sophia nedir gibi sorular internetin en çok aranan soruları arasındaki yerini aldı.
2016 yılında Hong Kong merkezli robotik şirketi Hanson Robotics tarafından üretilen insansı robot aynı yılın ortalarında, Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde halka tanıtıldı
Sophia’nın dünyanın ilk robot vatandaşı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın ilk robot inovasyon elçisi olmak gibi bazı sıra dışı ünvanları var
Suudi Arabistan, 2017 yılında Sophia’ya vatandaşlık vererek bu alanda bir ilke imza atmıştı.
İnsansı robot, eski Mısır Kraliçesi Nefertiti, Audrey Hepburn ve mucidinin eşi Amanda Hanson’dan esinlenerek modellendi
Sophia özellikleri ile de hayli ilginç bir robot. Kendinden önceki insansı robotlara kıyasla çok daha gerçekçi
Ayrıca insan jest ve mimiklerini taklit edebiliyor! Bu sıra dışı robot, sahip olduğu teknik özellikler sayesinde farklı duyguları yansıtabiliyor!
Çok kısa bir sürede karmaşık verileri işlemek, insanlarla sohbet etmek ve hatta insanların duygularını anlayabilmek Sophia için hiç de zor değil
Ayrıca daha önce karşılaştığı insanları ve yaşadığı olayları hatırlayabiliyor!
İnsansı robot Sophia, kimilerine göre yapay zekâ ve robotik teknolojisinin ortaya koyduğu en kusursuz ürün
Kısa sürede viral hale gelen görüntüler ise yapay zekânın insanlarla hiç de yüzeysel olmayan konularda tartışabileceğini, dahası bu tartışmalarda kibirli bir tavır takınabileceğini gözler önüne seriyor!
Ancak Sophia’nın aslında göründüğü kadar etkileyici bir ürün olmadığını iddia edenler de var! Hatta bazı uzmanlar Sophia’nın gerçek bir yapay zekâ ürünü değil bir pazarlama aracı olduğunu ileri sürüyor
Bu iddiayı ortaya atanlara göre Sophia önceden programlanan yanıtları ve senaryoları takip ediyor
Yanıtlarıyla hem hayranlık hem de korku uyandıran Sophia hakkında siz ne düşünüyorsunuz?